Τεμπονέρας: Το «Μέτωπο Δημοκρατίας» απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την κομματική τους ένταξη
Συνάντηση Σοσιαλιστών, Αριστεράς και Οικολόγων με επίδικο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για την συνοχή της και το ρόλο της στις παγκόσμιες διεργασίες πρότεινε κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ο Διονύσης Τεμπονέρας.
«Να πρωταγωνιστήσουμε για μια νέα, μεγάλη, συμπεριληπτική Αριστερά προοδευτικού χώρου και όχι να κυνηγάμε προβληματικές επιλογές, που ανήκουν στο παρελθόν. Δεν χρειαζόμαστε ούτε μια Αριστερά της περιχαράκωσης ούτε μια επάνοδο στην προβληματική σοσιαλδημοκρατία» ανέφερε ο κ. Τεμπονέρας, ζητώντας «να αξιοποιήσουμε τις καταβολές μας ως ευρύτερη συσπείρωση δημοκρατικών δυνάμεων. Μας το υπενθυμίζουν οι παραδόσεις του ΕΑΜ , της ΕΔΑ , του Πολυτεχνείου , της μεγάλης αλλαγής με τον Ανδρέα Παπανδρέου και πρόσφατα με το Αλέξη Τσίπρα και τον Συριζα ΠΣ».
Σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα, «δώδεκα χρόνια χρόνια μετά το «κίνημα των πλατειών» βιώνουμε μια περίοδο χαμηλής «κοινωνικής κινητικότητας». Η διάψευση και ο επώδυνος συμβιβασμός του 2015, η αδυναμία της Αριστεράς να συγκροτήσει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, η πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς που τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά ιδεολογικής ηγεμονίας, οδηγούν το πολιτικό σύστημα σε μια «καχεκτική ισορροπία». Από τη μια έχουμε ένα ισχυρό δεξιό κόμμα που επιβάλλει συνεχώς την ατζέντα στα πλαίσια της Τ.Ι.Ν.Α. και από την άλλη μια κατακερματισμένη και πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση», όπως τόνισε.
Στο ίδιο πλαίσιο, «η κοινωνία βιώνει μια τεράστια οπισθοδρόμηση σε επίπεδο ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους να λεηλατείται μέσω της ακρίβειας. Ο παραγόμενος πλούτος συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στην «ελίτ», στις τράπεζες και στα γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα. Κυρίως, η ελληνική κοινωνία βιώνει μια άνευ προηγουμένου κρίση θεσμών, αρχών και αξιών, που ευνοεί την αποστράτευση και την απογοήτευση» σημείωσε ο κ. Τεμπονέρας, για να προσθέσει πως «ο δημοκρατικός κόσμος δεν μπορεί να μένει απαθής απέναντι σε αυτήν την ιδιαίτερη συνθήκη». «Οφείλουμε πρωτίστως ως πολίτες και μετά ως στελέχη των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, να αναλάβουμε κοινωνικοπολιτικές πρωτοβουλίες. Προφανώς σε συνθήκες προεκλογικού κομματικού ανταγωνισμού, δεν υπάρχει δυνατότητα για «συναντήσεις κορυφής». «Η ιστορία έχει δείξει, ότι η κοινωνική κίνηση, είναι εκείνη που λειτουργεί πάντα προωθητικά», όπως δήλωσε.
«Συνεπώς, οφείλουμε με διεργασίες βάσης ως επισπευδοντες να διευκολύνουμε τον συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων, στη βάση συγκεκριμένων αρχών και αξιών, με ορίζοντα την ανατροπή των πολιτικών της Δεξιάς και την στοίχιση πίσω από ένα προοδευτικό κυβερνητικό σχέδιο που θα υπερασπίζεται την δημοκρατία, την κοινωνία και τους θεσμούς. Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων ιστορικών υπερβάσεων. Δεν υπάρχει χρόνος για ηγεμονισμούς και κομματική περιχαράκωση, παρακολουθώντας την μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία να καταστρέφεται. Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σαν επισπεύδων, να λειτουργήσει ενοποιητικά και προωθητικά, για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στηριζόμενος στην ιστορική του παράδοση και στις γενετικές του καταβολές», συνέχισε ο κ. Τεμπονέρας.
Όπως είπε, «το «Μέτωπο Δημοκρατίας» απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την κομματική τους ένταξη, στους κοινωνικούς φορείς, σε συλλογικότητες αλλά και στους υφιστάμενους, πολιτικούς σχηματισμούς του προοδευτικού χώρου, που συνεργάζονται με ενότητα στη δράση, σεβόμενοι την πολιτική αυτοτέλεια και αυτονομία των υπολοίπων. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ «προσφέρει» άπλετο πεδίο, προκειμένου να υπάρξει μια minimum πολιτική συμφωνία που αφορά είτε ζητήματα κεντρικά(μέτωπο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια) είτε τοπικού χαρακτήρα(αποτροπή κλεισίματος ενός σχολείου ή ενός νοσοκομείου)».
«Η δυναμική του εγχειρήματος θα προσδιορίσει τις εξελίξεις σε επίπεδο κορυφής, αλλά και τα πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν ένα τέτοιο, ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο.Οι Ευρωεκλογές μπορούν και πρέπει να δώσουν την ευκαιρία πρωτοβουλιών του Συριζα ΠΣ με τις Ευρωμαδες των αριστερών , των σοσιαλιστών και των οικολόγων για την εξάλειψη του δημοκρατικού ελλείμματος της Ευρώπης και την εμβάθυνση και τη συνοχή της» παρατήρησε, λέγοντας πως «το κείμενο συμβολής για το Μετωπο Δημοκρατιας να αποτελέσει τμήμα του προσυνεδριακού διαλόγου και να συζητηθεί στο συνέδριο του κόμματος».