ΣΥΡΙΖΑ: Κασσελάκης τέλος - Συνεχίζεται η διαπόμπευση της παράταξης

Σκοτεινό είναι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διήμερη, θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που ανέδειξε έκπτωτο πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η πρόταση μομφής εναντίον του, που κατέθεσαν οι «87» του Αλέξη Τσίπρα και στήριξε ο Παύλος Πολάκης πέρασε με 163 ψήφους σε σύνολο 286 και επί της ουσίας ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι πλέον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες λένε ότι στην Πολιτική Γραμματεία, που συνεδριάζει σήμερα, θα αναδειχθεί προσωρινός πρόεδρος που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο έκτακτο Συνέδριο.

Οργισμένος με την κομματική νομενκλατούρα, που τελικά επικράτησε, ο Στέφανος Κασσελάκης καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον όσων τον αμφισβήτησαν. Το ότι είπε ότι θα λογοδοτήσει και θα απευθυνθεί, όπως πάντα, στη βάση μεταφράζεται ότι θα καταθέσει υποψηφιότητα ξανά για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ή θα κάνει το δικό του κόμμα.

Η Κεντρική Επιτροπή κατέληξε σε χρονοβόρες αποφάσεις, προσπαθώντας προφανώς να δώσει χρόνο στο παρασκήνιο και τις ζυμώσεις που αναμένονται μέχρι την προεδρική εκλογή.

Τις επόμενες ημέρες συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία και σε 15 ημέρες η Κεντρική Επιτροπή που θα αποφασίσει το πότε και το πώς για τη διεξαγωγή Συνεδρίου και εκλογών. Στην απόφαση, σε μία προσπάθεια να προληφθεί ο έκπτωτος πρόεδρος, υπογραμμίστηκε ότι τα όργανα δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της πρότασης μομφής.

Το αντικείμενο των συνεδριάσεων της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής θα είναι ο προσδιορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου, όπου θα ανακοινωθούν και οι υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοι μαζί δε αποφάσισαν ότι τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο Σαββατοκύριακο θα εκπροσωπήσει στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, ο οποίος – αν και στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη – δεν απέκλεισε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος.

Προς έκπληξη του επιτελείου Κασσελάκη, η πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε με 163 «ναι». Σύμφωνα με πληροφορίες, 163 ψήφισαν υπέρ, 120 κατά, ενώ υπήρχαν ένα άκυρο και δύο λευκά. Συνολικά ψήφισαν 286, οι 210 στην κάλπη και 76 τηλεφωνικά.

Οι περίπου είκοσι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, που ήθελαν να μπουν μέσα στην αίθουσα με άγριες διαθέσεις μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, τελικά δεν τα κατάφεραν.

Στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι νιώθει «λυτρωμένος» και έκανε λόγο για μέλη της Κεντρικής Επιτροπής «με κουκούλα».

«Είμαι λυτρωμένος. Διότι είδαν όλοι οι πολίτες τη μομφή που ζω από την πρώτη μέρα που ψηφίστηκα. Είναι πρωτοφανές στην Πολιτική Ιστορία του τόπου η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται, από την πρώτη κιόλας μέρα, την ψήφο των μελών του κόμματος. Ετσι πέρασα έναν ολόκληρο χρόνο. Τώρα τα ξέρετε όλα. Φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία, η νομενκλατούρα του κόμματος και οι διάφορες φράξιες να επιστρατεύσουν πρακτικές που δεν ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς, καταφέρνοντας ακόμα και να εξευτελίσουν τα αξιότιμα μέλη της Επιτροπής φορώντας τους κουκούλα. Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα. Στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αναφέραμε πριν ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι πλέον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μετέχει σε κανένα κομματικό όργανο, ενώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν θα είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή θα επιχειρήσει να κάνει το δικό του κόμμα.

Μέχρι χθες, υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ο Παύλος Πολάκης, ενώ οι Νίκος Φαραντούρης και Σωκράτης Φάμελλος το αφήνουν ανοιχτό.

Ο Νίκος Παππάς, στον οποίο οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη αποδίδουν πλέον έναν σκοτεινό ρόλο στα πράγματα, δήλωσε ότι οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα διεξαχθούν με «απόλυτη ομαλότητα και τήρηση του Καταστατικού», ενώ έστειλε «μήνυμα ηρεμίας» και «δημοκρατικού διαλόγου» σε όλον τον προοδευτικό κόσμο που «πληγώθηκε» με τις τελευταίες εξελίξεις. Ερωτηθείς αν θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει τέτοια κουβέντα» και ότι, προς το παρόν, όπως αποφασίστηκε, θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.

«Μετά από μια επίπονη διαδικασία και ένα καθαρό αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού. Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη μέρα. Ο στόχος είναι το ρίξιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Καλώ όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλουν, χωρίς ακραίες εκφράσεις που ακούστηκαν τώρα στο τέλος. Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε μαζί, η Αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει. Είτε βγω πρόεδρος είτε χάσω, θα συνεχίσω να μένω στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν το θέλει (ο Κασσελάκης) να είναι υποψήφιος, γιατί όχι;» δήλωσε ο Παύλος Πολάκης.

«Εκλεισε μία δημοκρατική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθήσαμε να αποφύγουμε, για να μην δημιουργηθεί ένας νέος διχασμός. Ηταν, όμως, μια διαδικασία που απέδειξε πως τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία είναι εκλεγμένα απευθείας από τη βάση, θέλουν μία νέα πολιτική πρόταση, που να δίνει διέξοδο και προοπτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, πράγματι, υπάρχει και συρρίκνωση και απαξίωση των οργανώσεων και της απήχησης στον κόσμο», δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος σύντομα». «Νομίζω δεν υπάρχει ώρα για συζήτηση για πρόσωπα. Αρα η απάντηση όλων μας, σήμερα, ήταν ότι, ναι, θα υπάρχει επόμενη ημέρα», απάντησε σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος.

ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ

Βγήκαν τα συντροφικά «μαχαίρια»

«Ηττήθηκε η ανυποληψία και ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που στην πράξη στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ελπίδα της κοινωνίας και του ελληνικού λαού, για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου, πλειοψηφικού, που θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, για να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Κερδίσαμε σήμερα, θα κερδίσουμε και στον τελικό στόχο», δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Προχωράμε συντεταγμένα και εύχομαι ενωμένα στις διαδικασίες όπως προβλέπονται από το Καταστατικό για την ανάδειξη νέου προέδρου και το Συνέδριο. Αναφορές του προέδρου σε κουκούλες και κουκουλοφόρους προσβάλλουν βαθύτατα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και του κόμματος, αλλά είναι και επικίνδυνες για τη Δημοκρατία. Αγωνιζόμαστε για τη Δημοκρατία στην Αριστερά», είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Πέρα από τις διαδικασίες υπάρχει μια ουσία. Οτι ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε διαπράξει το έγκλημα καθοσιώσεως να έχει εκλεγεί χωρίς να είναι ”στη γραμμή του κόμματος”. Σήμερα όργανα τα οποία είναι απονομιμοποιημένα, σαφώς ισχύουν, αλλά είναι απονομιμοποιημένα, καθώς δεν ανέλαβαν ποτέ καμία ευθύνη για τη διπλή, συντριπτική ήττα του 2023, ανέλαβαν να ”διορθώσουν” το δήθεν λάθος της κοινωνίας. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοκρατικός λαός, θα απαντήσει», απάντησε η Νίνα Κασιμάτη.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΡΟΛ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αγρια επίθεση κατά Τσίπρα

Η επιλεκτική διαρροή του επιτελείου Κασσελάκη, μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή, ανέφερε ότι το 15% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ανήκει στον ίδιον και υπογραμμίζουν ότι στις δημοσκοπήσεις ο ίδιος έχει μεγαλύτερα ποσοστά από το κόμμα του.

«Οπου ο Στέφανος και εμείς. Στέφανε, κάνε δικό σου κόμμα, ας κρατήσουν τα ντουβάρια και τις σφραγίδες της Κουμουνδούρου οι φράξιες. Ο κόσμος είναι δικός σου», αναπαρήγαγαν τα τρολ της Κουμουνδούρου, χθες το απόγευμα στα social media.

«Ανάσταση! Ελευθερία! Ο φαύλος έπεσε 163 υπέρ τού να φύγει και 123 κατά. Αντίο @skasselakis. Μπορείς να βγάλεις άνετα τα εισιτήρια της επιστροφής στο Αμέρικα. Με προσωρινό προεδρείο ή πρόεδρο κοινής αποδοχής στο έκτακτο Συνέδριο. Πάμε για εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου», έγραψαν troll που πρόσκεινται στους «87» και τον Αλέξη Τσίπρα.

Αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση του γνωστού στιχουργού και υποστηρικτή του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκου Μωραΐτη, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο έγραψε, ανάμεσα σε άλλα, ότι βρίσκεται πίσω από όλη την επιχείρηση κατά Κασσελάκη:

«Για πρώτη φορά στην Ιστορία της Μεταπολίτευσης, όργανο ενός κόμματος ΚΑΘΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ, με 56%, πριν από μόλις 11 μήνες. Και μάλιστα, όργανο από εκλεκτορικό σώμα του 2019, επί του πρώην προέδρου δηλαδή! Τα μεγάλα λάθη Κασσελάκη -και κυρίως την αφέλεια και ευπιστία του- τα έχω επισημάνει. Ομως, εδώ έχουμε ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. Μην ψάχνετε τα πώς και τα γιατί. Ενας μπορούσε. Ενας το έκανε. Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, τον Φεβρουάριο, για “νέες εκλογές”. Η υποψηφιότητα της εκλεκτής του. Αυτά δεν ήταν προτάσεις ενός απερχόμενου δημοκρατικού ηγέτη. Ηταν ΕΝΤΟΛΕΣ ενός ιδιοκτήτη που δεν βρήκε ζωή έξω από το κόμμα του. Τότε ήταν ανέτοιμοι. Είχαν όλο τον μηχανισμό και όλο τον χρόνο. Το φάντασμα της πολιτικής ζωής του τόπου. Ο άνθρωπος των παρασκηνίων. Ο μέγας δολοπλόκος. Αυτός που ο ιστορικός ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς, Μελανσόν, χαρακτήρισε προφητικά ως “μία από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής” (αχ, κι εμείς χαμπάρι τότε…). Ο Αλέξης Τσίπρας».