Στο Ελσίνκι ο Δένδιας - Συζητά την υιοθέτηση του φινλανδικού μοντέλου εφεδρείας από τον ελληνικό στρατό
«Θέματα που δημιουργούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τη συμπλήρωση 2 ετών», η πορεία της Ευρώπης και η δημιουργία ενός αμυντικου βραχίονα της ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εθνικής Αμυνας Φινλανδίας και Ελλάδας Antti Häkkänen και Νίκου Δένδια στο Ελσίνκι.
Επίσης ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Φινλανδό ομόλογό του για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια και υποσαχάρια Αφρική, ενώ συζητηθηκε η πρόθεση της Ελλάδας να αντιγράψει το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας θα έχει αργότερα σημερα αναλυτική συζήτηση με αξιωματικούς μονάδας του φινλανδικού στρατού.
Με το μέλος του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας @Haavisto και παλιό γνώριμο, από την θητεία του ως Υπουργός Εξωτερικών της χώρας το 2019 – 2023, στη συνάντησή μας στο Ελσίνκι pic.twitter.com/IKYUzyBYGU
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 27, 2024
Περαιτέρω ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα επισκεφθεί το Κέντρο Αντιμετώπισης Υβρυδικών Απειλών, στο οποίο υπηρετούν και Έλληνες αξιωματικοί. Επίσης θα συναντηθεί με στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της Φινλανδίας ενόψει της παρουσίασης στη Βουλή – σε λίγες ημέρες – του νομοσχεδίου για την καινοτομία στην άμυνα «την προσπάθεια δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα αμυντικό οικοσύστημα και θέλουμε οι φινλανδικές εταιρείες -μερικές είναι παγκοσμίου επιπέδου- να συμετέχουν και αυτές σε αυτή την προσπάθεια», όπως είπε.
Στη δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι «η Ελλάδα και η Φινλανδία έχουν πολλές ομοιότητες. Είναι χώρες μεσαίου μεγέθους, βρίσκονται όμως και οι δύο δίπλα σε μεγάλους γείτονες που έχουν αναθεωρητικές φιλοδοξίες. Και οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι δύο χώρες, είναι χώρες που πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο και που πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, έχοντας μεγάλο αριθμό νησιών».
Παράλληλα ανέφερε ότι η σημερινή επίσκεψή του είναι η πρώτη ως υπουργός Εθνικής Αμυνας και η τρίτη ως υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως έχει ανακοινωθεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου Jukka Kopra.
Τι είχε πει ο Δένδιας για το φινλανδικό μοντέλο
Σε συνέντευξη που είχε δώσει πριν μερικές εβδομάδφες, ο Νίκος Δένδιας είχε μιλήσει γα τα νέα δεδομένα στη στρατιωτική θητεία. Συγκεκρμένα, ο υπουργός Εθνικης Άμυνας είχε πει ότι «επιλέξαμε το φιλανδικό μοντέλο για τη θητεία το οποίο θα προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα».
«Έχουν μικρή σχετικά στρατιωτική θητεία (σ.σ. στη Φιλανδία), με πολύ όμως σοβαρό κύκλο εκπαίδευσης. Μιλάμε για θητείες που υπολείπονται ακόμα μερικές φορές και των εννέα μηνών, σε μερικές περιπτώσεις όμως στελεχών τους μπορεί και να τον υπερβαίνουν. Λοιπόν, λίγοι μήνες, σκληρής εκπαίδευσης, όμως. Όχι αγγαρείας, όχι σκοπιάς, αλλά εκπαίδευσης, βαριάς εκπαίδευσης» ανέφερε ο κ. Δένδιας και σημείωσε: «Όσο περισσότερο μένει κανείς αν η θητεία δεν είναι χρήσιμη απλώς χάνει τον δικό του χρόνο και το χρόνο του ελληνικού στρατεύματος. Εάν η θητεία είναι χρήσιμη, ο υπάρχων χρόνος είναι απολύτως επαρκής».
Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι «έχουμε έρθει σε επαφή με τον ΣΕΒ και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις και έχουμε χαρτογραφήσει ποια επαγγέλματα ζητά η ελληνική οικονομία και η ελληνική αγορά ώστε η θητεία να δώσει ψηφιακές δεξιότητες σε αυτούς που θελήσουν να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και προσόντα στους ανθρώπους αυτούς -στην πλειοψηφία- που θα βγουν στην αγορά. Περαιτέρω ανέφερε ότι «η πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών στο Στράτευμα».