Διγλωσσία στην κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ

Αλαλούμ επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα του ΕΝΦΙΑ και αν αυτός θα διατηρηθεί και το τρέχον οικονομικό έτος. Συγκεκριμένα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης με δηλώσεις του, τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να εισπράξει τον ΕΝΦΙΑ το 2015, ενώ από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας κάνει λόγο για διατήρηση του φόρου.

Σε αυτόν τον κυκεώνα των αλληλοσυγκρουόμενων δηλώσεων από τα κυβερνητικά στελέχη αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε χθες ότι ο ΕΝΦΙΑ «ισχύει μέχρι την κατάργησή του, αλλά το ότι δεν το βάλαμε στη λίστα σημαίνει πως, όταν το βάλουμε, θα παρουσιάσουμε και νέα ισοδύναμα μέτρα».

Από την πλευρά του ο κ. Σακελλαρίδης κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να εισπράξει τον ΕΝΦΙΑ το 2015 και δικαίωσε τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τις δηλώσεις του ότι ένας φορολογικός νόμος αντικαθίσταται μόνο από άλλο φορολογικό νόμο. Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις για την καθυστέρηση που παρουσιάστηκε στη σύνταξη του νόμου για τη φορολογία ακινήτων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι “καθυστερούμε στην επεξεργασία ενός νέου πιο δίκαιου φόρου για τα ακίνητα προκειμένου να μην μας μείνουν «φασούλια» όπως έγινε με την προηγούμενη κυβέρνηση”.

Στην αντίπερα όχθη ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA προανήγγειλε την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για μικρό χρονικό διάστημα λέγοντας ότι «μετατίθεται η εφαρμογή του χρονικά λίγο περισσότερο» και υπογράμμισε πως θα αντικατασταθεί από έναν άλλο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Το αλαλούμ ξεκίνησε από χθες με non paper που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας (30/03) η κυβέρνηση πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους στη Βουλή, όπου το Μέγαρο Μαξίμου «άδειαζε» το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με τις πληροφορίες που αφορούσαν στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα, τονίζοντας πως «η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης».