Ανδρουλάκης: «Δεν θα ψηφίσουμε τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια» - Μαρινάκης: «Εκπροσωπεί τον πιο γνήσιο αναχρονισμό»

Για τον πρωτογενή τομέα, την ακρίβεια και τα πανεπιστήμια μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Για το σχόλιο ότι ”δεν υπάρχει αντιπολίτευση” θα έλεγα πως δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία περιδίνηση αλλά εμείς κάνουμε συνεχώς προτάσεις και δεν περιγράφουμε μόνο τα προβλήματα. Και στο θέμα της κατοικίας, του αγροτικού ζητήματος και του κόστους ζωής και της ακρίβειας έχουμε καταθέσει συγκροτημένες προτάσεις τις οποίες η ΝΔ, σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υλοποιήσει γιατί έχει άλλη ιδεολογία και άλλες προτεραιότητες. Εφόσον λέτε ότι υπάρχει ασυμμετρία στο πολιτικό σύστημα, Καλώ τον ελληνικό να έρθει στις ευρωπαϊκές εκλογές να απαντήσει σε αυτή την ασυμμετρία και να μας δώσει τη δύναμη, όχι μόνο να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση έτσι ώστε να μπει ένας φραγμός στις επιπολαιότητες, στις αστοχίες και στις λανθασμένες πολιτικές της ΝΔ. Είναι κρίσιμο και για την ποιότητα της δημοκρατίας μας και για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, το ΠΑΣΟΚ να είναι πολύ ισχυρό στις επόμενες ευρωεκλογές», είπε αρχικά.

Για το ποσοστό των ευρωεκλογών

Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τι ποσοστό θα ήταν ευχαριστημένος ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Με το μεγαλύτερο δυνατό. Δεν έχει ταβάνι η προσπάθειά μας, όσο πιο ισχυρό είναι το ΠΑΣΟΚ τόσο υπάρχει μεγαλύτερο εμπόδιο στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη. Επειδή το αγροτικό είναι κορυφαίο ζήτημα των ημέρων εμείς έχουμε ένα όραμα για την ανάπτυξη της Ελλάδος. Το σχέδιό μας εμπλέκει τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό ως έναν ενιαίο πυλώνα παράγωγης και εξωστρέφειας. Δεν μπορεί να έρχονται 35-40 εκ. τουρίστες τον χρόνο και σχεδόν όλοι να μην καταναλώνουν εγχώρια καταναλωτικά προϊόντα. Το αποτέλεσμα είναι από 6 δισεκ. εισαγωγές τροφίμων τα προηγούμενα χρόνια έχουμε φτάσει στα 10 δισεκατομμύρια. Δηλαδή έρχονται πολλοί κι δεν καταναλώνουν παρά ελάχιστα έως καθόλου, ελληνικά προϊόντα. Αυτό είναι μια αποτυχία του παραγωγικού μοντέλου της χώρας».

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός εικονικής πραγματικότητας»

Στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση:

«Ένας πρωθυπουργός που στην συνέντευξή του προχθές το βράδυ είπε ότι τα δύσκολα της ακρίβειας είναι πίσω, είναι ένας πρωθυπουργός που είναι μακριά από την πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός εικονικής πραγματικότητας, είναι μόνο για την επικοινωνία. Και για την ακρίβεια θα πουν ότι είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο. Οι επι0πτωσεις στην Ελλάδα είναι οι χειρότερες στην Ευρώπη γιατί δεν λειτουργεί η αγορά. Όλες οι εξωχώριες κρίσεις, στην Ελλάδα τις πληρώνουμε πολλαπλάσιες γιατί δεν υπάρχει ανθεκτικότητα και εύρυθμη λειτουργία της αγορά. Δεν πιστεύω ότι η αγορά αυτορυθμίζεται. Πρέπει να υπάρχουν κανόνες διαφάνειας και λειτουργίας. Σε περιόδους μεγάλων κρίσεων υπάρχον φαινόμενα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας. Αυτή τη στιγμή τα σούπερ μάρκετ βγάζουν ανά χρόνο 1 δισεκ. παραπάνω. Το ίδιο γίνεται και στην ενέργεια», υπογράμμισε.

Και συνέχισε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης: «Οι προτάσεις μας είναι πρώτον η μείωση στον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Για να περάσει η τιμή στα βασικά αγαθά θέλει πολλαπλάσιους ελέγχους από αυτούς που συμβαίνουν σήμερα και πολλαπλάσια πρόστιμα. Τα πρόστιμα είναι ένα χάδι για επιχειρήσεις και τράπεζες. Εμείς φέραμε πρόταση νόμου να γίνει ενιαία αρχή καταναλωτών, όλες οι ενώσεις να γίνουν ένα πράγμα ισχυρό και να κάνουν καμπάνιες ενάντια στις πολυεθνικές που κερδοσκοπούν».

«Είμαστε θετικοί στα απογευματινά χειρουργεία, αλλά δεν είναι εφικτά λόγω έλλειψης προσωπικού»

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της υγείας, και συγκεκριμένα στα απογευματινά χειρουργεία.

«Τα απογευματινά χειρουργεία είναι έργο ΠΑΣΟΚ που δεν υλοποιήθηκε. Στο πρόγραμμά μας υπάρχει το ολοήμερο χειρουργείο. Είμαστε θετικοί αλλά εδώ βάζω ένα ερώτημα: πως μπορείς, με τις ελλείψεις του προσωπικού που υπάρχουν σήμερα, να κάνεις ένα επιτυχημένο θεσμό ολοήμερων και απογευματινών χειρουργείων. Τι θέλει να κάνει ο κ. Γεωργιάδης; Να καταργούνται τα πρωινά χειρουργεία για να κάνουμε απογευματινά; Το πρόβλημα του προσωπικού εδώ είναι τεράστιο. Λείπουν αναισθησιολόγοι, υπάρχουν χιλιάδες χειρουργεία σε αναμονή. Ως ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουμε πως για να πετύχει το ολοήμερο χειρουργείο χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις με προσωπικό στο ΕΣΥ. Επίσης προτείνουμε να μπει ένα ενδεικτικό κόστος, να μην είναι όλο στον ασθενή. Αυτό έλεγε ο Αλέκος Παπαδόπουλος; Δείτε τι χρήματα ζητούσε τότε και τι χρήματα ζητάει τώρα η κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Έχουμε καταλάβει ως κοινωνία ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ ο 3ος λαός από τους 27 της Ευρώπης σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας; Επί ΝΔ γίνεται 2ος αντίστοιχα. Αν συνεχίζει ο κ. Γεωργιάδης την ίδια λογική, θα είμαστε πρωταθλητές στο κόστος ιδιωτικών δαπανών υγείας πανευρωπαϊκά σε λίγα χρόνια. τα χρήματα μπορούν να βρεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να βρει περισσότερα. Το Ταμείο Ανάκαμψης 32 δισεκ. έπρεπε να είναι ο βασικός μοχλός για δίκτυα πράσινης μετάβασης, για υγεια, για παιδία και ψηφιακή σύνδεση. Θα το φέρω στη Βουλή το Ταμείο Ανάκαμψης τις επόμενες εβδομάδες. Εύχομαι οι επόμενες κυβερνήσεις μετά τον κ. Μητσοτάκη να έχουν την ευκαιρία για ένα Ταμείο Ανάκαμψης για να κάνουν αυτά που δεν έκανε ο ίδιος. Δεν μπορείς να μην βλέπεις ότι αυτό που συμβαίνει στο ΕΣΥ είναι κατάρρευση; δεν έρεπε να πάρουν απόφαση για τα βαρέα και ανθυγιεινά; Είμαστε υπέρ των απογευματινών χειρουργείων αλλά με προσωπικό», συμπλήρωσε.

«Δεν θα ψηφίσουμε τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια»

Στην συνέχεια, ο κ. Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε για το μείζον θέμα της παιδείας, των κρατικών και μη, πανεπιστημίων.

«Είχαμε πει όταν ρωτηθήκαμε για την πανεπιστημιακή αστυνομία, πως είναι ένα μέτρο ”της πλάκας” και δεν θα κάνει τίποτα. Ο κ. Μητσοτάκης το έκανε σημαία του. Το αποτέλεσμα ήταν ότι έγινε η πανεπιστημιακή αστυνομία, πλήρωσε ο ελληνικός λαός εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, και δεν έκανε τίποτα. το πανεπιστήμιο λέγαμε ως ΠΑΣΟΚ να έχει σεκιούριτι, όποιος μπαίνει μέσα να μπαίνει με κάρτα. Να μην μπορούν να μπουν άνθρωποι στο πανεπιστήμιο χωρίς να υπάρχει λόγος. Στα εργαστήρια να υπάρχουν κάμερες διότι είναι προίκα του ελληνικού λαού και οι καταστροφείς να συλλαμβάνονται και να πληρώνουν αυτό το κόστος. Αυτά γίνονται σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια», σημείωσε.

Και προσέθεσε αναφορικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια: «Έτσι λοιπόν το ίδιο πράγμα γίνεται και τώρα με τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Τι λέμε ως ΠΑΣΟΚ: Δεν απαγορεύουμε να υπάρχει κάτι, αλλά ρυθμίζουμε. Αυτό είναι η σοσιαλδημοκρατία, ”ρυθμίζει, αλλά δεν απαγορεύει”. Ρυθμίζει να υπάρχει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να το ενισχύσουμε με πόρους, εξοπλισμό, προσωπικό και έρευνα. Είμαστε πολύ πίσω στην έρευνα και παράλληλα να υπάρξουν και κάποια μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Δεν μπορεί να γίνει ένας νόμος και να έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στο λεκανοπέδιο. Τον νόμο αυτόν που προτείνει ο κ. Πιερρακάκης τον ήξεραν εκ των προτέρων οι επιχειρηματίες και έχουν αγοράσει την Αθήνα. Γιατί; Να μην ρυθμίζει η αγορά το ακαδημαϊκό επίπεδο. Εμείς προτείνουμε ενιαία μορφή αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό. Εν ολίγοις, τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην 3οβάθμια εκπαίδευσή και όχι την εμπορευματοποίηση που υπονομεύει».

Παύλος Μαρινάκης: Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί τον πιο γνήσιο αναχρονισμό

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι μόνο στα λόγια προοδευτικός και στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού.

«Ακούσαμε σήμερα τη συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, και ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι στα λόγια προοδευτικός, στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού. Και, ξέρετε, είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που κάποιος, επειδή δεν θέλει κάτι, ψάχνει να βρει τη μία μετά την άλλη, τις πιο «ασόβαρες» θεωρώ, δικαιολογίες για να μην υπερψηφίσει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο.

Ποιοι είναι οι τρεις λόγοι που προφασίστηκε σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης, που πριν από λίγους μήνες είχε πει ότι είναι θετικός στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία; Ο πρώτος λόγος είναι η υποχρηματοδότηση, όπως λέει, και αιτείται την περαιτέρω χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων. Πέραν του γεγονότος ότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων έχει αυξηθεί κατά πάνω από 40%, με τα επίσημα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, το ίδιο το νομοσχέδιο, το οποίο a priori λέει ότι θα καταψηφίσει ο κ. Ανδρουλάκης, δίνει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ και από εθνικούς πόρους και από λοιπούς πόρους στα δημόσια πανεπιστήμια. Και δίνει ελευθερίες, δύναμη, δυνατότητες στα δημόσια πανεπιστήμια, τις οποίες ζητάνε, και δικαίως,  για πάρα πολλές δεκαετίες.

Η δεύτερη δικαιολογία του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι πρέπει να θεσπιστούν αυστηρά κριτήρια. Εγώ θα  πω πραγματικά και έχω καλέσει όλους στους επικριτές αυτού του νομοσχεδίου να μας πει κάποιος αν γνωρίζει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, σε όλες δηλαδή,  που λειτουργούν μη κρατικά πανεπιστήμια, εκτός από την εξαίρεση που υπήρχε, δυστυχώς για πολλά χρόνια στη χώρα μας, την Ελλάδα, με πιο αυστηρά κριτήρια. Αναφέρεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια. Τα ανέφερα αναλυτικά στην αρχική μου εισήγηση. Τα έχω, λοιπόν, εδώ μπροστά, να τα επαναλάβω, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία. Μιλάμε, λοιπόν, ότι για να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας σε ένα εν δυνάμει παράρτημα, μη κρατικό πανεπιστήμιο, θα απαιτείται τουλάχιστον κατ’ ελάχιστον τρεις σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου  κύκλου  σπουδών στην κάθε μία. Η κάθε σχολή θα πρέπει  να προσφέρει ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών, που διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση στο πλαίσιο της χώρας προέλευσης και στη συνέχεια πιστοποιείται από την ΕΘΑΑΕ. Θα διαθέτει το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό, τεχνικό προσωπικό και την εξασφάλιση όλων των επιμέρους λειτουργιών της, γραμματειακής οργάνωσης, τον οργανωτικό σχεδιασμό, την αρτιότητα των εγκαταστάσεων. Υλικοτεχνικά,  θα μιλάμε για εγκαταστάσεις κτιριακές συγκεκριμένες και όχι  «πανεπιστήμια – ορόφους», όπως κάποιοι μας κατηγορούν. Και μάλιστα περιγράφονται όλα αυτά αναλυτικά στο σχέδιο νόμου, το οποίο σε λίγες εβδομάδες θα είναι νόμος του Κράτους.

Και το τρίτο για να μην το ξεχάσουμε; Η αξιολόγηση. Μιλάει για αξιολόγηση, που προβλέπει ο νόμος και για τα δημόσια, ούτως ή άλλως, και για τα μη κρατικά παραρτήματα πλέον, ότι αυτά θα μπορούν να ιδρύονται με απόφαση του Υπουργού, μετά από εισήγηση και έγκριση και της ΕΘΑΑΕ και του ΕΟΠΠΕΠ αντίστοιχα.

Όλα, λοιπόν, τα οποία επικαλείται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προβλέπονται. Αυτό είναι η τελευταία απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι όπως πιστεύανε  και όπως μας έλεγαν – και όπως κι εμείς θέλαμε- να είναι -επιτέλους- μία αξιόπιστη αντιπολίτευση για τον τόπο, μια σοβαρή εναλλακτική του προοδευτικού χώρου, αλλά είναι μία από τα ίδια. Ένα κράμα παθογενειών όλων όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, μια στείρα αντιπολίτευση που δυστυχώς επιμένει.

Είναι ότι ένα νομοσχέδιο, το οποίο ακόμα δεν υπάρχει στην τελική του μορφή, αλλά όλα αυτά που σας λέω προβλέπονται και έχουν αποδειχθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ότι θα είναι στο τελικό σχέδιο νόμου. Δεν προσπαθεί να φέρει τις προτάσεις του ρεαλιστικά, για να πάμε μαζί να κάνουμε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση, αλλά απειλεί ότι θα το καταψηφίσει.
Είναι λυπηρό, είναι μια χαμένη ευκαιρία για να αποκτήσει η χώρα μια σοβαρή αντιπολίτευση, που στα μεγάλα θα ενώνεται με τους πολίτες, για τις μεγάλες αλλαγές. Εμείς, όμως, θα προχωρήσουμε, γιατί πέραν το ότι αυτό ήταν διαχρονικά θέσης μας, ήταν διαχρονικά στο πρόγραμμά μας, το ζητάνε οι πολίτες, το ζητάνε οι φοιτητές, η συντριπτική τους πλειοψηφία. Σαράντα χιλιάδες Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Περισσότεροι, όχι αναλογικά, αλλά σε απόλυτους αριθμούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Περισσότεροι από την Ισπανία, περισσότεροι από την Πορτογαλία, περισσότεροι από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ο κ. Μαρινάκης ας μην ανησυχεί για τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.

Να τον ανησυχούν περισσότερο τα σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονται τα στελέχη της κυβέρνησης και η συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών με τη βούλα της εξεταστικής επιτροπής-παρωδία.

Να τον απασχολεί ότι οι πολίτες είναι δεύτεροι σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας μεταξύ των χωρών της ΕΕ και χιλιάδες χειρουργεία είναι σε αναμονή λόγω των δραματικών ελλείψεων προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Να τον ανησυχούν η ακρίβεια, η ραγδαία αύξηση των ενοικίων, οι ανισότητες και το υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτών.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει απαξιώσει την έννοια της μεταρρύθμισης, γιατί όλα τα μεταφράζουν σε μπίζνες.

Μπίζνες με την golden visa.

Μπίζνες στην Παιδεία.

Μπίζνες στην Υγεία.

Μπίζνες στην πράσινη μετάβαση.

Πίσω από κάθε δήθεν μεταρρύθμιση της κυβέρνησης σας, κ. Μαρινάκη, κρύβονται οι αρεστοί σας, έτοιμοι να ροκανίσουν το δημόσιο χρήμα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η επιτομή του καθεστωτισμού και του πελατειακού κράτους.

Και με την ευκαιρία: Μήπως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που απέφυγε ο Υπουργός Δικαιοσύνης χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες; Γιατί η κυβέρνηση αφήνει παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας μέχρι τις 30 Μαρτίου; Ποιους προστατεύει;