Συναντήσεις Μητσοτάκη με κορυφαίους επενδυτές στο Λονδίνο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει την τριήμερη επίσημη επίσκεψη εργασίας στο Λονδίνο.

Σήμερα, Δευτέρα 27/11 θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει κορυφαίους επενδυτές, αλλά και να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, στο επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο μαζί με τη Morgan Stanley. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής και στο περσινό roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, θα έχει δημόσια συζήτηση με τον Luigi Rizzo, αντιπρόεδρο Investment Banking της Morgan Stanley.

Θα συναντηθεί επίσης, με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο για το «γραφείο Σεφέρη» (στην πρεσβευτική κατοικία), τον χώρο στον οποίο εργάστηκε ο Έλληνας Νομπελίστας και το Αναγνωστήριο «Roderick Beaton», τα οποία αποκτούν μουσειακό χαρακτήρα.

Χθες, Κυριακή 26/11 ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο Λονδίνο σε εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι Έλληνες επιβράβευσαν την κυβέρνηση με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

«Το πετύχαμε μαζί. Το ποσοστό αυτό είναι ποσοστό ευθύνης. Με υποχρεώνει να δουλεύω ακόμα πιο σκληρά κάθε μέρα για να υλοποιήσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο. Τολμηρά νομοσχέδια όπως αυτό για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών», ανέφερε υπογραμμίζοντας με έμφαση την έννοια της φορολογικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτή τη φιλόδοξη και τολμηρή πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων οι οποίες, όπως έχω πει, χρειάζονται ουσιαστικά μια οκταετία. Και αυτές οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι που κάνουν τη διαφορά μας με τα αλλά κόμματα. Δεν μας αφορά τι γίνεται στο χώρο της αντιπολίτευσης. Εμείς κοιτάμε κάθε μέρα να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη, να αντιμετωπίσουμε την εισαγόμενη ακρίβεια, να βελτιώσουμε την ποιότητα της υγείας, να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα. Όλα αυτά θα τα κάνουμε πράξη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Το επενδυτικό roadshow

Στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας για αλλαγή σελίδας, σήμερα στις 11:30 ο κ. Μητσοτάκης θα συνομιλήσει με τον Λουίτζι Ρίτζο, αντιπρόεδρο Επενδυτικής Τραπεζικής της Morgan Stanley στο roadshow που διοργανώνεται από την τράπεζα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και ξεχωριστές συναντήσεις με επενδυτές, ενώ αρκετές επαφές θα έχει και ο διευθυντής του οικονομικού του γραφείου Αλέξης Πατέλης που τον συνοδεύει. Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει περισσότερες επενδύσεις από θεσμικούς «παίκτες» στο εξωτερικό και έχει ως βασικό επιχείρημα την πολύ καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, κόντρα στη γενικότερη τάση στην Ευρωζώνη.

Στο Greek Investment Conference συμμετέχουν, παράλληλα, και «δυνατά» ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, διαρθρωμένα σε τρία πάνελ. Στο πρώτο με θέμα τη ενέργεια συμμετέχουν οι Ευάγγελος ΜυτιληναίοςΠέτρος Τζαννετάκης (Motor Oil), Γιώργος Κούβαρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Κωνσταντίνος Μαύρος (CEO ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat). Το δεύτερο έχει θέμα τις τράπεζες και συμμετέχουν οι Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) και Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς). Στο τρίτο με αντικείμενο τις επενδύσεις συμμετέχουν οι Στέλιος Ηλίας (BC Partners) Σπύρος Σπυρόπουλος (Oaktree) Αννα Πλήκα (Macquarie) και Στέλιος Θεοδοσίου (HIG).

Οι δυσκολίες για τα γλυπτά

Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, παραδέχθηκε στη χθεσινή του συζήτηση στο BBC ότι οι διαπραγματεύσεις για τη φόρμουλα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έχουν μείνει στάσιμες. «Δεν έχουμε σημειώσει τόση πρόοδο όσο θα ήθελα στις διαπραγματεύσεις. Αλλά, θα το επαναλάβω, είμαι υπομονετικός άνθρωπος, έχουμε περιμένει για εκατοντάδες χρόνια και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις», υπογράμμισε. Είναι προφανές ότι ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα, με αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης να θέλει να τον ενημερώσει στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στην Downing Street την Τρίτη.

«Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο», διερωτήθηκε χθες ο κ. Μητσοτάκης, σε μια αποστροφή που συζητήθηκε πολύ. Σήμερα το απόγευμα, πάντως, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος διαμηνύει μέσω συνεργατών του ότι δεν θα αντιταχθεί σε μια πιθανή συμφωνία της κυβέρνησης με το Βρετανικό Μουσείο μέσω διαρροής συνεργάτη του στους Financial Times το Σάββατο. Ο κ. Στάρμερ, άλλωστε, έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στις αρχές του 2025, καθώς οι Εργατικοί προηγούνται μακράν των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις.