Συρίγος: Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου για τη Συνθήκη της Λωζάνης-Η απάντηση σε Κασσελάκη

Για διαστρέβλωση των δηλώσεών του σχετικά με τη Συνθήκης της Λωζάνης έκανε λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, με αφορμή την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, που με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε πως πρόκειται για «δώρο στον Ερντογάν».

«Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου», είπε εισαγωγικά μιλώντας στον Ant1, εξηγώντας πως αφενός οι διατάξεις της Συνθήκης είναι «παρωχημένες» στην πλειονότητά τους, όπως αυτές που κάνουν λόγο για εγγυήτριες δυνάμεις και ανταλλαγές πληθυσμών, αφετέρου ότι, «οι Τούρκοι επικαλούνται και δεν θέλουν να αλλάξουν τη συνθήκη».

«Η ακροδεξιά πήρε ως φεϊγβολάν», είπε, «δείχνοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπεραμύνθηκε των διατάξεων της Συνθήκης για τα σύνορα, χαρακτηρίζοντάς τες «ιερές» και τόνισε ότι, είναι «το μόνο που επικαλούμαστε εμείς και δεν πειράζουμε».

«Οι Τούρκοι δεν θεωρούν παρωχημένες τις διατάξεις περί στρατικοποιήσεως των νησιών», συμπλήρωσε και διερωτήθηκε, «αν αύριο το πρωί η Τουρκία πει ότι, αποσύρει τα όπλα, εμείς θα σπεύσουμε να αποστρατικοποιησουμε τα νησιά;», για να απαντήσει αρνητικά, ενώ επανέλαβε πως, «η συνθήκη μιλά για ένα σωρό πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με το σήμερα. Το 97% είναι νεκρό, παρωχημένο».

Ξεκαθάρισε πως, «δεν ανέφερα ποτέ τη λέξη να ξανασυζητήσουμε» και είπε ότι, «η Τουρκία επιδιώκει να συζητήσει για τις μειονότητες και το λέει όταν εξόντωσε τη μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Δεν συζητά για παρωχημένο, αλλά για αλλαγή».

Σχολιάζοντας το σχόλιο του Στέφανου Κασσελάκη για τη δήλωσή του είπε πως, «το μόνο θετικό που βρίσκω στη δήλωση Κασσελάκη είναι ότι, είναι ένα κόμμα της πατριωτικής Αριστεράς».

Ο βουλευτής τη ΝΔ, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αποστρατικοποιήσης των νησιών, λέγοντας πως, «και να πάψει να απειλείται, δεν αποστρατικοποιείται» και ότι, πρόκειται για εθνική θέση από το 1995».

«Από όλο το σύμπλεγμα της Συνθήκης της Λωζάνης το μόνο που έχει η αξία είναι τα σύνορα και οι μειονότητες. Δεν τα συζητάμε», κατέληξε.

Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

«Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία»! Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα «δεν εννοούσα αυτό» περιττεύουν. Αμέσως μετά την επανεκλογή του, το 2023, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «υποχωρήσεις». Μετά ακολούθησαν οι «υποκλίσεις» και τη 2η μόλις μέρα του 2024, περνάμε σε «Συνθήκη χωρίς αξία».

Να γνωρίζουν ότι όσο και αν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό μέσω τέτοιων δηλώσεων, θα τον βρουν σύσσωμο απέναντί τους. Και βεβαίως, η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είχε γράψει νωρίτερα σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.