Μητσοτάκης από Νταβός: Ανησυχία για Ερυθρά Θάλασσα, «τώρα που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό»

Με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», Ravi Agrawal, συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχει ανησυχία τόσο για την ένταση στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο όσο και για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ πρόσθεσε ότι «τώρα, που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, κάθε διακοπή στις γραμμές τροφοδοσίας μπορεί μόνο να περιπλέξει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες».

Αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «κρατήσαμε μια μετρημένη στάση στην κρίση της Μέσης Ανατολής», σημειώνοντας ότι «αρχικά υποστηρίξαμε το Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Όπως υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ, έτσι και των αθώων στη Λωρίδα της Γάζας».

«Είμαστε όλοι αρκετά ανήσυχοι για κλιμάκωση. Όχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία αλλά συνολικά για το παγκόσμιο εμπόριο. Όλοι έπρεπε να ανησυχούν από το γεγονός ότι έχουν πεθάνει 10 χιλιάδες παιδιά ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης. Δεν νομίζω ότι είναι στρατηγικό ενδιαφέρον του Ισραήλ να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορφανών ή γονιών που έχουν χάσει τα παιδιά τους. Έχω εκφράσει την ανησυχία μου γιατί ως ΕΕ συλλογικά δεν έχουμε καταλήξει σε μια μετρημένη υποστήριξη για το Ισραήλ, για το πώς θα έπρεπε να είναι προσεκτικό στην αντίδρασή του απέναντι σε αυτήν τη φρικτή επίθεση» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Δείτε τη συζήτηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», Ravi Agrawal, στο Νταβός:

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε συζήτηση για την πράσινη μετάβαση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον μεσομακροπρόθεσμο στόχο της Ελλάδας να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας και να έχει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης, ειδικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων. Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων και στο στρατηγικό γεωγραφικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας σε αυτόν τον τομέα.<