Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση

Μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν περί τα 3 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία προτείνει στο Brussels Group η κυβέρνηση, με στόχο να κλείσει τη συμφωνία ως την Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Bloommerg στην Αθήνα, Marcus Bensasson, οι λίστα με τις προτάσεις αφορά σε τέσσερις τομείς:  δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική σταθερότητα, πολιτικές ανάπτυξης, ανθρωπιστική κρίση.

Οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη χάραξη πολιτικών για μία σειρά από ζητήματα, όπως είναι: η αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, η αναμόρφωση των δαπανών για την υγεία, η αυστηροποίηση της νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, η καταπολέμηση της διαφθοράς κ.α.

Η κυβέρνηση δεσμεύετεαι επίσης να χειριστεί το θέμα των “κόκκινων” δανείων , «με τρόπο που να λαμβάνει πλήρως υπόψη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», καθώς – σημειώνει το Bloomberg – «το νομοσχέδιο που για την προστασία της α’ κατοικίας κατατίθεται εντός της εβδομάδας κέντρισε την προσοχή της ΕΚΤ».

Με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, η κυβέρνηση δεσεύεται, μεταξύ άλλων, να μειώσει τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις, να άρει τα εμπόδια στον ανταγωνισμό, να οριστικοποιήσει το κτηματολόγιο, αλλά και να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Τέλος, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, προτείνεται από την κυβέρνηση η επιδότηση  της ηλεκτρικής ενέργειας, της σίτισης και ενοικίου, στους οικονομικά ασθενέστερους.

Ο Marcus Bensasson σημειώνει ωστόσο ότι τόσο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, όσο και αυτό για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, πέρασαν χωρίς την προηγούμενη έγκριση των δανειστών, ενώ δεν αποκλείει νέο σκόπελο να αποτελέσουν οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις.

bloomberg-lista