ΣΥΡΙΖΑ: Οι πέντε εκλεκτοί του Στ. Κασσελάκη - Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου

Οι Λεκατσά ΜέλπωΣίνου ΔέσποιναΚόρδατζη ΒιολέταΠαπαλαζάρου Βασίλειος και Βενέρη Λύδια, είναι οι πέντε «εκλεκτοί» του Στέφανου Κασσελάκη για τις Ευρωεκλογές.

 

 

«Σήμερα είναι η δική σας μέρα! Γεια σου Αλέξη»! είπε ξεκινώντας την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου ο κ. Κασσελάκης, χαιρετώντας από τη σκηνή τον Αλέξη Τσίπρα που ήταν παρών στην εκδήλωση.

«Είδα να μου φορτώνονται φράσεις που ποτέ δε χρησιμοποίησα» είπε, μιλώντας για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του για την βάπτισή του.

«Διαστρεβλώστε, βαρέστε χτυπήστε! Έχω μέσα μου αντοχές! Δε θα καταφέρετε να με τσακίσετε. Δε θα καταφέρετε να μας τσακίσετε».

«Αν υπάρξει απόκλιση από τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, το σεβασμό στην ισότητα, θα υπάρχει μηδενική ανοχή. Και το είδατε ήδη αυτό» τόνισε ο κ. Κασσελάκης, αναφερόμενος στην αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πέντε εκλεκτοί του Στ. Κασσελάκη — Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου

Οι 5 νέες υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο – Τα βιογραφικά

Λεκατσά Μέλπω : Συνταξιούχος Φαρμακοποιός

Η αφανής ηρωϊδα του Πολυτεχνείου.

Η Μέλπω Λεκατσά ήταν 20 χρονών το 1973 και ήταν φοιτήτρια της φαρμακευτικής.Έζησε από κοντά τα γεγονότα της Νομικής, μπήκε στην παρανομία, βρέθηκε κυνηγημένη για μήνες, αποκλεισμένη από τους γονείς της, συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου αφού εκείνη ήταν υπεύθυνη για το φαρμακείο που είχε στηθεί, περιποιήθηκε τους τραυματίες, φίλους της, συναγωνιστές και μετά μπήκε και πάλι στην παρανομία. Η αγωνία της για να μην συλληφθεί από το ΕΑΤ ΕΣΑ τελείωσε στις 24 Δεκεμβρίου του 1973 οπότε και συνελήφθη.

Έμεινε στην φυλακή 3,5 μήνες έδωσε αγώνα για να επιβιώσει και τα κατάφερε. Δύσκολα μιλάει για εκείνα τα χρόνια όχι γιατί δεν θέλει να θυμάται αλλά γιατί «κάθε χρόνο η επέτειος του Πολυτεχνείου με βαραίνει ακόμη περισσότερο γιατί από την μια δικτατορία που πολεμήσαμε για να βρούμε την ελευθερία μας υποδουλωθήκαμε σιγά- σιγά σε κάτι πιο ύπουλο και πιο αθόρυβο» λέει η ίδια.

Σίνου Δέσποινα : Επίκουρη Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου, αναπληρώτρια Κοσμήτορας Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord

Η Δέσποινα Σίνου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Ελληνίδα και Γαλλίδα πολίτης. Είναι επίκουρη καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου, αναπληρώτρια Κοσμήτορας και διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Διεθνής Συνεργασία και ΜΚΟ στη Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord (Γαλλία).

Υπήρξε μέλος της ομάδας συμβούλων του πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα και είναι μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Οργάνωσης Μελών Γαλλίας. Με αυτή την ιδιότητα συμμετέχει στην ομάδα εργασίας του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τον αγώνα κατά της ακροδεξιάς.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris-Panthéon-Assas στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και κάτοχος δύο μεταδιδακτορικών από το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Cergy-Pontoise. Η διατριβή της με θέμα Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως νομικός δρων του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τιμήθηκε με το Βραβείο «Γεώργιος Τενεκίδης» 2009. Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ, του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Ιδρύματος Robert Schuman και της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης.

Είναι ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εμπειρία πεδίου στον τομέα της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα (αποστολές σε Τουρκία, Ρωσία, Λευκορωσία, Τσετσενία, Κολομβία, Αργεντινή κ.α.). Εργάστηκε μεταξύ άλλων ως επιστημονικός συνεργάτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, της UNESCO και της γαλλικής Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Διετέλεσε συντονίστρια των γαλλόφωνων τμημάτων του Ακαδημαϊκού Δικτύου για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος. Είναι εκλεγμένη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και μέλος της Γαλλικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου.

Τα πεδία διδασκαλίας και ερευνών της – με πάνω από 60 επιστημονικές δημοσιεύσεις – περιλαμβάνουν το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ανθρωπιστικά ζητήματα, τις κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τη νομική και πολιτική διάσταση των «κοινών», τις νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας, καθώς και τον ρόλο των πανεπιστημιακών στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό και διεθνή Τύπο για τρέχοντα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Κόρδατζη Βιολέτα : Μηχανικός μηχανολογικού σχεδιασμού

Είναι Μηχανικός με εξειδίκευση στον τομέα της Αυτοκίνησης. Έχει εκπαίδευση από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Cranfield University και MBA από το Imperial College. Η εργασία της στην Jaguar Land Rover και τη Ford της έδωσε βαθιά γνώση στον μηχανολογικό σχεδιασμό ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων και τη διαχείριση τεχνολογικών έργων. Η επαγγελματική της πορεία σε συνδυασμό με τις σπουδές της, της επέτρεψαν να αναπτύξει επιπλέον δεξιότητες στην ανάλυση δεδομένων και στη μηχανική μάθηση (Machine Learning).

Έχει επιλεχθεί και ανακοινωθεί στο ΤΤ Τεχνολογίας.

Παπαλαζάρου Βασίλειος: Μεταδιδακτορικός Ερευνητής – Βιολόγος

Σπούδασε Βιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακό στη Μοριακή Παθολογία και Γενετική από το Queen Mary University of London κι έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στη Βιοϊατρική Μηχανική κατέχοντας υποτροφία από την Cancer Research UK. Εκεί εργάστηκε στο CRUK Beatson Institute στη Σκωτία μελετώντας πως φυσικές δυνάμεις επηρεάζουν βιοχημικά μονοπάτια στο καρκίνο του παγκρέατος με τη χρήση βιοϋλικών, πειραματικών μοντέλων και ομικές τεχνολογίες. Έχει εργαστεί σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης μελετώντας βιοχημικά μονοπάτια με θεραπευτική αξία στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Francis Crick Institute στο Λονδίνο όπου διερευνά την αλληλεπίδραση όγκων με τον ξενιστή κατά την εξέλιξη του καρκίνου με έμφαση στο μεταβολισμό, τις διατροφικές παρεμβάσεις και την αντιμετώπιση της καχεξίας. Έχει συμβάλει σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά και σε πατέντες. Συμμετέχει σε διεθνή δίκτυα συνεργασίας και έχει παρουσιάσει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Έχει επιλεχθεί και ανακοινωθεί στο ΤΤ Τεχνολογίας.

Βενέρη Λυδία: Δικηγόρος, διεθνολόγος , Υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς δικαίου

Η Λυδία Βενέρη είναι δικηγόρος και Υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών. Εξειδικεύεται σε ζητήματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, νέων τεχνολογιών, προσωπικών δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (με έμφαση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άμυνας και ασφάλειας) και κάτοχος πτυχίου δημοσιογραφίας.

Η διδακτορική της έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ τμήμα της έρευνας της πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I).

Εργάζεται ως νομικός σύμβουλος στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ δραστηριοποιείται εθελοντικά σε μη κυβερνητικό οργανισμό ενίσχυσης και προώθησης των γυναικών στην τεχνολογία και τις επιχειρήσεις.

Τα ονόματα που είχαν ήδη ανακοινωθεί:

ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

Κατσίγιαννη Αγλαϊα

Στογιαννίδης Γρηγόρης

Γουναλάκης Αντώνης

Μουμτζή Ιφιγένεια

Αθανασίου Μάριος

Ευάγγελος Αντώναρος

Αρσένη Ευγενία

Κοροβέση Μυρτώ

Μπεκατώρου Σοφία

Πανόπουλος Δημήτρης

Παπαδημητριάδης Δημήτρης

Σιδηρόπουλος Κωνσταντίνος

Παππάς Νίκος

Σαπουνά Αναστασία

Τσίπρας Γεώργιος

Φαραντούρης Νικόλαος

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τσιριγώτη Ζαχαρούλα

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γιαννακά Αικατερίνη

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Καραγιώργου Λάζαρη Μαργαρίτα

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μολώνης Σπυρίδων

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

ΗΠΕΙΡΟΣ

Κάτσης Μάριος

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δριτσέλη Παναγιώτα

Μαρτίου Γεώργιος

Χλαπανίδα Χριστίνα

ΙΟΝΙΟ

Αραβαντινός – Σιμωνέτος Χαράλαμπος

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Νούσκαλης Γιώργος

Τουμανίδης Αντώνης

Τσαμπαζή Θεοδώρα (Δώρα)

ΚΡΗΤΗ

Καλουδιώτη Μαρία

Κασσελάκης Βασίλειος

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Πριφτάκη Αικατερίνη

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Παπαργυρόπουλος Νάσος

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Έλενα Κουντουρά

Κώστας Αρβανίτης

Ολόκληρη η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη:

«Φίλες και φίλοι, ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ένα βολικό για το σύστημα κόμμα. Αυτό ήταν το σχέδιο. Δεν τους αφήσατε, τους το χαλάσατε όλο. Γιατί πήρατε το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας. Και αυτός εδώ, είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα είναι η δική σας μέρα. Είναι η μέρα που ανακοινώνουμε το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ευρωψηφοδέλτιο που διαμορφώσατε για πρώτη φορά εσείς. Εσείς που δηλώσατε υποψηφιότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Εσείς που ψηφίσατε τους υποψηφίους από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Και είμαι περήφανος γι’ αυτή τη διαδικασία, είμαι περήφανος που η επιλογή πέρασε από τον Πρόεδρο του κόμματος σ’ εσάς. Είμαι περήφανος για τις επιλογές σας. Κι έρχομαι κι εγώ να προσθέσω την τελική πινελιά, πέντε ανθρώπους που η προσωπική τους διαδρομή θα καθιστούσε ίσως δύσκολη τη συμμετοχή τους σε μια εκλογική διαδικασία. Αλλά που έρχονται να στοιχηθούν μαζί μ’ εμάς και να ενώσουν τις δικές σας επιλογές με τους εαυτούς τους σ’ ένα ψηφοδέλτιο για το οποίο έχουμε κάθε λόγο να καμαρώνουμε.

Το ψηφοδέλτιο της προοδευτικής αριστείας απέναντι στο ψηφοδέλτιο που χαϊδεύει ακροδεξιά αυτιά -σαν τον Γιώργο Αυτιά, ακροδεξιά αυτιά- με χουντικά συνθήματα. Είναι χουντικά τα συνθήματα και είναι επίσης χρυσαυγίτικες οι προσεγγίσεις.

Θέλω όμως εδώ να πω κάτι που αφορά όλους μας, τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, τους βουλευτές μας, τα στελέχη μας και φυσικά κι εμένα τον ίδιο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τον σεβασμό στη ισότητα, στα δικαιώματα κάθε πολίτη, θα υπάρχει μηδενική ανοχή. Και το είδατε ήδη αυτό. Δεν είμαι Μητσοτάκης να κρατάω στο ψηφοδέλτιο υμνήτρια του Κασιδιάρη. Δεν είμαι Μητσοτάκης να βάζω στο ψηφοδέλτιο ακροδεξιά στοιχεία που γεννούν αποτροπιασμό.

Και δεν είμαι Μητσοτάκης να κρατάω στην Κοινοβουλευτική μου Ομάδα βουλευτή που δεν ξέρει εάν πρέπει να βάλει το άρθρο «ο» ή «η» μπροστά από το όνομα ενός ανθρώπου που έχει διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό από αυτόν! Στις πράξεις κρίνεται ο «προοδευτικός» Μητσοτάκης. Και οι πράξεις είναι ξεκάθαρες.

Φίλες και φίλοι, δεν φοβάμαι να μιλήσω για τα πάντα. Δεν έχω ούτε μυστικά ούτε θέματα που αποφεύγω. Εδώ, μπροστά σας, όλα. Και έρχομαι λοιπόν σε μια προσωπική στιγμή που μοιράστηκα με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, από μια αφήγηση των γονιών μου. Μια προσωπική στιγμή, που είδα να βαφτίζεται από την προπαγάνδα «το θαύμα Κασσελάκη». Είδα να μου φορτώνονται φράσεις που ποτέ δεν χρησιμοποίησα και αλαζονεία που ποτέ δεν είχα. Γιατί; Γιατί όταν είσαι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ολόκληρο καλοδουλεμένο σύστημα, που παίρνει εντολές απευθείας από το Μαξίμου, δουλεύει με έναν σκοπό: Πώς θα διαστρεβλώσει, πώς θα σε λοιδορήσει, πώς θα δολοφονήσει τον χαρακτήρα σου. Το έχει ζήσει περισσότερο από τον καθένα μας στη μακριά πολιτική του σταδιοδρομία και διαδρομή ο Αλέξης Τσίπρας!

Και φυσικά έρχονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να συμμετάσχουν στον κανιβαλισμό, ειρωνευόμενοι. Ε, λοιπόν εγώ έχω να πω σε όλο το σύστημα ένα πράγμα: Διαστρεβλώστε, βαρέστε, χτυπήστε. Έχω μέσα μου δύναμη, αντοχές, απίστευτο πείσμα! Όλοι μας στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μέσα μας δύναμη, αντοχές και πείσμα. Το έχουμε αποδείξει. Χτυπήστε! Δεν θα καταφέρετε να με τσακίσετε, δεν θα καταφέρετε να μας τσακίσετε! Δεν θα καταφέρετε τίποτα!

Γιατί το μόνο θαύμα είναι εδώ: Είναι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε ένα κόμμα, μετά από δυο ήττες, ύστερα από δυο διασπάσεις και είπε: Κάτω τα χέρια από τον ΣΥΡΙΖΑ! Μην ψάχνετε σ’ εμένα κρίσεις μεσσιανισμού, άλλωστε δεν είμαι εγώ αυτός που πληρώνει δημοσιογράφους για να τον αποκαλούν «Μωυσή» κάθε μέρα. Είμαι ίσος ανάμεσα σε ίσους, με τα μέλη και τους φίλους του νέου ΣΥΡΙΖΑ να έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο.

Δική μου ευθύνη είναι να κινητοποιώ την κοινωνία για να έρθουν κοντά μας οι καλύτεροι. Και το βλέπετε αυτό στα think tanks που ανακοινώσαμε και ανακοινώνουμε. Είναι άνθρωποι που ήρθαν και δήλωσαν συμμετοχή μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία από παντού, διαβάζω τα βιογραφικά τους και μένω με το στόμα ανοιχτό.

Και αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι είναι μαζί μας. Και το βλέπετε σήμερα και στο ευρωψηφοδέλτιό μας. Όλοι αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι είναι μαζί μας. Κάτι γίνεται, κάτι γεννιέται. Είναι ένα κίνημα από κάτω προς τα πάνω. Είναι άνθρωποι που λένε: Δεν πάει άλλο. Και συντάσσονται μ’ ένα κόμμα για πρώτη φορά.

Άνθρωποι που είχαν πάψει να πιστεύουν στην πολιτική και συντάσσονται με ένα κόμμα για πρώτη φορά, για τον σχηματισμό μας αληθινής προοδευτικής αριστείας, η οποία θα αντιταχθεί στη λαμογιά που βαφτίστηκε «αριστεία» και λυμαίνεται άριστα τα δημόσια Ταμεία.

Φίλες και φίλοι, μεταλλάχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ; Άλλαξε αρχές και αξίες; Άλλαξε θέσεις; Η απάντηση δίνεται αυτόματα, εάν απαντήσουμε στο ερώτημα «Τι είναι η σύγχρονη Αριστερά σήμερα». Η σύγχρονη Αριστερά είναι η κοινωνία της αλληλεγγύης, ένα κράτος που δεν προχωράει μπροστά αφήνοντας πίσω αβοήθητο έναν αριθμό πολιτών του, ούτε στην καρότσα ενός φορτηγού, ούτε στο φυλάκιο ενός αστυνομικού Τμήματος, ούτε σε βαγόνια ενός τρένου που πάει… κι όπου βγει.

Η σύγχρονη Αριστερά δεν είναι το κράτος του 1/3 ή των 2/3 των πολιτών, που βρίσκονται αντιμέτωποι στο «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει»! Είναι το κράτος που φροντίζει, ώστε ο πρώτος και ο τελευταίος πολίτης του να έχει αξιοπρεπή παιδεία, αξιοπρεπή υγεία, αξιοπρεπή μισθό. Είναι τόσο απλό. Μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Και το κυριότερο: κάθε πολίτης να έχει ίσες ευκαιρίες, ώστε να μπορέσει να προκόψει, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το φύλο, το επώνυμό του και την περιουσία του. Και αυτό είναι που ονομάζω ελληνικό όνειρο: η ολοκληρωμένη ευκαιρία στους πολίτες που η οικονομική κρίση, η πτώχευση, η Δεξιά τους την έκοψε στα δύο. Τους έκοψε τη ζωή στα δύο.

Και ταυτόχρονα για εμένα η σύγχρονη Αριστερά είναι εκείνη που δεν εκχωρεί τον πατριωτισμό στους πατριδοκάπηλους. Που δεν εκχωρεί την πίστη όποιου πολίτη θέλει να πιστεύει στο εμπόριο της πίστης της Δεξιάς. Που δεν εκχωρεί την ασφάλεια σε μια Νέα Δημοκρατία, που επί των ημερών της έχουν εκτοξευτεί όλες οι ενδείξεις και όλοι οι δείκτες της εγκληματικότητας.

Και, παράλληλα, στον μεγάλο ορίζοντα η σύγχρονη Αριστερά είναι εκείνη που έχει ανοιχτό το βλέμμα στον κόσμο γύρω μας. Που θέτει σε προτεραιότητα την πράσινη μετάβαση, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, που προτεραιοποιεί την κλιματική προσαρμογή, που διεκδικεί πανευρωπαϊκά το τέλος της λιτότητας. Διότι αυτό το οικονομικό σχέδιο δεν βγάζει πουθενά, παρά μόνο γιγαντώνει την Ακροδεξιά. Που ζητάει μια νέα μεταναστευτική πολιτική, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει πραγματική αλληλεγγύη στην πράξη και όχι νοικιάζοντας αποθήκες ψυχών στη χώρα μας.

Που δεν διστάζει να πάρει καθαρή θέση: Ναι, κατηγορούμε και καταδικάζουμε κάθε τρομοκρατική επίθεση. Αλλά ναι, είμαστε υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός για να τερματιστεί η σφαγή στη Γάζα. Ξεκάθαρα! Είμαστε με όλες μας τις δυνάμεις υπέρ ενός Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά, δίπλα δίπλα με το Ισραήλ.

Και βέβαια στα δικά μας εθνικά θέματα καμία υποχώρηση, κανένας ενδοτισμός. Ο διάλογος με την Τουρκία είναι θετικός, αυτό το θέλουμε, αλλά πρέπει να έχει σαφή στόχευση: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Καμία κίνηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Aπόλυτος σεβασμός της εθνικής μας κυριαρχίας. Kαμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση πριν οριοθετηθεί η ΑΟΖ και καμία απεμπόληση του μονομερούς και κυριαρχικού μας δικαιώματος της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων μέχρι τα 12 μίλια.

Φίλες και φίλοι, σύγχρονη προοδευτική πολιτική σημαίνει να μπορείς να μιλήσεις στην κάθε γενιά με τη γλώσσα της, στην κάθε εποχή με τις ανάγκες της. Η πυξίδα σου όμως πρέπει να είναι σταθερή: με τον άνθρωπο, με την αλληλεγγύη, με την κοινωνία. Αυτοί είμαστε εμείς. Ερχόμαστε από πολύ μακριά και είμαστε καινούργιοι, ταυτόχρονα, και γι’ αυτό θα πάμε πολύ μακριά.

Απέναντί μας έχουμε ένα καθεστώς που παίζει με τη λάσπη, μοντάρει, μπαζώνει, παρακολουθεί, προπαγανδίζει, εξαπατά. Μια κυβέρνηση γεμάτη αρνητικές πρωτιές, όπως τις αρνητικές πρωτιές που παρουσιάζει η Eurostat.

Και μιας και μιλάμε για την Ευρώπη και πάμε σε ευρωπαϊκές εκλογές, πρέπει να πούμε ότι δεν μπορεί άλλο αυτή η χώρα να συνδυάζει έμμεσους φόρους Σουηδίας με κοινωνικές παροχές τριτοκοσμικού κράτους. Δεν μπορεί άλλο αυτή η χώρα να συνδυάζει τιμές τροφίμων Γαλλίας, ενοίκια Γερμανίας και μισθούς Βουλγαρίας. Δεν βγαίνει η εξίσωση!

Αλλά ξέρετε κάτι; Βγαίνει για τις τράπεζες και βγαίνει για το ολιγοπώλιο στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλά δεν βγαίνει η εξίσωση για τον οικογενειάρχη, που βάζει μπροστά ένα χαρτί και τραβάει μια κάθετη γραμμή στη μέση και υπολογίζει έσοδα – έξοδα κάθε μήνα. Δεν βγαίνει για έναν νέο, μια νέα, που ούτε καν μπορεί να φανταστεί πώς θα αρχίσει οικογένεια. Και δεν βγαίνει για έναν παππού και μια γιαγιά, που δούλεψαν μια ζωή για να παίρνουν συντάξεις πείνας. Δεν βγαίνει!

Γι’ αυτό, φίλες και φίλοι, έχετε πάρει ήδη ένα δείγμα των προτάσεών μας για την ακρίβεια, την φορολογία, την ασφάλεια. Τις επόμενες εβδομάδες θα δείτε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κάθε τομέα της κοινωνικής μας ζωής. Μια ολόκληρη προπαγάνδα έμαθε έναν ολόκληρο λαό να ζει με το ελάχιστο, με το μίνιμουμ των ονείρων του, με ένα pass που δεν φτάνει για ζωή.

Εμείς θέλουμε καλύτερη ζωή και τη θέλουμε τώρα. Τώρα! Προτείνουμε μια καλύτερη ζωή και καλούμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αποφασίσουν. Μια καλύτερη ζωή είναι στα χέρια σας!».