Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν κυριαρχία ΝΔ και Μητσοτάκη - Μάχη για αναποφάσιστους και αποχή

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές εισέρχονται σε λίγα εικοσιτετράωρα τα κόμματα με δύο ακόμα δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή να δίνουν μεγάλο προβάδισμα για τη Νέα Δημοκρατία.

Το κυβερνών κόμμα που κινείται κοντά στα ποσοστά του 2019, φαίνεται να είναι κοντά σε «double score» έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, το ποσοστό της στην εκτίμηση αποτελέσματος εκτιμάται στο 33,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 16,5%. Στην Pulse το ποσοστό της ΝΔ με το σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων είναι στο 32% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 16,5%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει υψηλή δέκα ημέρες πριν τις εκλογές γεγονός το οποία θα αναγκάσει τα κομματικά επιτελεία να εντείνουν τη «μάχη» τους για την προσέλκυση των αναποφάσιστων αλλά και για την κινητοποίηση των εκλογέων προκειμένου να μην απέχουν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Εκτός από την κυριαρχία της ΝΔ, οι δύο δημοσκοπήσεις καταγράφουν την αδιαμφισβήτη υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με ποσοστό 35%. Όλοι μαζί οι υπόλοιποι αρχηγοί συγκεντρώνουν 37%. Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στο 13% ενώ η δημοφιλέστερη απάντηση μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ο «Κανένας» που συγκεντρώνει 23%.

Η δημοσκόπηση της Marc

Προβάδισμα 16,9 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση αποτελέσματος για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δίνει η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Marc που έγινε για λογαριασμό του ANT1 και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού. Η διαφορά της ΝΔ είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό που δίνει η εταιρεία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 16,5%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ποσοστό της ΝΔ εκτιμάται στο 33,4% (με ανώτερο το 36,1% και κατώτερο το 30,7%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 16,5% (με ανώτερο όριο το 18,6% και κατώτερο το 14,4%).

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται «καθαρά» στην τρίτη θέση, καθώς το ανώτερο όριό του (13,6%) δεν πιάνει το κατώτερο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τέταρτη θέση είναι η Ελληνική Λύση με 8,8%, ακολουθεί το ΚΚΕ 7,6%, η Πλέυση 4,6% και η Νίκη με 3,6%. Το ΜέΡΑ25 κινείται ακριβώς στο εκλογικό όριο του 3%, ενώ η Νέα Αριστερά εντοπίζεται στο 2,5%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από την ανάλυση της εταιρείας για την αδιευκρίνιστη ψήφο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης, το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερη δύναμη στους αναποφάσιστους. Η κομματική εγγύτητα των συγκεκριμένων ψηφοφόρων υπολογίζεται στο 10,5% για το ΠΑΣΟΚ, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό πέφτει στο 8,2%.

Πρώτη δύναμη στους αναποφάσιστους είναι η ΝΔ καθώς η «κομματική εγγύτητα» με το κυβερνών κόμμα είναι στο 16,1%.

Δείτε τη δημοσκόπηση:

1_
2_
3_
4_
5_
6_
7_
8_
9_
10_
11_
12_
taftothta

Η δημοσκόπηση της Pulse

Την εκλογική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναβεβαιώνει η μέτρηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Σκάι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης επιλέγεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 35% του εκλογικού σώματος, «πιάνοντας» το πάνω όριο της ΝΔ, όπως το καταγράφει η Pulse.

Η συγκεκριμένη μέτρηση, επτά ημέρες πριν από τη λήξη της προεκλογικής περιόδου, έρχεται να προστεθεί σε εκείνες που δεν «κλειδώνουν» την δεύτερη και την τέταρτη θέση, ενώ καταγράφει 4 μικρότερα κόμματα, δηλαδή τη Νίκη, την Πλεύση Ελευθερίας, το ΜεΡΑ25 και τη Νέα Αριστερά στην «κόψη του ξυραφιού» ως προς την εκπροσώπησή τους στο ευρωκοινοβούλιο.

Η «γκρίζα ζώνη»(αναποφάσιστοι, άκυρο, λευκό) είναι στο 12,7% καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την κάλπη,οριακά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Pulse, οπότε είχε καταγραφεί στο 12,5%. Σημειώνεται ότι συνήθως οι ψηφοφόροι της «γκρίζας ζώνης» τείνουν να μειώνονται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.

Ως προς το εύρος των ποσοστών, η εταιρεία δίνει τη Νέα Δημοκρατία από 29,1 ως 34,9%, τον ΣΥΡΙΖΑ από 14,2 ως 18,8%, το ΠΑΣΟΚ από 11% ως 15% (εξ ου και δεν «κλειδώνει» την δεύτερη θέση παρά το σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, την Ελληνική Λύση από 6,9% ως 10,1% και το ΚΚΕ από 5,9% ως 9,1%.

Στη συγκεκριμένη μέτρηση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ΜεΡΑ25 «γράφουν» 3,5% στην εκτίμηση ψήφου με το σενάριο κατανομής αναποφάσιστων της εταιρείας και δείχνουν – μαζί με την Νέα Αριστερά, που καταγράφηκε στο 3% – ότι θα παλέψουν ως το τέλος για να εκπροσωπηθούν στο ευρωκοινοβούλιο.

Η συμμετοχή

Η βεβαιότητα συμμετοχής στις εκλογές αυξάνεται με την ηλικία – είναι χαρακτηριστικό ότι από τους άνω των 60, το 87% δηλώνει με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα ψηφίσει, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 17-29 ετών το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεν ξεπερνά το 40%. Πάντως, το 90% των ερωτηθέντων είπαν ότι είναι πολύ ή αρκετά βέβαιοι ότι θα ψηφίζουν το κόμμα που επιλέγουν μέχρι σήμερα.

Δείτε την έρευνα:

PULSE-2
PULSE-3
PULSE-4
PULSE-5
PULSE-6
PULSE-7
PULSE-8
PULSE-9
PULSE-10
PULSE-11
PULSE-12
PULSE-13
PULSE-14
PULSE-15
PULSE-1