Νέα λίστα μέτρων για να πεισθούν οι πιστωτές

Με μια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων,  στην οποία, με βάση τα όσα διέρρευσαν και δημοσίευσε η εφημερίδα Financial Times, αναφέρεται ότι στόχος είναι η συγκέντρωση 4,7 – 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να «κερδίσει χρόνο» και να φέρει όσο πιο κοντά γίνεται την επίτευξη μιας, καταρχήν, συμφωνίας που θα οδηγήσει σε χαλάρωση της ολοένα πιο αφόρητης χρηματοδοτικής ασφυξίας της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στην νέα 26σέλιδη λίστα προτάσεων που φέρεται να απέστειλε το πρωί της Τετάρτης στους πιστωτές ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρεται επίσης ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα μπορούσε να οδηγήσει και σε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,9%, δηλαδή υψηλότερου από όσο είχε τεθεί ως στόχος από το προηγούμενο πρόγραμμα, παρά το ότι η κυβέρνηση πολλές φορές έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και μάλιστα πανηγύρισε το ότι στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν αναφερόταν συγκεκριμένο νούμερο.

Στην ίδια λίστα φαίνεται επίσης να εμπεριέχεται η εκτίμηση ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα μπορούσε να αποφέρει από 4,7 – 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2015 αλλά και ότι το ΑΕΠ προβλέπεται να αγγίξει φέτος το 1,4% και το 2,9% το 2016, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 23,4% και το επόμενο έτος στο 21,1%.

Κεντρική είναι, επίσης, και η γνωστή θέση των σχεδίων για καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Εξ αυτών προσδοκώνται έσοδα 875 εκατομμυρίων ευρώ από ελέγχους σε μεταφορές κεφαλαίων off shore εταιρειών και 500 εκατ. από ένα σύστημα λοταρίας, το οποίο θα έχει στόχο να πειστούν οι καταναλωτές να ζητούν τις αποδείξεις ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ΦΠΑ.

Η σύνταξη και αποστολή του συγκεκριμένου κειμένου, όπως αναφέρεται και στο περιεχόμενό του έχει ως βασικό στόχο «στην πρώτη ευκαιρία να ξεκλειδώσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να καλύψει τις άμεσες ανάγκες», ενώ υπογραμμίζεται ότι ότι «η Ελληνική Δημοκρατία θεωρεί τον εαυτό της περήφανο και ακατάρητο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αμετάκλητο μέλος της Ευρωζώνης».

Τόσο το δημοσίευμα των Financial Times όσο και ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών νωρίτερα επιβεβαίωσαν ότι πιστωτές και Αθήνα έχουν ακόμη απόσταση να διανύσουν σε τρία βασικά σημεία: στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στις ιδιωτικοποιήσεις, με το τελευταίο αυτό «αγκάθι» να εμφανίζεται ως το λιγότερο σοβαρό.

Με βάση τους Financial Times στην νέα λίστα της Αθήνας εμπεριέχεται εκτενής αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς το κείμενο αναφέρεται ότι «όλα τα ήδη υπογραφέντα συμβόλαια θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει πρόκειται να συνεχίσουν». Οι ιδιωτικοποιήσεις που απομένει να γίνουν θα εκτιμηθούν «κατά περίπτωση» σημειώνεται και αναμένεται να αποφέρουν 1,5 δισεκατομμύρια μέσα στη χρονιά, κάτω από τα 2,2 δισεκατομμύρια που προέβλεπε η αρχική συμφωνία του προγράμματος βοήθειας.

Στο κείμενο, επίσης, υπογραμμίζεται, όπως αναφέρουν οι Financial Times ότι «σπάνια έχει αποτύχει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τόσο εντυπωσιακά». «Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί αυτό το στόχο μη ρεαλιστικό, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι χαμηλό, και ο ανταγωνισμός μεταξύ των διεκδικητών είναι μικρός» αναφέρεται.

Επίσης, όσον αφορά στο ασφαλιστικό, αναφέρεται στο κείμενο ότι σχεδιάζονται νέες δαπάνες 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2014, η πλειοψηφία των οποίων αφορά στην αποκατάσταση της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους (εκτιμάται ότι αυτό προσδίδει ένα βάρος 660 εκατομμυρίων ευρώ στις δαπάνες), ενώ ακυρώνεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, στη βάση της οποίας θα έπρεπε να περικοπούν κατά 30% οι επικουρικές συντάξεις, (ενέργεια που αποτιμάται στα 326 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον).

Όσον αφορά στα εργασιακά αναφέρεται ο σχεδιασμός για σταδιακή άνοδο του κατώτατου μισθού και για ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στα δύο τελευταία μέτρα οι πιστωτές φέρονται να διαφωνούν υποστηρίζοντας ότι ανατρέπουν μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει στο πλαίσιο προηγούμενων προγραμμάτων, ενώ στο ασφαλιστικό πιέζουν για κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων εξεύρεσης ισόποσων μέτρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται από τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, υποστήριζε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις για ισοδύναμα που θα καλύπτουν την κατάργηση αυτών των μέτρων. Και προσέθεσε ότι θα καλυφθεί από ισοδύναμα και η διαφορά που θα προκύψει από την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με άλλο φόρο ακινήτων, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αποδώσει λιγότερα από τα 2,65 δισεκατομμύρια του ΕΝΦΙΑ.

Όπως και να έχει, προς το παρόν, η διαπραγμάτευση μοιάζει να μπαίνει σε «πάγο» καθώς από την Πέμπτη αρχίζουν οι αργίες για το Καθολικό Πάσχα (αναχωρούν και τα τεχνικά κλιμάκια από την Αθήνα) και τίποτε δεν φαίνεται να «κινείται» πριν από την Μεγάλη Τρίτη.