Ο Υπουργός του Υπ. ΕΣ.Δ.Α., Νίκος Βούτσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έκανε γνωστά τα πρώτα σχέδια της Κυβέρνησης για τις αλλαγές στον “Καλλικράτη“, τοποθετώντας τες χρονικά, σε περίπου έναν χρόνο, σε συνέχεια των ευρέων διαβουλεύσεων, που θα ξεκινήσουν, άμεσα, και από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Πιο συγκεκριμένα σημείωσε πως “θα ξεκινήσει μία προσπάθεια από το Υπουργείο, ανταποκρινόμενοι στο αίσθημα και των δύο Βαθμών της Αυτοδιοίκησης, να καταγράψουμε τους “κόμπους”, που έχουν φανεί μέσα από την εμπειρία των τελευταίων 4, 5 ετών, σε σχέση με αρμοδιότητες, πόρους, με αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, με πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν, με αλλαγές οργανογραμμάτων στους Δήμους. Αυτό θα συμβεί μέσω διαλόγου, συνεργασίας ειδικών Επιτροπών, της Βουλής και φυσικά της Αυτοδιοίκησης”.
Και συμπλήρωσε πως “τα ζητήματα της χωροταξίας με τον νέο “Καλλικράτη” δεν θα αφήσουμε να “σκεπάσουν” τα πραγματικά προβλήματα, τα οποία και πρέπει να επιλύσουμε. Οι αλλαγές θα αφορούν, κυρίως, σε σοβαρά προβλήματα, νησιών, μεγάλων νησιών και ορεινών, πολύ ορεινών περιοχών, με πραγματικές και σοβαρές δυσλειτουργίες”.
Ο Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των Δήμων, στην περίπτωση, που το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας, τονίζοντας πως “δεν θα επανέλθουμε σ’ ένα μοντέλο χιλίων και περισσοτέρων Δήμων. Αν ποτέ γίνει αυτό στη Χώρα θα γίνει σε άλλες συνθήκες, δημοσιονομικές κ.τ.λ. Δεν το αποκλείουμε. Η Γαλλία π.χ. έχει 30.000 μικρούς Ο.Τ.Α. Μην ακούτε αυτήν την προπαγάνδα, όταν εδώ γίνανε 300, θα μπορούσαν να έχουν γίνει 200 ή να μείνουν 700. Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού σε σχέση μ’ αυτά“.
Κλείνοντας ο Υπουργός, είπε πως “εμείς δεν πρόκειται να πριμοδοτήσουμε έναν ανούσιο διάλογο, αναφορικά με το χωροταξικό. Πρωτεύουν άλλα ζητήματα, που έχουν προκύψει από την κρίση. Μας ενδιαφέρει η ουσία“.