Δημοσκόπηση Marc: Δεν φθείρεται η κυβέρνηση από τον γάμο των ομοφύλων

Αλώβητη φαίνεται να περνά η κυβέρνηση τον κάβο της ζωηρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης την οποία πυροδότησε η υπόθεση με την επικείμενη καθιέρωση του γάμου των ομόφυλων ζυγαριών, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρία Marc.

 

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί στην πρόθεση ψήφου ισχυρό προβάδισμα 21 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ, που δείχνει να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτος στην κατάταξη και μάλιστα με μικρή διαφορά από το τέταρτο ΚΚΕ. Στην εκτίμηση ψήφου, εξάλλου, που έκανε ο επικεφαλής της Marc Θωμάς Γεράκης, υπολόγισε ότι, με αναγωγή επί των εγκύρων, η δύναμη της κυβερνητικής παράταξης κινείται κοντά στο 39%, του ΠΑΣΟΚ στο 15% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 12%.

dhmoskophsh-8_
dhmoskophsh-9_

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η αποδοχή των πολιτών στη νομοθέτηση της γαμήλιας ένωσης μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, καθώς το 57,8% δήλωσε ότι συμφωνεί. Πολύ υψηλής αποδοχής τυγχάνει εξάλλου η θεσμοθέτηση της επιστολική ψήφου στις ευρωεκλογές που ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή.

dhmoskophsh-10_
dhmoskophsh-11_

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,7%, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%. Το ΚΚΕ «σκαρφαλώνει» στο 8% και η Ελληνική Λύση στο 5,8%. Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας για την είσοδο στην επόμενη Βουλή κινούνται η «Νίκη» με 2,8%, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,7%, η Νέα Αριστερά με 2% και το ΜέΡΑ25 με 2%. Το 10,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν έχει αποφασίσει.

Με τον πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δηλώνει ότι συμφωνεί το 40,8%, ενώ το 17% μάλλον συμφωνεί, ένα ποσοστό που κάνει σύνολο 57,8%. Στον αντίποδα, τη διαφωνία μου εκφράζει το 34%, μάλλον διαφωνεί απάντησε το 5,8% και ως εκ τούτου οι έχοντες αρνητική προαίρεση φθάνουν συνολικά στο 39,8%. Ωστόσο, στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια διαφωνεί το 55,2%, ενώ συνολικά (με αυστηρές προϋποθέσεις) συμφωνεί το 41%. Το 80,8% των ερωτηθέντων, πάντως απάντησε ότι συμφωνεί με την αναγνώριση ίδιων δικαιωμάτων στα παιδιά ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών, έναντι 14,3% που διαφωνεί. Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα τεκνοθεσίας με παρένθετη μητέρα από ομόφυλα ζευγάρια απόλυτη διαφωνία εκφράζει το 61,1%, ενώ μάλλον διαφωνεί το 9,1%.

dhmoskophsh-5_
dhmoskophsh-6_
dhmoskophsh-7_

Στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου συναινεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Για την ακρίβεια συμφωνούν τρεις στους τέσσερις πολίτες (74,2%), καθώς πλειοψηφική είναι η συναίνεση στους ψηφοφόρους όλων των παρατάξεων.

Σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις των πολιτών, για το πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δώσει προσοχή η κυβέρνηση το 2024, προηγείται με διαφορά η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις με 74,2% και ακολουθούν η υγεία και περίθαλψη με 57,9% και η παραβατικότητα με 39%.

dhmoskophsh-1
dhmoskophsh-2_