Μητσοτάκης από Πολωνία: «Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας - Η άμυνα πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα»

Το μέλλον της ασφάλειας στην Ευρώπη και η συνεργασία στο μεταναστευτικό ήταν από τα βασικά θέματα που έθιξαν στις δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση που είχαν στη Βαρσοβία.

«Για πολλούς λόγους η συνεργασία μας με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη είναι πάντα εξαιρετική. Μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι μπορούν να επηρεάσουν και οι δύο θετικά τη διαμόρφωση ευρωπαϊκών στρατηγικών για την ασφάλεια και τη μετανάστευση. Είπε ότι θα ανταλλάσσουν εμπειρίες όσον αφορά την αποτελεσματική προστασία των συνόρων. «Τα κράτη-μέλη της Ευρώπης πρέπει να προστατεύουν τα εδάφη και να ελέγχουν τα σύνορά τους, διασφαλίζοντας ότι η μεταναστευτική πολιτική δεν είναι χαώδης ή ανεξέλεγκτη», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως οι θέσεις τους είναι κοινές σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας και πως είναι ένα καλό δίδυμο συνεργασίας ενόψει των ευρωεκλογών, μετά τις οποίες, ανέφερε, θα είναι εύκολο να δημιουργήσουν νέες συμμαχίες και δομές.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θερμά λόγια του σχετικά με τη συνεισφορά των Πολωνών πυροσβεστών στις πυρκαγιές πέρσι στην Ελλάδα και ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τουσκ για τη θερμή υποδοχή του και είπε ότι έχει και προσωπικούς λόγους κάθε φορά που επισκέπτεται την Πολωνία, καθώς η σύζυγός του έχει και πολωνική καταγωγή.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη συζήτηση που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του έδωσαν έμφαση στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Είμαστε στον τρίτο χρόνο αυτής της απρόκλητης και παράνομης επίθεσης της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία. Ο αντίκτυπος είναι αισθητός στην Πολωνία. Και χθες είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στον Πρόεδρο Ζελένσκι ότι θα συνεχίσουμε τη σθεναρή μας στήριξη στην Ουκρανία, οικονομικά και στρατιωτικά, για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις Ελλάδας και Πολωνίας στο μεταναστευτικό. «Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας, που είναι και σύνορα της ΕΕ, και έχουμε σημειώσει πρόοδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρέπει να είναι στο δικό μας χέρι ποιος θα μπαίνει στην Ευρώπη, και να μην το αποφασίζουν οι διακινητές», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της άμυνας, σχολίασε ότι Ελλάδα και Πολωνία δαπανούν αρκετά πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους. «Πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή στα θέματα που αφορούν την άμυνα στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και κάποιον κοινό δανεισμό ή άλλες μορφές. Θα πρέπει να συζητηθεί μετά τις επόμενες ευρωεκλογές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε, επίσης, ότι με τον κ. Τουσκ είναι δύο ηγέτες από το ΕΛΚ και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις πρωτοβουλίες της Ευρώπης στον επόμενο εκλογικό κύκλο, είτε σε θέματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια, είτε που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είτε τον αγροτικό τομέα. Ξεκαθάρισε ότι η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο που να μη νιώθουν οι αγρότες ότι απειλούνται.

Έπειτα δήλωσε πως είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια των Πολωνών πυροσβεστών και πως εξετάζεται κάποιοι από αυτούς να είναι μόνιμα στην Ελλάδα. Μίλησε δε και για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, σημειώνοντας πως 1,3 εκατ. Πολωνοί τουρίστες έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας και πως θα θέλαμε αυτός ο αριθμός να αυξηθεί.

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκαν οι δύο ηγέτες αφορούσε τις κυρώσεις στη Ρωσία. «Συμφωνήσαμε ότι χρειάζονται σημαντικές προσπάθειες όσον αφορά τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών οντοτήτων, μιας και το ρωσικό κεφάλαιο στη διάθεση των δυτικών οικονομιών είναι 380 δισ. σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες αναρωτιούνται για αυτό, γιατί να καλύπτουμε εμείς το κόστος της ρωσικής εισβολής εφόσον υπάρχουν ρωσικά χρήματα στη διάθεσή μας. Βήμα-βήμα πλησιάζουμε στη λήψη αποφάσεων», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας. Αποκάλυψε, επίσης, ότι σε συνάντηση που θα έχει με τον Δανό ομόλογό του θα συζητήσουν και για το θέμα του σκιώδους στόλου των 100 και πλέον πλοίων στη Βαλτική που χωρίς σημαία μεταφέρουν παράνομα ρωσικό πετρέλαιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι η Ρωσία δεν περίμενε το 2022 η Ευρώπη να είναι τόσο ενωμένη στη στήριξη της Ουκρανίας και ότι η ΕΕ έχει ξεμπλοκάρει 50 δισ. για τα επόμενα χρόνια παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια τόσο διμερώς όσο και μέσω ευρωπαϊκών εργαλείων. Ανέφερε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχουν χώρες που παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε πως «στηρίζουμε την ιδέα να χρησιμοποιήσουμε τους τόκους ή το αρχικό κεφάλαιο ρωσικών χρημάτων σε ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά διασφαλίζοντας πως ό,τι γίνει θα είναι νομικά ασφαλές, για να μην αμφισβητηθεί στο μέλλον».

Η δεύτερη ερώτηση που δέχθηκαν αφορούσε την άμυνα της Ευρώπης. «Πρέπει να εξερευνήσουμε νέους δρόμους συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρώ ότι η συζήτηση για τη χρήση κοινού δανεισμού που θα δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό Ταμείο είναι μια συζήτηση που δεν μπορούμε να αναβάλουμε. Έχουμε κοινές προκλήσεις όπως η αντιπυραυλική άμυνα και πιστεύω ότι, αν χρησιμοποιήσουμε ένα τέτοιο Ταμείο, θα χρειαστούμε κάποια εμβληματικά έργα και προγράμματα που θα αναδείξουν ότι προσφέρουν ασφάλεια σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι η τελευταία στρατηγική πυξίδα είχε σχεδιαστεί το 2019, όταν κανείς δεν θεωρούσε πως θα έχουμε ξανά πόλεμο στην Ευρώπη, αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

«Η ρωσική εισβολή είναι μια βάρβαρη δοκιμασία για την Ουκρανία και τα κράτη της ΕΕ. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα σενάρια», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ. «Δεν θέλω να τρομοκρατήσω κανέναν, να είμαι Κασσάνδρα, να είμαι προάγγελος κακών, ούτε να δώσω δραματικό τόνο για το μέλλον. Αυτός ο πόλεμος όμως είναι μέρος της πραγματικότητας. Εδώ κοντά στα ανατολικά μας σύνορα μπορεί κανείς να ακούσει τους πυραύλους. Είναι εδώ, δεν είναι κάτι ασαφές», συνέχισε ο Πολωνός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως η Ευρώπη πρέπει να γίνει πολιτική και στρατιωτική δύναμη. «Οι απόψεις μας σε αυτόν τον τομέα είναι κοινές και θα χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας στην Ευρώπη για να κινητοποιήσουμε τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες και να ενισχύσουμε τις αμυντικές αποτρεπτικές ικανότητες της Ευρώπης», υπογράμμισε.