Διάσκεψη του Παρισιού: Επισφραγίστηκε η στήριξη στην Ουκρανία – Κανένα θέμα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ

Δεκαεπτά Ευρωπαίοι ηγέτες επισφράγισαν τη συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία στη Διάσκεψη του Παρισιού.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αποστολής δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ούτε υφίσταται ζήτημα ευρωπαϊκού στρατού. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» σημείωσε ο Εμμάνουελ Μακρόν. «Δεν υπήρξε καμία απόφαση για αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή, επισήμως, (…) χερσαίων στρατευμάτων. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Μαζί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να καταστρέψει τα επιτεύγματά μας και δεν μπορεί να επεκτείνει την επιθετικότητά του σε άλλα έθνη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τη διάσκεψη.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ήταν μεταξύ των 25 περίπου ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες στη διάσκεψη. Ο Ντούντα είπε ότι η πιο έντονη συζήτηση αφορούσε το αν θα σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία και «δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα. Οι απόψεις διίστανται εδώ, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις».

Άλλα κράτη έστειλαν υπουργούς (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ντέιβιντ Κάμερον) καθώς και εκπροσώπους από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η διάσκεψη του Παρισιού πραγματοποιήθηκε αφού η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν πρόσφατα 10ετείς διμερείς συμφωνίες με την Ουκρανία για να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα μακροπρόθεσμης υποστήριξης.