Κόντρες στη Βουλή για το ν/σ για την ισότητα στον πολιτικό γάμο – Απόψε η ψηφοφορία

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία που έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και Νίκη από κοινού με τους Σπαρτιάτες.

Χθες απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν κατατεθεί από Ελληνική Λύση, «Σπαρτιάτες» και «Νίκη».

«Είναι ευπρόσδεκτες οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που έγιναν από τα τρία κόμματα, όπως και το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Προσπαθούν αυτοί που καταθέτουν αυτές τις ενστάσεις και αυτές τις απόψεις να προκαλέσουν κάποια, κατά την αντίληψή τους, ρήγματα στη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα το πετύχουν. Η συνοχή της Νέας Δημοκρατίας είναι αρραγής, έχει αποδειχθεί διαχρονικά, η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα το οποίο έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, την κράτησε στην Ευρώπη και έχει δεσμευτεί, έναντι του ελληνικού λαού, να την κάνει ακόμη πιο ευρωπαϊκή. Αυτοί που πρέπει να απολογούνται είναι αυτοί που θέλουν να ξεστρατίσει η Ελλάδα από την Ευρώπη και δυστυχώς, τολμώ να πω ότι τα κόμματα που θέτουν αυτές τις ενστάσεις ανήκουν σε αυτή την κατηγορία», είπε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Εν τω μεταξύ, βουλευτές της ΝΔ -μεταξύ αυτών Θάνος Πλεύρης και Στέλιος Πέτσας- ανέφεραν ότι επιλέγουν την αποχή από την ψηφοφορία, ενώ Μίλτος Χρυσομάλλης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Άννα Καραμανλή και Μάριος Σαλμάς δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν.

Την επιβολή κυρώσεων σε όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο προανήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης με διαδικτυακή του τοποθέτηση στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Διαφωνίες εκφράζονται και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς εκτιμάται ότι περισσότεροι από δέκα βουλευτές θα απέχουν από την ψηφοφορία.

«Η προτροπή του πρωθυπουργού, που είναι το δεύτερο μείζον θέμα, προς τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να απέχουν από την ψηφοφορία, είναι πράγματι πρωτόγνωρη. Εμείς λοιπόν σας το λέμε ότι είτε το ψηφίσουν ή δεν το ψηφίσουν εντός αιθούσης, δηλαδή με “παρών” ή με “κατά”, είτε απέχουν στην κοινωνική συνείδηση και στην πολιτική ιστορία θα έχουν καταγραφεί ότι είναι κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης» τόνισε χθες από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Ενώσαμε τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία απέναντι στην Ελληνική Λύση. Είμαστε κεντρικός πόλος απέναντι σας, ό, τι και να κάνετε» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Καλέστε τους βουλευτές σας όλους στην ονομαστική ψηφοφορία που έπρεπε να την έχετε ζητήσει εσείς, στην ονομαστική ψηφοφορία που εμείς δεν έχουμε αρκετούς βουλευτές για να τη ζητήσουμε» ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Είναι μια μέρα νίκης ενός κινήματος που έλκει την καταγωγή του από πολύ μακριά, από τις διεκδικήσεις για τη γυναικεία χειραφέτηση» υπογράμμισε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου.