Μηταράκης: «Παρά το ρεκόρ ροών το πρώτο δίμηνο, η Ελλάδα έχει πλέον τις υποδομές για να διαχειριστεί την κρίση»

Ο βουλευτής ΝΔ Χίου Νότης Μηταράκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3 στην εκπομπή με τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο και με την ιδιότητα του ως τέως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το μεταναστευτικό.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «το πρώτο δίμηνο του 2024, έχουμε τις χειρότερες ροές από το 2016. Είναι μία πρωτοφανής έκρηξη ροών που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες», ενώ εκτίμησε ότι «οι συνολικές ροές του διμήνου φαίνεται ότι θα πλησιάσουν τις 7.000», σημειώνοντας πως «αυτός είναι ένας υπερδιπλασιασμός σε σχέση με το 2023», καθώς και το ότι «πέρυσι η αύξηση ήταν 170% σε σχέση με το 2022».

«Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι πλέον, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπό τον Δημήτρη Καιρίδη, που κάνει μία πάρα πολύ καλή δουλειά, έχει πλέον τις δομές, τις εγκαταστάσεις, την ψηφιακή τεχνολογία, και μπορεί και διαχειρίζεται ένα αυξημένο τώρα επίπεδο ροών, χωρίς αυτό να δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις, όπως βιώσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά μας ή στις πόλεις – θυμάστε όλα αυτά που είχαμε ζήσει την περίοδο 2015 – 2019», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε επίσης ότι «το ότι έχουμε αυξημένες ροές είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ζήτημα. Θα είναι βασικό ζήτημα στις ευρωεκλογές. Βλέπουμε και στην Αμερική αυτή την στιγμή είναι το βασικό ζήτημα σύγκρουσης μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν».

«Ορθά ο Πρωθυπουργός είπε πρόσφατα ότι χάρη στο γεγονός ότι εμείς ως Κυβέρνηση αντιμετωπίσαμε τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού την περίοδο 2019 – 2023, είχαμε ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα. Πιστεύω και πάλι είμαστε σε απόλυτη δυνατότητα να το πράξουμε, αλλά και η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να είμαστε ανοιχτοί στα κυκλώματα λαθροδιακινητών, και πρέπει η προστασία των συνόρων να αναβαθμιστεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.