Επεισοδιακή εξεταστική για τα Τέμπη: Με Ζωή Κωνσταντοπούλου από τα παλιά έκλεισαν οι εργασίες

Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του ‘23, ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ σε μια μαραθώνια και εκρηκτική συνεδρίαση. Όπως ήταν αναμενόμενο τα κόμματα δεν κατέληξαν σε κοινό πόρισμα και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πόρισμα των 723 σελίδων της Νέας Δημοκρατίας.

Πλέον αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής εντός του Μαρτίου. Στο πόρισμα διαπιστώνονται 6+1 λάθη με βασικό τον ανθρώπινο παράγοντα τόσο από τον «μοιραίο» σταθμάρχη όσο και από τους μηχανοδηγούς καθώς και την Hellenic Train.

Από την άλλη πλευρά, κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών ενώ το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά ζήτησαν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η τελευταία συνεδρίαση στιγματίστηκε από ένταση, φωνές και αντιδικίες μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της πλειοψηφίας, ενώ χρειάστηκε να διακοπεί αρκετές φορές η συνεδρίαση και τελικά να μεταφερθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, αν και είχε εξαιρεθεί από την Εξεταστική Επιτροπή καθώς έχει αναλάβει την νομική υπεράσπιση οικογενειών των θυμάτων στα Τέμπη, χθες, μη αναγνωρίζοντας ως νόμιμη την παραπάνω ενέργεια, βρέθηκε στην αίθουσα 223 της Βουλής που θα συνεδρίαζε η Εξεταστική Επιτροπή.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κρατώντας έναν ογκώδη μαύρο φάκελο μπήκε στην αίθουσα και δεν χρειάστηκε αρκετή ώρα για να ανάψουν τα αίματα. Ήδη είχε προαναγγείλει την πρόθεση της να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της επιτροπής. Όπως μάλιστα, η ίδια εξήγησε, η ενέργεια της δεν ήταν ξαφνική ούτε πρόκειται για εισβολή, όπως ισχυρίστηκε. Αντιθέτως, όπως είπε, είχε ενημερώσει με επιστολή της τον πρόεδρο της Βουλής και ταυτόχρονα επέμεινε στην θέση της ότι η ίδια παραμένει μέλος της Επιτροπής και δεν αντικαταστάθηκε από την βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου.

Η διαδικασία ξεκίνησε εν μέσω φωνών με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να ζητά την εξαίρεση του προεδρείου. Οι παρεμβάσεις της κ. Κωνσταντοπούλου δημιούργησαν μεγάλη ένταση μέσα στην αίθουσα ενώ οι βουλευτές των άλλων κομμάτων αντέδρασαν έντονα. Μάλιστα, υπήρξε και καυγάς τόσο με τον βουλευτή της ΝΔ, Νίκο Βλαχάκο αλλά και με τον βουλευτή Μακάριο Λαζαρίδη. Χρειάστηκε 5λεπτη διακοπή για εκτόνωση της κατάστασης, όμως ακόμη και αφού επέστρεψαν η ένταση συνεχίζοταν. Οι βουλευτές των κομμάτων κατηγόρησαν την κ. Κωνσταντοπούλου για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, ότι προσπαθεί να κάνει σόου και πως κάνει κοινοβουλευτικό ακτιβισμό.

Δεύτερος γύρος στην Ολομέλεια

Στο τέλος λήφθηκε η απόφαση να διακοπεί για μιάμιση ώρα εκ νέου η συνεδρίαση και να μεταφερθεί στην Ολομέλεια της Βουλής . Η επιλογή αυτή έγινε ώστε να προσπεραστεί το πρόβλημα των μικροφώνων και η στενότητα του χώρου και παρότι τα όσα έλεγε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δεν εγγράφονταν στα πρακτικά, καθώς εφόσον δεν ήταν μέλος της επιτροπής είχε δικαίωμα να παρακολουθεί τη συνεδρίαση, χωρίς, όμως, να λαμβάνει τον λόγο. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε ξεκαθαρίσει πως αυτό δεν θα την πτοήσει και πράγματι μετέβει στην Ολομελεια και κάθισε στα έδρανα της Πλεύσης Ελευθερίας, πριν ξεκινήσει η διαδικασία και όταν ακόμα ήταν σε εξέλιξη οι επίκαιρες ερωτήσεις.

Στην αρχή της διαδικασίας, η κ. Κωνσταντοπούλου φώναζε διαρκώς προς το προεδρείο αλλά και τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, ο οποίος νωρίτερα σε δήλωση του στο περιστύλιο της Βουλής, είχε αναφέρει πως «η αντιδημοκρατική συμπεριφορά, η τυμβωρυχία και ο ευτελισμός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, έχει ονοματεπώνυμο: Ζωή Κωνσταντοπούλου».

Κατά την διάρκεια όλης της τοποθέτησης του, η κ. Κωνσταντοπούλου φώναζε μεταξύ άλλων, «τι ντροπή», «το έγκλημα έγινε δυστύχημα», «να πούμε και μπράβο στον κ. Καραμανλή!», «πόρισμα υπόθαλψης» ενώ όταν έφτασε στον επίλογο της ομιλίας του ο κ. Τσαβδαρίδης εξέφρασε τη συγκίνηση του για τον πόνο των συγγενών λέγοντας ότι «ως γονιός, αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν αρκεί, γιατί κανένα πόρισμα δε θα φέρει πίσω τα παιδιά», λέγοντας ότι θαυμάζει απεριόριστα τον αγώνα των συγγενών με την κ. Κωνσταντοπούλου να ανταπαντά και «και για αυτό το συγκαλύπτετε, επειδή το θαυμάζετε κ. Τσαβδαρίδη».

Όταν ανέβηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης και πριν λάβει τον λόγο, η κ. Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε τα βέλη της εναντίον του, λέγοντας «κύριε Κόκκαλη συμπράττετε και εσείς».

Στην τοποθέτηση της η Ελένη Καραγεωργοπούλου ισχυρίστηκε ότι εκτός καμερών ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, επιτέθηκε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου διότι δεν έχει παιδιά και δεν μπορεί να αντιληφθεί τον πόνο των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους, κάτι που η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε δηλώσεις της στο περιστύλιο της Βουλής χαρακτήρισε ως μπούλινγκ εις βάρος της.

Τον λόγο ζήτησε επί προσωπικού ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας λόγο για ψεύδη. «Καλά θα κάνει η κ. Κωνσταντοπούλου, αντί να ψεύδεται να ζητήσει συγνώμη για τις σημερινές πολιτικές της αθλιότητες. Επί ώρες παρεμπόδισε την Επιτροπή, τραμπούκιζε και απειλούσε βουλευτές και υπαλλήλους της Βουλής. Η συμπεριφορά της θύμιζε εποχές Χρυσής Αυγής, δεν έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από τους βουλευτές της πλειοψηφίας» και συνέχισε λέγοντας ότι «άκουσα κάτι για τη λέξη ντροπή, ντροπή είναι αν επιλέγεις να κάνεις καριέρες στην πλάτη νεκρών, ντροπή είναι η τυμβωρυχία».

Σε όλη του την παρέμβαση, η Ζωή Κωνσταντοπούλου φώναζε προς το μέρος του «τα είπατε και τα άκουσα κι άλλοι, τα άκουσα όλοι». Άλλος βουλευτής απευθυνόμενος προς την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ακούγεται να λέει «φτάνει η ηχορρύπανση». Η κ. Κωνσταντοπούλου συνέχισε να φωνάζει «η παράταξη σας είναι συνένοχη».

zoi-bouli3

Τον λόγο έλαβε ο κ. Μαρκόπουλος λέγοντας προς την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ότι «δεν είναι εδώ εξέδρα, δεν είστε σε γήπεδο». Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, ο ηλεκτρολόγος της επιτροπής καθώς και η γραμματεία δέχτηκαν απειλές και μπούλινγκ από την κ. Κωνσταντοπούλου. «Δεν δεχόμαστε απειλές, δεν περνάει ούτε ο εκβιασμός ούτε η τρομοκρατία», σημείωσε. Έκανε παράλληλα λόγο για εμμονικές πολιτικές και πρακτικές με παροξυσμικές και εχθροπρακτικές προσεγγίσεις. Αυτές οι πρακτικές δεν μας αφορούν σημείωσε. «Κάνετε πολιτικό χουλιγκανισμό, εσκεμμένα ψεύδεσθαι» είπε ο κ. Μαρκόπουλος ενώ είπε στο τέλος ότι έχουν δικαίωμα να λάβουν νομικές ενέργειες.

Μάλιστα σε κάποιες στιγμές, όταν διέκοπτε τον λόγο του η κ. Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της Εξεταστικής επιτροπής με ειρωνική διάθεση αναρωτιόταν «μίλησε κανείς;» και «ψιθύρισε κάποιος;» με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να επιμένει να φωνάζει ότι έχει ζητήσει την εξαίρεση του.

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων

«Υπήρξε ζήτημα τιμής όχι μόνο να διαλευκανθεί το σύνολο της υπόθεσης, αλλά γιατί έπρεπε να μην υπάρξει υπόνοια για συγκάλυψη», τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Όπως είπε, «διαπιστώθηκε από την επιτροπή ότι ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας του ΟΣΕ που είναι δεσμευτικός, παραβιάστηκε κατά συρροή και διαδοχικά όσο από τον σταθμάρχη Λάρισας όσο και από τους μηχανοδηγούς».

Επικαλούμενος και το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας, «σύμφωνα με τους μάρτυρες, αν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας, το δυστύχημα είναι βέβαιο ότι δε θα είχε συμβεί. Έστω και μία αν δεν είχε λάβει χώρα, το γεγονός θα ήταν αρκετό για να αποσοβήσει το δυστύχημα!».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης από την πλευρά του είπε, « είναι λυπηρό οι εισηγητής της πλειοψηφίας να κλείνουν τα μάτια και να μην αρθρώνουν κουβέντα για το διπλό έγκλημα». Όπως είπε, «αυτά που διαδραματίστηκαν εξεταστική ήταν θλιβερά γιατί πράγματι, υπήρχε και υπάρχει ξεκάθαρα προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας». Και πρόσθεσε ότι υπήρχαν «σοβαρές ενδείξεις για τέλεση ανθρωποκτονίας κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο».

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, στην ομιλία της είπε ότι «δεν συστήθηκε να διερευνήσει πολιτικό ή οικονομικό σκάνδαλο αλλά από το βάρος συλλογικού εθνικού πένθους για άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας, υπό το βάρος μεγαλύτερες σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα». Όπως είπε, η Εξεταστική, «θα καταγραφεί σαν μια μελανή σελίδα, ένα μαύρο στίγμα καθώς είχε ένα και μοναδικό στόχο από την αρχή της σύστασης της την οργανωμένη συγκάλυψη του εγκλήματος Τεμπών». Επίσης, κατηγόρησε τη ΝΔ, ότι συγκαλύπτει τον Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι «γνωρίζουμε από τη μέχρι σήμερα λειτουργία σας ότι δεν θα συναινέσετε. Δεν έχουμε αυταπάτες. Δεν θα επιτρέψετε τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης προτάσσοντας την προστασία του κου Καραμανλή».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε ότι «το έγκλημα θα είχε θαφτεί αν δεν ήταν το ΚΚΕ» και πρόσθεσε ότι ΄«όλα τα αστικά κόμματα γνωρίζουν ότι έχουν ευθύνες». Επιπλέον, όπως είπε το δυστύχημα, είναι αποτέλεσμα των τραγικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στον σιδηρόδρομο όλα αυτά τα χρόνια καταλογίζοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης, αναφέρθηκε στο πόρισμα που εξέδωσε το κόμμα του τονίζοντας ότι αν είχαν υλοποιηθεί οι συμβάσεις και λειτουργούσαν τα ηλεκτρονικά συστήματα τότε θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος αναπλήρωσε την εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα, επανέλαβε το αίτημα του κόμματος για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. «Δεν μπορεί να κλείσει μια επιτροπή που θέλει να μπαζώσει την αλήθεια, όπως μπαζώσατε τα Τέμπη».

Ο εισηγητής των Σπαρτιατών, Πέτρος Δημητριάδης, μεταξύ άλλων είπε ότι «πρέπει να συνεχίσει το έργο της η Επιτροπή, δεν έχουν κληθεί σημαντικοί μάρτυρες». Και πρόσθεσε πως:«Έχουμε ιερή υποχρέωση να διελευκάνουμε όλες τις πτυχές». «Απαράδεκτο εν έτει 2024 να υπάρχουν ελλείψεις στον σιδηρόδρομο. Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε τηλεδιοίκηση», κατέληξε.

Ο εισηγητής της Νίκης, Νίκος Βρεττός, στη τοποθέτηση του είπε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών που πρέπει να αποδώσει αδέσμευτη δικαιοσύνη».

Η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου στη τοποθέτηση της αναφέρθηκε στην παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου επαναλαμβάνοντας ότι είχε ενημερώσει με επιστολή της τον πρόεδρο της Βουλής. Επιπλέον, επιτέθηκε στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λέγοντας ότι έγινε μεθόδευση και έκλειναν το μικρόφωνο της κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ κατηγόρησε το προεδρείο αλλά και τα μέλη της εξεταστικής ότι έκαναν κατάχρηση του χρόνου και διέκοψαν τη συνεδρίαση. «Προσποιείστε ότι δεν υφίσταται στην Επιτροπή η Ζωή Κωνσταντοπούλου», δήλωσε η κ. Καραγεωργοπούλου ενώ επιτέθηκε και στην αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για υποκριτική στάση την ώρα που γίνεται, όπως είπε, μια κατάφωρη παραβίαση. «Όλη η στάση αντιπολίτευσης είναι αντιφατική, ακατανόητο να διεκδικείτε τη συνέχιση των εργασιών και να καταθέτετε τα πορίσματα σας, χωρίς να έχει διαβουλευθεί η επιτροπή χωρίς να καταθέτουν όλοι οι μάρτυρες», σημείωσε.