Επεισόδιο στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τα ομόφυλα: «Κάποιοι σύρονται από μητροπολίτες» - Νέα συνεδρίαση την Τρίτη

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που είχε ως θέμα τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρηματολόγησε για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, με παρόντες τους καθηγητές Κώστα Ρόκα και Λίνα Παπαδοπούλου. Στην συνεδρίαση που κράτησε πάνω από 3,5 ώρες, ετέθησαν ερωτήσεις από παριστάμενους βουλευτές προς τους ειδικούς. Όπως φαίνεται τα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν ικανοποιητικά γι’ αυτό και θα επαναληφθεί την Τρίτη η συνεδρίαση για την τελική στάση.

Ωστόσο οι τόνοι ανέβηκαν όταν η βουλευτής Δυτικής Αθήνας Νάντια Γιαννακοπούλου, αναφέρθηκε σε τοποθέτηση του βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν σε προηγούμενη συνεδρίαση (στη σημερινή δεν ήταν παρών). Και αυτό γιατί ο κ. Ιλχάν τοποθετήθηκε λέγοντας πως γνωρίζει ότι η θέση της παράταξης είναι υπέρ του ναι, αλλά «κάποιοι από εμάς που έχουμε θέμα πρέπει να πάμε στην αποχή» υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι κακό για να υπάρχει περιθώριο στις τοπικές κοινωνίες. «Δεν υπάρχουν βουλευτές α’ και β’ κατηγορίας, τι είμαστε εμείς για να παίρνουμε όλο το ζόρι επάνω μας;».

Επίσης πρόσθεσε αφήνοντας έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές (κάποιοι λένε ότι φωτογράφιζε την γραμματέα της ΚΟ και βουλευτή Λάρισας Λίτσα Λιακούλη) ότι «κάποιοι σύρονται από μητροπολίτες».

«Άσε την εκκλησία, αυτό είναι θέμα συνειδησιακό στο οποίο πρέπει να γίνει ενημέρωση» της απάντησε ο βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας.

Επιχειρώντας να αμβλύνει την ένταση, ο Πάριος Κουκουλόπουλος (που είναι επίσης υπέρ του νομοσχεδίου) φέρεται να σύστησε στην κα. Γιαννακοπούλου «δεν χρειάζεται να δημιουργούμε ένταση» για να του απαντήσει η βουλευτής Δυτ. Αττικής: «Δεν είσαι μπαμπάς μου για να μου λες τι θα κάνω».

Καρφιά επίσης πέταξε η Ν. Γιαννακοπούλου κατά του Παύλου Χρηστίδη (που τάσσεται επίσης υπέρ του ν/σ) για τον όρο «pink washing» που χρησιμοποίησε σε ομιλία του για την κυβέρνηση. Ο κ. Χρηστίδης είπε δηλαδή ότι η κυβέρνηση κάνει pink washing φέρνοντας ένα νομοσχέδιο δικαιωματικό που αφορά την ΛΟΑΚΤΙ κοινότητα για να κρύψει τα υπόλοιπα, όπως το κράτος δικαίου. «Δεν έπρεπε να αναφερθείς σε pink washing» φέρεται να είπε η κα Γιαννακοπούλου για να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης: «Μα ο Χρηστίδης το έχει πάρει όλο επάνω του το θέμα του Κράτους Δικαίου και δικαιώθηκε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

Αρκετοί βουλευτές επανέλαβαν τις ενστάσεις τους, όπως η βουλευτής Εύβοιας Κατερίνα Καζάνη (η οποία είναι γυναικολόγος στο επάγγελμα), επιχειρηματολογώντας γιατί δεν πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο «από ιατρικής απόψεως ». Επίσης ο Π. Παρασκευαΐδης επανέλαβε τη διαφωνία του καθώς δίνει λάθος πρότυπο, ενώ ο Απόστολος Πάνας έθεσε μια σειρά ερωτημάτων ζητώντας επιστημονική τεκμηρίωση, όπως το θέμα της παρένθετης μητρότητας από το εξωτερικώ, τις κοινωνικές υπηρεσίες και δομές και το άρθρο 4 που μιλά για πατρότητα-μητρότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρισταμένων, τα «σίγουρα» ναι για το νομοσχέδιο είναι 17 με το ανώτατο να φτάσουν τα 20-21 σε σύνολο 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.