Ανδρουλάκης: «Θέλουμε να καλύψουμε το κενό, που υπάρχει σήμερα και δημιούργησε η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ» (video)
Με βασικό στόχο την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές εκλογές κινείται ο Νίκος Ανδρουλάκης φιλοδοξώντας ότι στο ενδιάμεσο το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την ανοδική πορεία και θα οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο της κεντροαριστεράς.
«Θέλουμε να καλύψουμε το κενό, που υπάρχει σήμερα και δημιούργησε η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μέσω του λαϊκισμού, όχι μέσω πελατειακών φιλοσοφιών, όχι μέσω “φανταχτερών” προσώπων που δεν έχουν την επάρκεια να κυβερνήσουν τη χώρα με σοβαρότητα, ευπρέπεια και ήθος. Αλλά με ένα μείγμα όλων εκείνων, που χρειάζεται για να οικοδομηθεί ξανά η Δημοκρατική Παράταξη όχι απλά ως θεσμικό αντίβαρο, αλλά ως κυβερνητική δύναμη», δήλωσε σχετικά ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο πλαίσιο του OT FORUM χαρακτήρισε “ενδιάμεσο σταθμό” τις ευρωεκλογές.
«Ο τελικός μας στόχος είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία να έχει πραγματικό αντίπαλο για να ηττηθεί. Και αυτή είναι η αγωνία και η προσπάθειά μου καθημερινά. Να οικοδομήσουμε ξανά τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, που θα είναι ο πραγματικός αντίπαλος της συντήρησης και όχι ένα κόμμα-χρυσός χορηγός, όπως λειτούργησε η αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, που εισήχθη σήμερα για συζήτηση στην ολομέλεια, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Αν μπορούσα να βάλω έναν τίτλο στον προϋπολογισμό, θα έλεγα ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν γίνει εργαλείο άσκησης πολιτικής για τη Νέα Δημοκρατία. Ένα στοιχείο που μπορώ να σας δώσω και εικονοποιεί αυτήν την πραγματικότητα είναι το εξής: Από τα 5 δισεκατομμύρια παραπάνω έσοδα, που είχε το κράτος την τετραετία της Νέας Δημοκρατίας, τα 4 δισεκατομμύρια είναι από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Επιβαρύνει κυρίως τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους πολίτες. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δικαιολογεί την ακρίβεια και τον πληθωρισμό μέσα από την εξωχώρια – αν θέλετε – παραγωγή του, αλλά οι επιπτώσεις που είναι πολύ επώδυνες συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, είναι αποτέλεσμα της δικής της αβελτηρίας».
Ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε στη συνέχεια να αναδείξει με στοιχεία της Eurostat την άποψη περί απαξίωσης των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους. «Ένας στους πέντε Έλληνες, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat, αδυνατεί να κάνει ιατρικές εξετάσεις, δεν έχει χρήματα. Είμαστε δεύτεροι σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρώπη. Πρωταθλητές στη μείωση της αγοραστικής δύναμης.
Αυτά είναι τα μηνύματα που στέλνει η Eurostat αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί να ασκήσει ισχυρές πολιτικές, με θεσμικές παρεμβάσεις» τόνισε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κάνοντας ειδική αναφορά στα ζητήματα της υγείας, της παιδείας και της κλιματικής κρίσης: «Δεν μπορεί η υγεία και η παιδεία να καταρρέουν και να δίνουν ψίχουλα σε αυτούς τους δύο τομείς από τον προϋπολογισμό.
Δεν μπορεί να έχουμε τεράστιες επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές (Δαδιά, Θεσσαλία, Ρόδος) και ο πρωθυπουργός να δηλώνει: “και τι να κάνω; Είναι η κλιματική αλλαγή”. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι άλλοθι, αλλά μια παγκόσμια συνθήκη, που απαιτεί από τα κράτη να επενδύσουν στην πρόληψη. Εμείς είμαστε το μόνο κράτος που δίνει 20% στην πρόληψη και 80% στην καταστολή. Αυτό είναι ατελέσφορο. Άρα, το μήνυμά μου είναι ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας δεν κάνει ανθεκτική τη χώρα ούτε κοινωνικά ούτε οικονομικά ούτε έναντι της κλιματικής αλλαγής».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε δε την πρότασή του για κατάργηση ή αναστολή της Golden Visa στα ακίνητα άμεσα. «Δεν μπορείς να λες “ανεβάζω το όριο για την απόκτηση της golden visa στις 500.000 ευρώ αξία ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας και το κρατάω στις 250.000 ευρώ στον Πειραιά”. Μοιάζει λες και κάνει η Κυβέρνηση μπίζνες με εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει. Ιρλανδία, Πορτογαλία και σύντομα Ισπανία προχωρούν σε αναστολή του μέτρου», είπε για το θέμα.
Ερωτηθείς τέλος για την πρόσφατη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι «παραδοσιακά είμαστε υπέρ του διαλόγου. Δεν έχει να χάσει κανείς από τον διάλογο. Αλλά όλα πρέπει να συμβαίνουν εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Με ευπρέπεια, με πατριωτικό πρόσημο και με αξιοπιστία. Αυτό που είδαμε με την παρουσία του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, ήταν άλλο ένα σόου, εκατέρωθεν. Δεν ξέρω τι έμεινε από αυτή τη συνάντηση, πέρα από την προσπάθεια ενός εκπαιδευτή να βγει έξω το σκυλάκι, που είναι στο Μαξίμου, για να βγάλουν μια φωτογραφία».
Πρόσθεσε πως «η σημερινή Τουρκία είναι άλλη από εκείνη του 1980, του 1990, του 2000, του 2020. Η Τουρκία σιγά -σιγά οικοδομεί την ισχύ μιας περιφερειακής δύναμης. Και αυτό είναι και το κεντρικό αφήγημα του Ερντογάν εις βάρος της Ευρώπης, εις βάρος του Καυκάσου, σε συνεργασία με τους Ρώσους, σε συνεργασία – σε κάποιο βαθμό – με το Ιράν. Εμείς τι κάνουμε; Τα παρακολουθούμε όλα αυτά και συγχρόνως τα διαχειριζόμαστε με επικοινωνιακούς όρους, με φωτογραφίες στην πόρτα του Μαξίμου; Διαφωνώ. Συμφωνώ με τον διάλογο, διαφωνώ με την επικοινωνία» τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα για μια νέα εταιρική σχέση ΕΕ-Τουρκίας με αυτοματοποιημένες οικονομικές κυρώσεις όποτε η γειτονική χώρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της.”