Πιερρακάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Χρειάζεται αναθεώρηση και το άρθρο 16 αλλά η χώρα δεν μπορεί να περιμένει

Τη σημασία της αναθεώρησης του άρθρου 16 προκειμένου να γίνει μοχλός για την κοινωνική κινητικότητα στη χώρα, επεσήμανε στην βουλή ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

“Χρειάζεται να αλλάξει το άρθρο 16 γιατί εκτός από εγκατάσταση μη κρατικών πανεπιστημίων πρέπει να δούμε σήμερα και την σύσταση πανεπιστημίων. Αυτό επιθυμούμε να πετύχουμε. Να μεγιστοποιήσουμε την κοινωνική κινητικότητα. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω απ το δάχτυλο μας και να μην βλέπουμε ότι υπάρχουν 40 χιλιάδες Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό ή ότι λειτουργούν στην χώρα μας δεκάδες κολλέγια με επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο», είπε χαρακτηριστικά κατά την καταληκτικής του τοποθέτησης στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της βουλης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που επιτρέπει την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Πιερρακάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε χρόνο μειώνατε την χρηματοδότηση της παιδείας και τώρα κουνάτε το δάχτυλο

“Από την συζήτηση προκύπτει ότι η διαφωνία μας είναι θεμελιώδης και αφορά το ερώτημα: μπορεί η χώρα να περιμένει ή όχι. Συζητάμε το ίδιο θέμα 50 χρόνια τώρα. Η χώρα πρέπει να βρεθεί σε κίνηση. Αυτό πιστεύει η κυβέρνηση, ο λαός που την στήριξε ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας”, σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας: “εμείς μένουμε σε μάχης οπισθοφυλακής. Πρέπει να περιμένουμε την 5η ή 6η βιομηχανική επανάσταση για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές; “Τοτέμ και ταμπού είναι η θέση πλήρους απαγόρευσης”.

Ειδικά προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε “επι δικής σας διακυβέρνησης κάθε χρόνο μειώνατε την χρηματοδότηση της παιδείας. Δεν λέω ότι το κάνατε γιατί το θέλατε. Αυτές ήταν οι δημοσιονομικές δυνατότητες χώρας. Όμως το να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο την ώρα που έχουμε αυξήσει την χρηματοδότηση 50% πάει πολύ. Σας ενοχλούν τα δίδακτρα. Κόψατε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά ενώ κυβερνούσατε;”.