BBC: Το παρασκήνιο της ακύρωσης του ραντεβού Σούνακ - Μητσοτάκη - Τι εξόργισε τον Βρετανό

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιούσε τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, μία άκρως διπλωματική απρέπεια από τον Ρίσι Σούνακ, ήρθε να «παγώσει» τις ελληνοβρετανικές σχέσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιστρέφει νωρίτερα αύριο στην Ελλάδα. Το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού ανέφερε πως η ματαίωση οφείλεται στην έκτακτη αλλαγή προγράμματος του Σούνακ και πως υπήρξε αντιπρόταση ο κ. Μητσοτάκης να συναντήσει αύριο τον αναπληρωτή Βρετανό πρωθυπουργό, κάτι που απέρριψε η Αθήνα.

Ωστόσο, δεν τίθεται αμφιβολία πως ο Σούνακ ακύρωσε με τον πλέον απρεπή πολιτικά τρόπο, τη μεταξύ τους προγραμματισμένη για την Τρίτη συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ. Όπως έγινε γνωστό από πηγές του Μαξίμου, ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη χθεσινή συνέντευξη Μητσοτάκη στο BBC, όπου είχε δηλώσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν και πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα.

«Σάστισε και ενοχλήθηκε»

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (27/11), ήρθε και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC που αναφέρθηκε σε όλο το παρασκήνιο της υπόθεσης, τονίζοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αρχικά «σάστισε» και στη συνέχεια δεν έκρυψε την ενόχλησή του.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι Βρετανοί ρεπόρτερ, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την ακύρωση του ραντεβού, κατά τη διάρκειά της συνάντησης με τον αρχηγό των Εργατικών της Βρετανίας, Κιθ Στάρμερ, τον οποίο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Αγγλία τον δείχνουν να προηγείται με διαφορά.

«Λίγο πριν τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών που είχε προγραμματιστεί εδώ και μία εβδομάδα- και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντούσε τον αρχηγό των Εργατικών της Βρετανίας Κιθ Στάρμερ, ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού ότι ο Ρίσι Σούνακ έλαβε την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση με Έλληνα ομολογό του» ανέφερε το BBC, σημειώνοντας πως η συνάντηση επρόκειτο να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης (28/11) στις 12:30 και να κρατήσει για 45 λεπτά.

Παράλληλα, μια ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε στο BBC: «Κατέστη αδύνατο για αυτή τη συνάντηση να προχωρήσει μετά από σχόλια σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα πριν από αυτήν.

«Η θέση μας είναι σαφής – τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπαινίσσεται ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».

«Φοβάται την αντιπαράθεση επιχειρημάτων»

Με μία ξεκάθαρη δήλωση δυσαρέσκειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε στην απρέπεια του Σούνακ, καρφώνοντας μάλιστα τον Βρετανό ότι… φοβάται την αντιπαράθεση των επιχειρημάτων: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ», είπε.

Για να συνεχίσει ότι: «Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μαξίμου: Φάουλ και απρεπής ο Σούνακ

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, χαρακτήρισε ως διπλωματικό «φάουλ» και απρεπή κίνηση την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή, μόλις λίγες ώρες προτού αυτή πραγματοποιηθεί. Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Τα τρία σημεία της συνέντευξης που «εξόργισαν» τον Σούνακ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός την Κυριακή παραχώρησε συνέντευξη στο BBC One και την εκπομπή «Sunday with Laura Kuenssberg» για το χρόνιο αίτημα της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, τρία ήταν τα σημεία που… εξόργισαν τον Σούνακ και τον έκαναν να αντιδράσει άκομψα:

  • Το φόντο στο στούντιο του BBC που έδειχναν τον Παρθενώνα.
  • Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκάθαρα τόνισε: «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».
  • Και τέλος το παράδειγμά του στη Μόνα Λίζα: «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;».

Μάλιστα, στη συνέντευξη ο Έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τη βρετανική κυβέρνηση και τις επαφές που με τον Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά έχω υπομονή και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις» πρόσθεσε, ενώ όταν του αναφέρθηκε ότι ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είναι θετικός στην επιστροφή των Γλυπτών, είπε: «Θα τον συναντήσω και αυτόν και τον πρωθυπουργό αύριο και θα σας πω μετά».