«Μην ακούτε την ηχορύπανση», λέει ο Κασσελάκης για την αυριανή εκδήλωση Τεμπονέρα, Αχτσιόγλου, Χριστοδουλάκη
Μην ακούτε την ηχορύπανση είπε στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόλο ο Στέφανος Κασσελάκης για να υποβαθμίσει τις προτάσεις που συζητούνται έντονα για συνεργασίες με τα κόμματα της κεντροαριστεράς και οι οποίες υπερβαίνουν τις ηγεσίες.
Ο κ. Κασσελάκης εμφανίζεται στοχοπροσηλωμένος στο σχέδιό του για την αδιαμεσολάβητη σχέση που θέλει να καθιερώσει μεταξύ προέδρου και μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο και αν θέλει να εμφανίζεται ανθεκτικός στην αμφισβήτηση και ηγεμονικός στο ακροατήριό του, οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ τον απασχολούν και τις παρακολουθεί.
Μιλώντας για ηχορύπανση ο κ. Κασσελάκης προφανώς αναφερόταν στο θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από την εκδήλωση των Τεμπονέρα-Χριστοδουλάκη-Αχτσιόγλου αύριο το απόγευμα στο θέατρο Άλφα, αλλά και από τις δηλώσεις Σπίρτζη ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα βάλει σε ψηφοφορία το θέμα της συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων στο Συνέδριο.
Αμφισβήτηση
Τόσο το Μέτωπο Δημοκρατίας του Διονύση Τεμπονέρα όσο και η πρόταση Σπίρτζη για συνεργασία ακόμη και μέσα στις ευρωεκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και άλλων προοδευτικών κομμάτων, αντικειμενικά υπερβαίνουν τις δυο ηγεσίες αν όχι και τα ίδια τα κόμματα.
Εν όψει ενός αρνητικού αποτελέσματος και εν μέσω αντιδράσεων και δυσφορίας για τις δημοσκοπικές επιδόσεις του κ. Κασσελάκη, οι προτάσεις αυτές σε συνδυασμό με τα σποραδικά αιχμηρά βέλη που δέχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από πρωτοκλασάτα στελέχη φέρνουν αργά αλλά σταθερά την ηγεσία στο φάσμα της αμφισβήτησης.
Και τα δυο πάντως στελέχη διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα και οι πρωτοβουλίες τους δεν αιφνιδιάζουν τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δυο προτάσεων είναι ότι ο μεν Τεμπονέρας μιλά για κοινωνική κινητικότητα που θα επιβάλλει τις συνεργασίες στις ηγεσίες των κομμάτων και ο Χρήστος Σπίρτζης για οργανωμένη συζήτηση που πρέπει να γίνει προτού η ίδια η ζωή ξεπεράσει τα υπάρχοντα κόμματα, αν αυτό δεν έχει γίνει ήδη μέσα στην κοινωνία.
Ο κ. Σπίρτζης σε συνέντευξή του έριξε την πρώτη βολή σημειώνοντας ότι είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος της επανάληψης του γαλλικού πολιτικού σκηνικού και στην Ελλάδα με το δίπολο να μεταφέρεται σε ένα σχήμα μεταξύ Δεξιάς – Ακροδεξιάς και με την Αριστερά και την Κεντροαριστερά σε ρόλο παρακολουθήματος να στηρίζει δεξιούς υποψήφιους υπο το φόβο της επικράτησης της άκρας δεξιάς (Μακρόν – Λεπεν).
Ο θεσμικός λοιπόν διάλογος που προτείνει να ανοίξει τώρα ο κ. Σπίρτζης «γίνεται όταν οι προτάσεις συνεργασίας δοκιμαστούν μέσα στα κομματικά όργανα, μέσα στα Συνέδρια».
Έμπειρα στελέχη του χώρου που ασπάζονται τη λογική Σπίρτζη παρατηρούν ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς κάθε φορά που μπαίνουν σε λογική διαχείρισης είτε του πολιτικού χρόνου είτε των εκλογικών αποτελεσμάτων βουτάνε δημοσκοπικά ή παραμένουν σχεδόν στάσιμα στις κάλπες.
Αντίστοιχα ο Διονύσης Τεμπονέρας έχοντας απέναντι του αποκλειστικά νεοπροεδρικούς να του χρεώνουν εμμέσως ή ευθέως ρόλο υπονομευτή, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακή έβαλε ψηλά τον πήχη για τον κ. Κασσελάκη λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι τουλάχιστον δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές.
Αιχμές Τεμπονέρα κατά Κασσελάκη
Ο Διονύσης Τεμπονέρας απέρριψε κάθε ένσταση που υπάρχει σχετικά με την αυριανή εκδήλωση και αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου του κόμματος ανέφερε: «Χρειαζόμαστε τεκμηριωμένο, κατανοητό λόγο, αξιοπιστία και σαφείς θέσεις απέναντι στα προβλήματα του ελληνικού λαού», αφήνοντας με αυτό τον τρόπο να εννοηθεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σωστή αντιπολιτευτική τακτική.
Για να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της αυριανής εκδήλωσης μάλιστα σημείωσε ότι η ώσμωση συντελείται ακόμη και μέσα στις ίδιες τις οργανώσεις του κόμματος.
Με το βλέμμα σαφώς στραμμένο στην επόμενη ημέρα ο κ. Τεμπονέρας σημείωνε ότι «αν δεν συζητήσουμε πριν από το συνέδριο του κόμματος και με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, πώς θα βγάλουμε κρίσιμα συμπεράσματα και αποφάσεις για την πορεία του προοδευτικού χώρου;».
Γεροβασίλη, Λιάκος υπέρ του διαλόγου στον «προοδευτικό χώρο»
Το ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεταστροφή του εξαιρετικά αρνητικού κλίματος στο εσωτερικό του κόμματος με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη η οποία δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετη στο διάλογο για να προσθέσει με νόημα «καταλαβαίνω και συμμερίζομαι – θα έλεγα – την αγωνία χιλιάδων πολιτών για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου απέναντι στην κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας».
Το κλίμα ωστόσο φαίνεται να γυρνά σε όλα τα επίπεδα καθώς είναι χαρακτηριστική και η μετατόπιση του πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα Αντώνη Λιάκου, ο οποίος σε άρθρο του στην Καθημερινή με τίτλο «Για μια κουλτούρα συγκλίσεων» παίρνει πλέον αποστάσεις από τον πρόεδρο Κασσελάκη, μιλά για το τέλος των χαρισματικών ηγεσιών και υποστηρίζει ότι αυτή η κουλτούρα διαλόγου που δεν απειλεί τα κόμματα όπως λέει «πρέπει να γίνει και σε επίπεδο μεταπολιτικής, δηλαδή τις συζητήσεις των διανοούμενων» και στο χώρο της Κεντροαριστεράς όπως συνέβη μέχρι τώρα μόνο στην Κεντροδεξιά.
Θετικός ο Δραγασάκης
Παρόντα στην εκδήλωση της Εφημερίδας των Συντακτών μέχρι τώρα φαίνεται ότι θα είναι 40 με 50 στελέχη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ενώ από πολιτικά πρόσωπα με ιδιαίτερη συμβολική αξία θετικά έχει ανταποκριθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αποχώρησε από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ με βαριές αιχμές στο πρόσωπο του νέου προέδρου.
Μέλημα των τριών είναι στο ακροατήριο να βρίσκεται το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας και για αυτό το λόγο στη συζήτηση «απέναντι στην Κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιός;» εστιάζουν στη συμμετοχή ανθρώπων της αγοράς και των παραγωγικών τάξεων.
Μέχρι στιγμής θετικά έχει ανταποκριθεί και θα είναι παρών ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος των εμποροβιοτεχνών και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Δημήτρης Βερβεσός, με σαφείς αναφορές στο χώρο.
Αντίστοιχα κινήσεις γίνονται και για τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρο του επαγγελματικού επιμελητηρίου.