Στη Βουλή το φορολογικό εν μέσω αντιδράσεων-Ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα μιλήσει σήμερα,Τετάρτη (6/12) στις 11:00 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα συζητηθεί για δύο μέρες το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Αναμένεται να τοποθετηθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ αύριο, Πέμπτη, 7/12, θα ψηφιστεί από την ολομέλεια.

 

Με αιχμή του δόρατος την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και από τον οίκο Fitch, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιδιώξουν να ισορροπήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία με την κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη.

Ο Κ. Μητσοταξης αναμένεται να υποστηρίξει τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις κάνοντας λόγο για ένα «τολμηρό και μεταρρυθμιστικό» νομοσχέδιο που στόχο έχει να περιορίσει την φοροδιαφυγή και να επιστρέψει στους πολίτες μεγαλύτερο κοινωνικό μέρισμα.

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (29/11) στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων προβλέπει την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024, την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων και θεσπίζει νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η συζήτηση αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από δικηγόρους, μηχανικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι ζητούν να μην ισχύσει το πλαφόν εισοδήματος.

Η κυβέρνηση, εμφανίζεται πάντως αποφασισμένη να μην κάνει άλλες αλλαγές.