Ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του σημείωσε ότι αποτελούσε «μία φωνή που τιμούσε την Ελλάδα και πέρα από τα σύνορά μας» και τον χαρακτήρισε «έναν αριστοτέχνη αφηγητή που για δεκαετίες ύφαινε ιστορίες οι οποίες γοήτευαν, οξύνοντας τον προβληματισμό του αναγνώστη».

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην πολιτική του δράση και τόνισε πως «αν και σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ανέκαθεν είχε τον σεβασμό μου για την προσφορά του στα γράμματα, όσο και για την πίστη του στις αρχές της ελευθερίας και της ισότητας».

«Πολέμιος της δικτατορίας και, αργότερα, συμμέτοχος στην οικοδόμηση της Δημοκρατίας, την οποία υπηρέτησε και ως βουλευτής» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη σύζυγο και την κόρη του.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

Κασσελάκης: Διπλή η απώλεια του Βασίλη Βασιλικού για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ εξέφρασε τις σκέψεις του σχετικά με τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού. «Διπλή η σημερινή απώλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ: όχι μόνο του διανοούμενου, αλλά και του συντρόφου του κόμματος σε δύσκολες στιγμές», αναφέρει.Η δημοσίευση του Στέφανου Κασσελάκη:

«Η ελληνική γλώσσα έχει όλη τη δυναμική του δυναμίτη», είχε πει σε μία συνέντευξή του ο Βασίλης Βασιλικός.

Κατάφερε την παγκόσμια έκρηξη με ένα γράμμα: Ζ. Έκρηξη λογοτεχνίας. Έκρηξη δημοκρατίας. Ένας ολόκληρος πλανήτης έμαθε τον ήρωα Γρηγόρη Λαμπράκη, το παρακράτος που εξουσίαζε για δεκαετίες τη χώρα μας, τη δημοκρατία που για να κερδηθεί κάποιοι μάτωσαν σε αυτόν τον τόπο.

Ο Βασίλης Βασιλικός μίλησε την παγκόσμια γλώσσα – το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν συγγραφέα. Και συνομίλησε ταυτόχρονα με την παγκόσμια Ιστορία – το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν άνθρωπο. Πολυγραφότατος, πολυμεταφρασμένος, πολυβραβευμένος, πολύτιμος.

Όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η σημερινή απώλεια είναι διπλή. Όχι μόνο του μεγάλου διανοούμενου αλλά και του μεγάλου συντρόφου. Που συμπαρατάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολες στιγμές και κόσμησε την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας στις εκλογές του 2019, όπως κόσμησε μέσα από την εκλογή του το ελληνικό κοινοβούλιο.

Επιτρέψτε μου έναν προσωπικό τόνο. Διάβασα το Ζ νεαρός, στην Αμερική, είδα την ταινία του Κώστα Γαβρά, και αυτό το βιβλίο έγινε κομμάτι της δικής μου πολιτικής και ηθικής συγκρότησης. «Θέλησα να αποτυπώσω τον αιώνα μου», έλεγε ο Βασίλης Βασιλικός. Είναι από τους λίγους που το πέτυχαν τόσο ανεξίτηλα.

Τσίπρας για Βασιλικό: Πορευτηκαμε μαζί σε δύσκολες ημέρες

Ο φίλος, ο σύμβουλος, ο σύντροφος Βασίλης Βασιλικός έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Θα λείψει στην Ελλάδα, την Αριστερά, την Τέχνη. Θα μας λείψει. Αφήνει όμως πίσω του το τεράστιο συγγραφικό του έργο, που έκανε με απαράμιλλο τρόπο το δράμα, τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού μας υπόθεση των λαών του κόσμου. Αφήνει το Ζ, παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας. Αφήνει την πράξη της αφοσίωσης στον άνθρωπο, την ελευθερία, και τη δικαιοσύνη. Είμαι υπερήφανος και ευγνώμων που πορευτήκαμε μαζί σε δύσκολες μέρες. Που μας έδεσε η αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη. Που έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως βουλευτής επικρατείας, τη δική του σεμνή προσφορά.Καλό σου ταξίδι σύντροφε Βασίλη.

ΠΑΣΟΚ: Αφήνει μία πολύτιμη παρακαταθήκη

Με βαθύ σεβασμό αποχαιρετούμε τον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικό.
Άφησε μοναδικό στίγμα στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, με τα βιβλία του να μεταφράζονται σε 33 γλώσσες σε όλον τον κόσμο, καθιστώντας τον έναν από τους πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς με παγκόσμια αναγνώριση.
Τα έργα του διατρέχουν τη νεότερη ελληνική ιστορία και απέδωσαν τη συλλογική συνείδηση για κρίσιμα γεγονότα.

Η «Τριλογία», το «Ζ» για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, αποτελούν λογοτεχνικά ορόσημα σε μια συγγραφική διαδρομή, που πλούτισε τον ελληνικό πολιτισμό.

Βαθιά δημοκράτης και ενεργός πολίτης αφήνει μία πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές Ελλήνων και θα μνημονεύεται για πάντα.
Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΚΚΕ: Σπουδαία η συμβολή του στη λογοτεχνία

Και το ΚΚΕ μέσω ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου αναφέρθηκε στον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού:

Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη και σεβασμό τον πολυτάλαντο Βασίλη Βασιλικό, συγγραφέα του εμβληματικού «Ζ» για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, που έγινε ταινία με σπουδαίους συντελεστές και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Τον τιμούμε για τη σπουδαία συμβολή του στην εξέλιξη της σύγχρονης λογοτεχνίας μας, με το ιδιαίτερα πλούσιο σε όγκο και θεματολογία συγγραφικό έργο του, από το οποίο η Τριλογία – «Το Φύλλο-Το Πηγάδι-Τ’ Αγγέλιασμα» – εντάσσεται στον Κανόνα των κλασσικών έργων της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα.

Είναι, μάλιστα, ένας από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς σε 33 γλώσσες και στη γλώσσα Μπράιγ. Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε κυρίως στο εξωτερικό, τα πρώτα επτά χρόνια εξόριστος από τη χούντα κατά της οποίας ανέπτυξε δράση.Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.