Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη και Ζελένσκι μετά την έκρηξη στην Οδησσό - «Κάθε μέρα, γίνεται πραγματικός πόλεμος εδώ»

Την ώρα που βρίσκονταν στο λιμάνι της Οδησσού η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώθηκε επίθεση σε κοντινή απόσταση, ως αποτέλεσμα χτυπήματος από ρωσικό πύραυλο.

Στο γεγονός αναφέρθηκε σήμερα ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν μέχρι πριν λίγη ώρα στην Οδησσό μαζί με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σχολιάζοντας το θέμα ο κ. Μητσοτάκης είπε: “Μας έκαναν μια ξενάγηση στο λιμάνι (…) Όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λιγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκινητα μας ακουσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο”.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έκαναν με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην στάση της Ελλάδας, η οποία από την πρώτη στιγμή ήταν κοινή με τη στάση της Ε.Ε. “Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε ουδετερη στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών” είπε ο κ. Μητσοτάκης. Βρισκόμενος έξω από έναν νάο – χτυπημένο από τους ρώσους, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της Οδησσού για τους Έλληνας καθώς εκεί, περίπου 200 μέτρα από το σημείο που γινόταν η συνέντευξη τύπου, βρίσκεται το ιστορικό κτίριο της Φιλικής Εταιρείας. “Η Οδησσός είναι ταυτισμένη στη συνειδηση της πατρίδας με την αγώνα της ανεξαρτησίας, με την Ελληνική επανάσταση” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μέρος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι βρεθηκε στην Οδησσό μεταξύ άλλων “Για να καταδείξω την οικονομικά πολυ μεγαλη σημασία της Οδησσού ως το βασικό λιμάνι των ελληνικών εξαγωγών προς τον κόσμο”.

Βίντεο από τις δηλώσεις: