Σήμερα η κηδεία του Ναβάλνι στη Μόσχα με αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Ο δριμύς επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι θα ταφεί σήμερα στη Μόσχα εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας και φόβων των οπαδών του για επέμβαση των δυνάμεων καταστολής δύο εβδομάδες μετά τον αιφνίδιο θάνατό του σε ηλικία 47 ετών στις 16 Φεβρουαρίου σε διαβόητη σωφρονιστική αποικία βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Οι οπαδοί του Ναβάλνι αποφάσισαν να αναμεταδώσουν διαδικτυακά την κηδεία του, ενώ κάλεσαν τον κόσμο να δώσει το «παρών». Η κηδεία έχει προγραμματιστεί για τις 14:00 τοπική ώρα στον Ναό της Εικόνας της Θεομήτορος «Σβήσε τη θλίψη μου» και θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Μπορισόφσκογιε στις 16:00 ώρα Μόσχας.

H εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονταν για το έργο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης να παραστούν στην κηδεία, συμπληρώνοντας ότι η νεκρική πομπή μέχρι το νεκροταφείο θα κρατήσει περί τα 28 λεπτά.

Έκκληση στον κόσμο να προσέλθει στην κηδεία του άνδρα της απεύθυνε και η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια.

Μετ’ εμποδίων η κηδεία του Ναβάλνι

Οι ρωσικές Αρχές παρέδωσαν τελικά τη σορό του Ναβάλνι στη μητέρα του αρκετά 24ωρα μετά τον θάνατό του μετά από επίμονες αιτήσεις της ίδιας και συνεργατών του.

Η μητέρα του αρνήθηκε να γίνει μυστικά η ταφή στην απόμερη περιοχή της βόρειας Ρωσίας, όπου πέθανε ο Ναβάλνι, όπως προσπάθησαν να την εκβιάσουν οι Αρχές.

Η ομάδα του Ναβάλνι κατήγγειλε ότι αναζητούσαν μέρος για να θάψουν τη σορό του, αλλά οι ρωσικές αρχές δημιούργησαν εμπόδια στη διαδικασία, ενώ κατήγγειλαν ότι τα γραφεία κηδειών δέχονται απειλές για να μην διαθέσουν νεκροφόρα για τη μεταφορά της σορού του επικριτή του Πούτιν.

Όσοι πενθούν δημοσίως για τον θάνατο του Ναβάλνι διατρέχουν τον κίνδυνο κράτησης. Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν πρόσφατα, επειδή άφησαν λουλούδια στη μνήμη του Ναβάλνι.

Η ομάδα του Ναβάλνι ισχυρίστηκε ότι δολοφονήθηκε κατόπιν εντολής του Πούτιν, καθώς ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης ήταν πιθανό να απελευθερωθεί σε μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, ορκίστηκαν ότι θα φέρουν την αλήθεια στο φως.

Οι ρωσικές Αρχές απέρριψαν τις αιτιάσεις και το πιστοποιητικό θανάτου που εξέδωσαν αναφέρει ότι ο Ναβάλνι πέθανε από φυσικά αίτια.