Ο Κασσελάκης απέλυσε τον Τεμπονέρα από επιστημονικό συνεργάτη - Παραλίγο να παραιτηθεί και ο Βασιλειάδης
Άγνωστες λεπτομέρειες και περιστατικά κρύβει η σύγκρουση κορυφής ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη και τον γνωστό εργατολόγο και μέλος της Πολιτικής Γραμματεία Διονύση Τεμπονέρα.
Τα όσα συνέβησαν προχθές κατά τη συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου ξεκίνησαν εβδομάδες πριν, με αφορμή την εκδήλωση με ομιλητές τον ίδιο και τους Μανώλη Χριστοδουλάκη και Έφη Αχτσιογλου.
Συγκεκριμένα, παραμονές της εκδήλωσης, στην οποία παρέστη τελικά ο κ. Κασσελάκης, ο Διευθυντής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μανόλης Καπνισάκης τηλεφώνησε στον κ. Τεμπονέρα και φέρεται να κόμισε μήνυμα του Προέδρου. Αυτό δεν ήταν άλλο από τη διακοπή της συνεργασίας του κ. Τεμπονέρα με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία παρείχε τα τελευταία χρόνια και σε καθημερινη βάση επιστημονική τεκμηρίωση για τα νομοσχέδια της Βουλής, δείχνοντας εμμέσως την αποδοκιμασία του κ. Κασσελάκη για την παρουσία του κ. Τεμπονέρα στο πάνελ των ομιλητών.
«Κομμένος από τον πρόεδρο»
Ο κ. Τεμπονέρας δεν δημοσιοποίησε τότε το θέμα, αλλά στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προχθές, αυτό ήρθε μοιραία στην επιφάνεια, όταν ο κ. Κασσελάκης απευθυνόμενος προσωπικά στο μέλος του οργάνου φέρεται να του είπε πως «Διονύση, είσαι καλός εργατολόγος, σου ζήτω να συστρατευθείς μαζί μου μέχρι τις εθνικές εκλογές και έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά με το δίκτυο συνταξιούχων».
«Πρόεδρε η εμπιστοσύνη αποδεικνύεται όχι με λόγια αλλά με πράξεις», φέρεται να του αντέτεινε, ο κ. Τεμπονέρας, συμπληρώνοντας πως έχει τρεις μήνες να προσκληθεί στα κομματικά μέσα και πως πληροφορείται πως είναι «κομμένος από τον Προέδρο» και δεύτερον ότι «με πήρε τηλέφωνο ο Διευθυντής σου εκ μέρους σου και μου ζήτησε να διακόψω τη συνεργασία στην ΚΟ που καθημερινά επί ώρες ασχολούμαι και στερώντας χρόνο από την επαγγελματική μου δραστηριότητα, παραμονές της εκδήλωσης».
Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει και άλλες ανακατατάξεις επιστημονικών συνεργατών και συμβούλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προκαλώντας προβληματισμό σε πολλά κομματικά στελέχη.
Η παραλίγο παραίτηση του Γιώργου Βασιλειάδη
Πλην του κυρίου Τεμπονέρα, μπροστά στο ενδεχόμενο παραίτησης βρέθηκε την περασμένη τρίτη ο Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης. που δέχθηκε βολές από συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό φέρεται να δήλωσε ο κ. Βασιλειάδης ενώπιον των έκπληκτων μελών της Πολιτικής Γραμματείας προχθές, όταν πια «απασφάλισε» κατά τους παριστάμενους, έχοντας επωμιστεί το φόρτο του Συνεδρίου, αλλά και την έντονη ατμόσφαιρα στο κόμμα.
Η κατάσταση μάλιστα εκτραχύνθηκε με αφορμή την ψηφιακή πλατφόρμα του iSyriza, η οποία φέρεται να είναι κλειδωμένη, ενώ πληροφορίες θέλουν 6.000 πολίτες να είχαν συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο, που έκανε πεδίο μάχης το καθοδηγητικό όργανο.
Δεχόμενος πυρά, «ζήτησα να μάθω για το ερωτηματολόγιο και οι τεχνικοί μου είπαν ότι έχουν εντολή να μην σε ενημερώσουμε» φέρεται να είπε ο κ. Βασιλειάδης προς τα μέλη της ΠΓ, ενώ απείλησε ευθέως με παραίτηση του, με την ατμόσφαιρα να γίνεται ακόμη πιο εκρηκτική.
Σε κλίμα διχασμού και καχυποψίας ξεκινά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται στο 4ο συνέδριο του κόμματος προετοιμασμένα για εκπλήξης, ανακατατάξεις και ανατροπές, στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών.
Μολονότι κομματικές πηγές μετέδιδαν χθες πως το 4ο Συνέδριο «θα διεξαχθεί στη βάση των θέσεων όπως αυτές αναπτύχθηκαν κατά τον προσυνεδριακό διάλογο», εντούτοις οι ίδιες πηγές κατέληγαν πως «το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στον ISYRIZA», κρατώντας δηλαδή πάνω στο τραπέζι τα ερωτήματα για αλλαγή ονόματος, λογοτύπου και ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, μεταξύ άλλων.
Τα όσα, άλλωστε, συνέβησαν χθες, με την Κουμουνδούρου να διαταράσσει την ανακωχή με τα κορυφαία στελέχη, λέγοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακαλεί τελικά την επιστολή του προς την Πολιτική Γραμματεία, αλλά και τα λεγόμενά του για εν λευκώ υποστήριξή του μέχρι το 2027 από τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου, ενέτειναν το κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας ανάμεσα στην ηγετική ομάδα και στα υπόλοιπα «στρατόπεδα».
Παράλληλα, στελέχη κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, όπως ο Νίκος Καρανίκας, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ «πυροβολούσαν» τους «γραφειοκράτες», δείχνοντας προς τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, με το επιχείρημα ότι «οι γραφειοκράτες με την αμφίεση του ειδήμονα μετατρέπονται σε στελέχη που καθώς εγκαθιδρύουν την ύπαρξη τους ως απαραίτητα στοιχεία ενός οργανισμού» και στην συνέχεια «καταλήγουν να ροκανίζουν τα μέλη ελέγχοντας την δραστηριότητα».
Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο στιχουργός και ένθερμος υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη στα κοινωνικά δίκτυα, Νίκος Μωραϊτης, ο οποίος διαπίστωσε πως «Εδώ και καιρό απλώς παρατηρώ το κόλπο: Θα τον κάνουν κομματάκια με καθημερινές διαφοροποιήσεις ως τις ευρωεκλογές ώσπου να μην ψηφίσει κανείς ΣΥΡΙΖΑ, και ύστερα θα του χρεώσουν το εξευτελιστικό ποσοστό. Το μόνο που θα τον έσωζε θα ήταν νέες εκλογές από τη βάση αλλά έκανε πίσω».
Εδώ και καιρό απλώς παρατηρώ το κόλπο:
Θα τον κάνουν κομματάκια με καθημερινές διαφοροποιήσεις ως τις ευρωεκλογές ώσπου να μην ψηφίσει κανείς ΣΥΡΙΖΑ, και ύστερα θα του χρεώσουν το εξευτελιστικό ποσοστό.
Το μόνο που θα τον έσωζε θα ήταν νέες εκλογές από τη βάση αλλά έκανε πίσω.— Nikos Moraitis (@Nikosmoraitis) February 21, 2024
Και αν η εκλογή από τη βάση -η «αναβάπτιση» του, όπως την περιέγραψε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης στην εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία- υπήρξαν ένα από τα σημεία συζήτησης των τελευταίων ωρών, δημοσιεύματα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας για εκλογή νέων κομματικών οργάνων, πρόσθεσαν κι άλλη ένταση στο εσωκομματικό σκηνικό. Μολονότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε διάψευση οποιασδήποτε εμπλοκής της, η πιθανότητα ομάδα στελεχών να ζητήσει εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας και Κεντρικής Επιτροπής σε 15 ημέρες με ψηφοφορία στο 4ο Συνέδριο, ώστε να συμπέσει με τις εκλογές στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ιδίως αν πρόκειται για στελέχη με αναφορές στην νέα ηγετική ομάδα.
Στον αέρα το πλεονέκτημα Παππά
Ενδιαφέρον, υπό αυτήν την προοπτική, αποκτά η στάση του Νίκου Παππά, ο οποίος κρατά με απόσταση ασφαλείας τα «κλειδιά» της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπως διαφάνηκε από την πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά ουδείς γνωρίζει αν θα επανεπιβεβαιώσει την εσωκομματική κυριαρχία του, σε περίπτωση αντικατάστασης των κομματικών οργάνων.
Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο κομματικός μηχανισμός του Νίκου Παππά υπερτερεί αυτή τη στιγμή όλων των υπολοίπων αποδείχθηκε μόλις χθες, όταν η εκλογή του προέδρου του 4ου Συνεδρίου επετεύχθη με συμμαχία των «Νεοπροεδρικών» του Στέφανου Κασσελάκη και της ομάδας Παππά, με αποτέλεσμα την καθαρή εκλογή του Πάνου Ρήγα στη θέση του Προέδρου του Συνεδρίου με 24 ψήφους έναντι του «πασοκογενή» Νίκου Μαδεμλή.
Ο κ. Μαδεμλής συγκέντρωσε το 30% των ψήφων, δηλαδή 14 συνολικά, ενώ υπήρξε πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη, ως πρόσωπο που νοηματοδοτεί το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, αλλά και την ανανέωση που επιδιώκει ο Στέφανος Κασσελάκης. Εντούτοις, επικράτησε η πρόταση των ομάδων Κασσελάκη – Παππά, αν και την υποψηφιότητα Μαδεμλή στήριξε και η πλευρά των στελεχών που πρόσκεινται στον Διονύση Τεμπονέρα, η οποία αρχικά επιδίωκε την εκλογή προέδρου συναινετικά από τα μέλη του Προεδρείου, προκρίνοντας τον Χάρη Τσιόκα.
Πάντως, οι διαβουλεύσεις, φανερές και μυστικές ενόψει της σημερινής πρεμιέρας του 4ου Συνεδρίου κράτησαν σε δείπνα και συνεδριάσεις μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα, καθώς «Νεοπροεδρικοί» που ανήκουν στον κύκλο υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, «προεδρικοί» με αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και «πασοκογενείς» προετοιμάζονται για σκληρή μάχη εντυπώσεων, τόσο στις επιμέρους τοποθετήσεις, όσο και στο… χειροκρότημα.
Ερώτημα ο Τσίπρας
Αν και αναντίρρητα ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα γνώριζε στιγμές αποθέωσης στο ενδεχόμενο εμφάνισής του στο Τάε Κβον Ντο, στο επίσημο πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για την παρουσία του, αλλά και την ομιλία του στο σώμα των Συνέδρων.
Σημειωτέον ότι ο κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού είχαν γνωστοποιήσει ότι ο ίδιος θα παραστεί στο Συνέδριο του κόμματος, με αφορμή την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Διονύση Τεμπονέρα, αλλά έκτοτε δεν έχει καταστεί σαφές το τι θα πράξει τελικά ο πρώην πρωθυπουργός.