Ρήξη με τη διαπλοκή, λύση με την Ευρώπη

«Ρήξη με τη διαπλοκή, λύση με την Ευρώπη» είναι ο άξονας της κυβερνητικής πολιτικής όπως δηλώνει ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει και αυτός με την σειρά του, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε υφεσιακά μέτρα, «σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση.  Δεν υπάρχει εξάλλου κανένας σοβαρός άνθρωπος σήμερα στην Ευρώπη που να ισχυρίζεται ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί αν περικόψουμε κι άλλο τις συντάξεις ή αν αρχίσουμε να απολύουμε μαζικά».

Διατυπώνει την εκτίμηση ότι «το πρόβλημα της ρευστότητας θα αντιμετωπιστεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις» που θα προτείνει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει ότι δεν συζητά νέο μνημόνιο ή τρίτο δάνειο λέγοντας ότι «η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και την απομείωσή του. Επομένως, από την πλευρά μας δεν υπάρχει ζήτημα ούτε τρίτου μνημονίου, ούτε βεβαίως νέου δανείου».

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας, δεν κρύβει την δυσφορία του για την στάση που τηρεί η ΕΚΤ αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να μην έχει εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και το καλοκαίρι του 2012».

Επίσης, επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν ορισμένες δυνάμεις στην ΕΕ που επιζητούν την ρήξη με την Ελλάδα αλλά κατά την εκτίμησή του θα επικρατήσουν τελικά οι δυνάμεις «οι οποίες επιδιώκουν έναν έντιμο και ειλικρινή συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν μιλά για ιδιωτικοποιήσεις αλλά «για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και η απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Και με αφορμή τις ιδιωτικοποιήσεις επαναλαμβάνει ότι ένας από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής ενώ αποκαλύπτει ότι έχουν ξεκινήσει ήδη έλεγχοι σε λίστες μεγαλοκαταθετών, σε ύποπτες συμβάσεις. Συμπληρώνει επίσης ότι η εκκίνηση και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες αποτελεί προτεραιότητα.

Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις τόσο για τον κ. Κατρούγκαλο όσο και για τον κ. Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας για τον μεν πρώτο δηλώνει ότι «το θέμα συντηρείται από την αντιπολίτευση για λόγους εντυπώσεων» και ότι ο υπουργός έχει δώσει επαρκέστατες εξηγήσεις και για τον δεύτερο διαψεύδει τα σενάρια περί απομάκρυνσής του ή παραγκωνισμού του καθώς  «είναι ένα από τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης και η στρατηγική του στη διαπραγμάτευση, αφορά συλλογικές επεξεργασίες και όχι προσωπική στάση. Φυσικά, υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας που θα ήθελαν να δουν μια αλλαγή στη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του μνημονίου. Όμως τέτοιο σενάριο είναι κάτι περισσότερο από επιστημονική φαντασία όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση».

Εκφράζει την ανεπιφύλακτη στήριξή του για την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, κληθείς να σχολιάσει τα περί ρήξης στις, μεταξύ τους, σχέσεις, ιδιαίτερα στην προσπάθειά της «να αναβαθμίσει την κοινοβουλευτική λειτουργία και να βάλει τέλος στην απαξίωση της νομοθετικής εξουσίας» ενώ τονίζει πως εκτελεί τα καθήκοντά της «με υπευθυνότητα και αυταπάρνηση».

Σχολιάζοντας τα όσα γράφονται για εντάσεις και σοβαρές διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για «προσωπικές επιλογές» στελεχών, ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι δεν έχει διαπιστώσει έως τώρα τάση προσωπικών στρατηγικών από στελέχη αλλά σημειώνει πως «αν υπάρξουν στελέχη στο μέλλον που θα βάλουν το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει επίσης εξαιρετική τη συνεργασία με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, «παρά τις γνωστές ιδεολογικές διαφορές» και «σενάρια εαρινής νυκτός» τα περί οικουμενικής κυβέρνησης». Όπως συμπληρώνει καταλαβαίνει ότι «υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται την επιστροφή στο Μνημόνιο, αλλά θα συνεχίσουμε να τις απογοητεύουμε».

Επίσης, απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και εκτιμά ότι δεν υπάρχει, αυτήν την στιγμή, λόγος για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Συγκεκριμένα, δε, όσον αφορά στον Αντώνη Σαμαρά λέει ότι αν του ζητήσει συνάντηση θα τον δει και θα τον ενημερώσει.