Στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά ο Αντονι Μπλίνκεν - Σε εξέλιξη η συνάντηση

Λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα του Σαββάτου έφτασε στην Κρήτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών  Άντονι Μπλίνκεν  προκειμένου να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνης κατευθύνθηκε απευθείας προς την οικία του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι Χανίων όπου τον υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στον σύντομο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες καλωσόρισε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένας συμβολισμός για το βάθος των σχέσεων των δύο χωρών, που βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που έχουν υπάρξει ποτέ.

«Βεβαίως ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές που βρίθουν προκλήσεων και είναι πάρα πολύ σημαντικό να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και να ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις ως σύμμαχοι, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια θα επιστρέψουν στην περιοχή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτού ξεκινήσουν οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή αναγνωρίζοντας την τιμή να τον δέχεται στο σπίτι του στα Χανιά και υπογραμμίζοντας τη σημασία της φιλοξενίας.

«Συμφωνώ απόλυτα σχετικά με αυτό που είπατε για τις διμερείς σχέσεις», τόνισε επισημαίνοντας ότι επί 30 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά δεν θυμάται καμία άλλη περίοδο που η φιλία, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρές, κάτι που όπως είπε έχει εκφράσει και στον Αμερικανό πρέσβη κ. Τσούνη. «Και βεβαίως αυτό οφείλεται στην εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στη δική σας ηγεσία κυρίως και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. «Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, είτε για τον πόλεμο στη Γάζα, αυτό μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον», πρόσθεσε.

Κλείνοντας τη σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι είναι πολλά τα θέματα που θα συζητήσουν, αλλά «η συνεργασία σας και η συμμαχία σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Δείτε φωτογραφίες από την συνάντηση

 

blinken-mitsotakis-es__4_
blinken-mitsotakis-es__5_
blinken-mitsotakis-es__6_
blinken-mitsotakis-es__7_
blinken-mitsotakis-es__3_
blinken-arthrou

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν αλλά και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αντικείμενο των συνομιλιών Μητσοτάκη – Μπλίνκεν θα είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ο εν εξελίξη πόλεμος στην Ουκρανία, η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ αλλά και η αγορά των μαχητικών F-35 από την Ελλάδα για την οποία η Αθήνα αναμένει άμεσα θετικές εξελίξεις.

blinken-mitsotakis-es__2_

Στη συνάντηση συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη. Παρών στην Κρήτη, πέραν των συνεργατών του Αμερικανού υπουργού, είναι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνης που συναντήθηκε προχθές γι’ αυτόν τον λόγο με τον κ. Γεραπετρίτη.

MPLINKEN-MHTSOTAKH
mitsotakis-blinken-es__2_
mitsotakis-blinken-es__1_

 

Γεραπετρίτης: Προανήγγειλε θετικές εξελίξεις για τα F-35 λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν

Σε δύο άξονες – τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία αλλά και το θέμα των F-35 – θα περιστραφεί η συζήτηση που θα έχουν σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης και Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά όπως δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα λάβει μέρος στη συνάντηση εργασίας που θα ακολουθήσει την ιδιωτική συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

«Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από δύο άξονες: Ο πρώτος τις διεθνείς εξελίξεις στη γειτονιά μας καθώς έχουμε δύο πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή όπου έχουμε σοβαρό κίνδυνο επέκτασης. Ειδικά στη Μέση Ανατολή τα σημάδια είναι ανησυχητικά για ντόμινο εξελίξεων. Εγώ θα βρεθώ τις επόμενες ημέρες σε Αίγυπτο και Σσαουδική αραβία αλλά θα συναντηθώ και με τους ομολόγους μου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Θα συζητήσουμε και το θέμα των F-35 και περιμένουμε ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης στον ΣΚΑΙ. «Αισθάνομαι ότι είναι θέμα χρόνου να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των F35, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε σε σχέση με το τι κάνει η Τουρκία».

Όπως σημείωσε «δεν μπορούμε να ορίσουμε το πώς οι ΗΠΑ θα κατανείμουν τον αμυντικό εξοπλισμό τους αλλά θα πρέπει να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της εδαφικής ακειραιότητας. Κανείς εξοπλισμός που αποδίδεται σε σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε βάρος άλλης συμμάχου χώρας».

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι «ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία της χώρας δεν πρόκειται ποτέ ούτε να συζητηθούν ούτε να αναθεωρηθούν. Η κυριαρχία για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη και κανείς πολιτικός δεν πρόκειται να θέσει σε διαπραγμάτευση τέτοια ζητήματα. Ζήτημα τροποποίησης ή αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης δεν πρόκειται να υπάρξει. Για εμάς η Συνθήκη αυτή αποτελεί ένα ιερό στερεό νομικό θεμέλιο». Με αφορμή, δε, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «ειναι αδιανόητο να μπαίνουν στην πολιτική ζύμωση και πολιτική αντιπαλότητα τέτοια σοβαρά ζητήματα».

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι «εμείς θέλουμε οι διαφωνίες με την Τουρκία να μην προκαλούν εντάσεις. Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο και την εχθροπάθεια αλλά θέλουμε να εξασφαλίζουμε την αμυντική μας επάρκεια».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γεραπετρίτης είπε, επίσης, ότι «δεν μου έχει τεθεί θέμα γκρίζων ζωνών αλλά και δεν θα το επέτρεπα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδώσει ούτε μια σπιθαμή από τα δικαιώματα που έχει».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ωριμότητας Ελλάδα και Τουρκία να ζούμε ήρεμα. Είνια τεράστιο όφελος που δεν έχουμε παραβιάσεις στον εναέριο χώρο. Από πλευράς Τουρκίας υπάρχει μεγαλύτερη ζέση να διαρραγούν τα κυκλωματα δουλεμπόρων. Το μεγάλο θέμα το υποκείμενο ζήτημα είναι της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσε να καταλήξει στη Χάγη. Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε συζητήσει το ζήτημα αυτό. Είναι κάτι που θα έρθει στο μέλλον. Προχωράμε βήμα βήμα χωρίς άλματα.»

Ο κ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε, επίσης, ότι στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης θα παρουσιάσει «τη νέα εθνική στρατηγική για τον απόδημο ελληνισμό που θα περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων που θα φέρουν πιο κοντά στη μητρόπολη τον απόδημο ελληνισμό»

Κατηγορηματικά δεν υπήρξε καμία πρόταση «υπουργοποίησης» του Κασσελάκη

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ρωτήθηκε και για το δημοσίευμα που διαψεύστηκε από την κυβέρνηση περί «πρότασης Μητσοτάκης στον Κασσελάκη για υπουργείο το ’19» και απάντησε ότι «κατηγορηματικά όχι δεν υπήρξε καμία τέτοια πρόταση».

«Υπάρχει απόπειρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην πολιτική επιφάνεια. Καλό θα είναι να εστιαζόμαστε στα πολιτικά ζητήματα. Καλό θα είναι να αποκτήσει μια πιο στέρεα δομή ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια πρόταση γιατί δεν υπάρχει καμία σύμπτωση στα χαρακτηριστικά Μητσοτάκη-Κασσελάκη».