Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για την περιοχή και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι πιστωτές της, αρχής γενομένης από την Γερμανία, υποστηρίζει σε εκτενές άρθρο του επικαλούμενο αναλυτές και οικονομολόγους το Euro Insight.
«Τι θα γίνει την επόμενη φορά που θα υπάρχει ύφεση σε μια χώρα της ευρωζώνης; Θα αρχίσει ξανά να επικρατεί σπέκουλα στην περιοχή σχετικά με το εάν η Πορτογαλία, η Ισπανία ή ακόμη και η Ιταλία θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη; Και πώς θα μπορούσε να εξηγήσει η Γερμανία στους συμμάχους της στις ΗΠΑ ότι άφησε την Αθήνα να της ξεφύγει και να πέσει στα χέρια της όλο και πιο φιλοπόλεμης Μόσχας, που περιμένει και την παραμικρή ευκαιρία για να επιτεθεί στο πιο αδύναμο θήραμα της Ευρώπης;» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ένα άλλο θέμα που θα προέκυπτε σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας είναι ότι τα όργανα της Ευρωζώνης και της ΕΕ θα εμφανίζονταν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι εξώθησαν την Αθήνα σε μια τέτοια κίνηση αγνοώντας την θέληση του ελληνικού λαού που ψήφισε πολύ συγκεκριμένα για να τερματιστούν τα χρόνια της λιτότητας και να ανακάμψει η οικονομία. Μια τέτοια εικόνα είναι «βαριά κληρονομιά» εκτιμά το άρθρο, την οποία κανείς δεν επιθυμεί να αποκτήσει.
«Σε γενικές γραμμές, η αίσθησή μου είναι ότι η πλειοψηφία μας είναι στα αλήθεια ενοχλημένη με τις ελληνικές διαπραγματεύσεις και τη στάση τους προς τη Γερμανία», εμφανίζεται να δηλώσει στο Euro Insight υψηλόβαθμος αξιωματούχος του CDU, του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, ο οποίος συμπληρώνει όμως «σαφώς, βλέπουμε επίσης γεωπολιτικούς λόγους καθώς και οικονομικούς –ένα Grexit θα ήταν ακριβό επίσης- που υποστηρίζουν μια καλοπροαίρετη στάση απέναντι στην Ελλάδα». Ο ίδιος εμφανίζεται σχεδόν βέβαιος ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία, έστω και κατά πλειοψηφία, για την καταβολή της τελευταίας δόσης στην Ελλάδα αλλά εμφανίζεται περισσότερο επιφυλακτικός όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας για μια τρίτη συμφωνία διάσωσης με την Αθήνα.
Παρά το ότι το άρθρο σημειώνει ότι οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ελάχιστες τις πιθανότητες ενός Grexit και του ότι η ίδια η Αθήνα, στην τελευταία λίστα που απέστειλε την Τετάρτη στους πιστωτές, αναφέρει ότι «θεωρεί τον εαυτό της ένα υπερήφανο και μη αναστρέψιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αμετάκλητο μέλος της ευρωζώνης», οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα επαναληφθεί το γνωστό σενάριο κατά το οποίο η οικονομική αναταραχή θα επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί η κατάσταση. Επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, το Euro Insight υποστηρίζει ότι η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας εντός Απριλίου είναι 50 – 50.