Χατζηδάκης: «Πάνω από τα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός - Η νέα αύξηση θα είναι σημαντική»

Στην αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί στις 27 Μαρτίου αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Ο πρώτος αριθμός θα είναι 8, και την επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε το ύψος του, πάντοτε η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει 2 διαφορετικές ανάγκες. Πρώτον την πίεση που έχουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, και από την άλλη τις αντοχές των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα στα όρια αντοχών της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Βρήκαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ τον ανεβάσαμε στα 780 ευρώ. Η νέα αύξηση θα είναι σημαντική. Πριν την τελευταία αύξηση ήμασταν στην 18η θέση της ΕΕ στους 22 που έχουν το καθεστώς του κατώτατου μισθού, ανεβήκαμε στην 12η, τώρα πέσαμε άλλες 2-3 θέσεις επειδή άλλοι αύξησαν τον μισθό τους, τώρα λιγάκι πάλι θα ανέβουμε», είπε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο Mega.

Με τα έως τώρα δεδομένα, επικρατέστερα σενάρια θα πρέπει να θεωρούνται αυτά που προβλέπουν αύξηση 6%-6,5%, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μπορεί να αγγίξει ή να ξεπεράσει τα 830 ευρώ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο-έκπληξη, δηλαδή μιας ακόμα μεγαλύτερης αύξησης προς τα επίπεδα των 840 ευρώ, ως αντιστάθμισμα του «παγώματος» ενός έκτακτου επιδόματος το Πάσχα σε οικονομικά ασθενέστερους.

Χατζηδάκης: Εντός της εβδομάδας η τροπολογία για την golden visa

Για τα ενοίκια και τις τιμές των σπιτιών και τα όρια επένδυσης ο κ. Χατζηδάκης: «η τροπολογία θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας για την golden visa. Η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη μία παρέμβαση τον Δεκέμβριο για το Airbnb. Η αγορά των ακινήτων έχει ανέβει αναμενόμενα. Η κυβέρνηση βλέπει ότι τα ενοίκια έχουν ανέβει παραπάνω από τον πληθωρισμό, γι’ αυτό κάναμε και παρεμβάσεις στην βραχυχρόνια μίσθωση. Μετά τον Δεκέμβριο αντιμετωπίζουμε όσους έχουν πάνω από 3 ακίνητα Airbnb ως επιχειρηματίες και υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ. Από την άλλη δεν θέλουμε να “σκοτώσουμε” το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων διότι είναι ένα πρόσθετοι εισόδημα για πολλές οικογένειες, και αυξάνουν τα τουριστικά καταλύματα. Έχουμε και τη golden visa της οποίας το θέμα θα αντιμετωπιστεί με μία νέα οπτική. Οι συναλλαγές που γίνονται με golden visa στα ακίνητα είναι το 7% των συναλλαγών. Γι’ αυτό και στην golden visa, θα πάμε στα μέρη που είναι πιο τουριστικά, και θα πάμε το όριο στα 800.000 ευρώ για να πάρει κανείς golden visa, στις υπόλοιπες περιοχές για είναι 400.000 ευρώ».

Και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι το ότι ήταν χαμηλότερο το όριο για την golden visa, αυτό πίεσε τις τιμές προς τα πάνω. Και γι’ αυτό η Αθήνα ανέβηκε από τις 250.000 στις 500.000, τώρα θα πάει στις 800.000. Πλέον η επένδυση θα είναι για ακίνητα μεγάλης αξίας και όχι για ακίνητα για ένα σπίτι που θέλει να αγοράσει πχ ένα ζευγάρι. Κρατάμε χαμηλά τις τιμές στα διατηρητέα, γιατί υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα που είναι δύσκολο να επισκευαστούν οπότε δίνουμε μια ευκαιρία και στους ιδιοκτήτες του και να τα πουλήσουν και σε αυτούς που θέλουν να πάρουν golden visa να επενδύσουν σε αυτά».

«Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα σχετικά με την ακρίβεια»

Σχετικά με την ακρίβεια και για τις αυξήσεις στα καύσιμα και τις προμήθειες των τραπεζών ο κ. Χατζηδάκης τόνισε:

«Οι τιμές των καυσίμων είναι πέραν του ελέγχου μίας χώρας, είναι διεθνείς εξελίξεις. Η κυβέρνηση πιστεύει πως τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας σε σχέση με την ακρίβεια. Και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, αλλά και η ροπή των πράγματων διεθνώς, μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μια σταθερή αποκλιμάκωση των τιμών. Υπάρχει μία σειρά από προβλήματα, δεν έγινε ξαφνικά η Ελλάδα παράδεισος».

Για τις προμήθειες των τραπεζών: «οι τράπεζες έχουν προχωρήσει για 2η φορά σε πάγωμα των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Τώρα μιλάμε για τις προμήθειες και τα POS. Ελπίζουμε ότι και εκεί θα γίνουν κινήσεις. Το IRIS είναι μια πρωτοβουλία και την καταστήσαμε υποχρεωτική για τους επαγγελματίες. Ο επαγγελματίας πρέπει να έχει και POS και IRIS που είναι σύστημα άμεσων πληρωμών έως 500 ευρώ με μηδενικές προμήθειες».

«Θα συνδεθούν όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τα pos και τις ταμειακές. Είναι πολύπλοκο το εγχείρημα αυτό. Αυτές τις μέρες φτάνουμε σε συνδέσεις ταμειακών με pos γύρω τις 100.000 επιχειρήσεις. Μέχρι τέλος Μαρτίου είναι η προθεσμία και επειδή δεν επαρκούν οι τεχνικοί δίνουμε την δυνατότητα σε όσους δεν προλάβουν μέχρι τέλος Μαρτίου, να κλείσουν από τώρα το ραντεβού με τους τεχνικούς τους, έως και τον Απρίλιο. Θα μείνουν μόνο οι εποχικές επιχειρήσεις και θα μείνουν και κάποιες άλλες που έχουν άλλα συστήματα. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί βρέξει-χιονίσει και είναι ορόσημο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αν δεν ολοκληρωθεί θα διακοπεί εν μέρει η χρηματοδότηση της χώρας από τις Βρυξέλλες. Για τις αντικειμενικές αξίες δεν μπορώ να αποφασίσω εγώ», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.