Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς συμφωνία για τα ευρωπαϊκά αξιώματα - Διαφώνησαν για τη θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Χωρίς να βγει «λευκός καπνός» ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι ηγέτες των κρατών-μελών δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το πώς θα μοιραστούν τα κορυφαία αξιώματα.

Η συζήτηση για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ και για τις κατευθύνσεις της επόμενης νομοθετικής περιόδου θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν χθες την πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και συζήτησαν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ (πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική).

Όπως αναφέρει το Politico, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ολοκλήρωσαν τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών χωρίς συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, παρά τις προηγούμενες ελπίδες που υπήρχαν ότι ήταν εφικτή μια τέτοια επίτευξη.

Σύμφωνα με το Politico, αυτό που φαινόταν κοντά σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ αποδείχθηκε πολύ πιο περίπλοκο.

Η πρώιμη συναίνεση που φάνηκε να αναδίδεται γύρω από τα προτιμώμενα ονόματα που θα καθίσουν στο τραπέζι της κορυφής της ΕΕ είναι η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ρομπέρτα Μέτσολα από τη Μάλτα ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Εσθονή Κάγια Κάλας ως επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής.

Ωστόσο, δεν επετεύχθη συμφωνία, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να θέλει να διαχωρίσει τη συζήτηση για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βασική διαφωνία στην ΕΕ αφορά στη διάρκεια του χρόνου θητείας του Αντόνιο Κόστα στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι Σοσιαλιστές επεδίωκαν να προεξοφληθεί η πενταετία για τον Κόστα, αλλά αρνήθηκε το ΕΛΚ, που έριξε στο τραπέζι την ιδέα του πρωθυπουργού της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, να αρχίσει ο νέος κύκλος με πρόεδρο τον Σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα και έπειτα από 2,5 χρόνια η θέση να περάσει στα χέρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως αναφέρει το Politico.

Λόγω της διαφωνίας δεν προέκυψε συμφωνία και η εκκρεμότητα μετατέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής στις 27-28 Ιουνίου για τις τελικές αποφάσεις.

Μισέλ: Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα

«Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο» για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, τονίζοντας πάντως ότι έγινε μια καλή πρώτη συζήτηση που κινείται, όπως είπε, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όπως εξήγησε ο κ. Μισέλ, τα πολιτικά κόμματα έκαναν τις προτάσεις τους και «θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να εργαστούμε περαιτέρω για να προετοιμάσουμε την τελική απόφαση». Υπενθύμισε, ακόμη, ότι εξαρχής δεν αναμενόταν να ληφθεί τελική απόφαση στο χθεσινό άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συγκληθεί σε δέκα ημέρες, την 27η και την 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί πως θα υπάρξει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε πως «είναι καθήκον μας να έχουμε λάβει απόφαση ως το τέλος Ιουνίου».

Ο κ. Μισέλ πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει επίσης αποφάσεις για τις κατευθύνσεις του επόμενου νομοθετικού κύκλου, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως και για τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.

Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι μακριά από την επίτευξη συμφωνίας για τα κορυφαία αξιώματα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε δημοσιογράφους αργά χθες το βράδυ, μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι «μακριά» από την επίτευξη συμφωνίας για τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ (σ.σ.: την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με άλλα λόγια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27ης και 28ης Ιουνίου, ο κ. Μακρόν απάντησε: «Νομίζω πως θα υπάρξει συμφωνία πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αλλά δεν είναι στόχος αυτό».

Σημείωσε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί ισορροπία αν προσφερόταν θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γαλλία.

Συζήτηση για αξιώματα της ΕΕ

Το ενδιαφέρον στις Βρυξέλλες επικεντρώθηκε στην πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, καθώς και στην πρώτη συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα Τρίτης 18/6) ολοκληρώθηκε και το δείπνο των ηγετών.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Τουσκ με Σολτς-Σάντσεθ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ αναλαμβάνουν τον ρόλο των δύο διαπραγματευτών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στη συζήτηση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση χθες με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που είναι οι διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, για την προεδρία της Κομισιόν θα προταθεί η ανανέωση θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για τη θέση του Σαρλ Μισέλ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συζητείται το όνομα του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα και για τη θέση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου η εκ νέου θητεία της Ρομπέρτα Μέτσολα.

Αισιόδοξος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τη Σύνοδο Κορυφής

«Το ΕΛΚ διεκδικεί τη συνέχιση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του προσερχόμενος στις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγο, θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω και την τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσέρχεται στις Βρυξέλλες ως νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το ότι οι εργασίες θα καταλήξουν σε «λευκό καπνό» όσον αφορά στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του, Ντόναλντ Τουσκ, αποτελούν τους κεντρικούς διαπραγματευτές της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Οι δύο ηγέτες, που είναι τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συναντήθηκαν νωρίτερα χθες με τους επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς και του Partido Popular της Ισπανίας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, και συζήτησαν θέματα συντονισμού.

Η συζήτηση για τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν συνεχίζεται

Η συζήτηση για τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «δυνατό χαρτοφυλάκιο».

Το τοπίο όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς το χαρτοφυλάκιο, όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, σε έναν βαθμό θα καθορίσει και το πρόσωπο του επιτρόπου.

Υποψήφια για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

Να σημειωθεί ότι την υποψηφιότητά της για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέβαλε η Ρομπέρτα Μέτσολα, όπως ανέφερε χθες προσερχόμενη στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για τα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν χθες την πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και συζήτησαν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ (πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική).