Το Σαββατοκύριακο το όνομα και ο αρχηγός της νέας ΚΟ - «Κλειδώνει» πρόεδρος ο Χαρίτσης, ίσως γραμματέας ο Τσακαλώτος

Το Σαββατοκύριακο κληρώνει το όνομα της νέας ΚΟ των 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα καθοριστεί και το ποιος θα είναι ο αρχηγός. Από Δευτέρα «πιάνουν δουλειά» στη Βουλή.

Σε σύσκεψη εντός του Σαββατοκύριακου τα μέλη της ομάδας Αχτσιογλου και της Ομπρελας θα καθορίσουν όλες τις λεπτομέρειες για την νέα ΚΟ.

Σε αυτή αναμένεται να συμφωνηθεί το όνομα και ποιος θα είναι ο επικεφαλής της ΚΟ.

Στόχος είναι από Δευτέρα κιόλας να πιάσουν δουλειά και να αρχίσουν να ασκούν αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση.

Οι θέσεις-κλειδιά

Σύμφωνα με πληροφορίες για πρόεδρος έχει κλειδώσει ο Αλέξης Χαρίτσης που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος και της εισήγησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στον Προϋπολογισμό το Δεκέμβριο.

Σε θέση γραμματέα ΚΟ φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως δεύτερος πόλος της συνεργασίας.

Θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων όπως όλα δείχνουν ότι θα αναλάβουν πρόσωπα όπως η Έφη Αχτσιογλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Θεανώ Φωτίου.

Το κύμα αποχωρήσεων δεν έχει τελειώσει στο ΣΥΡΙΖΑ με τη νεολαία να διασπάται και στελέχη της να αποχωρούν τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, οι 7 βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου και επιπλέον οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν συντεταγμένα και μαζί με τους Τσακαλώτο και Πέρκα που είχαν αποχωρήσει σε προγενέστερο χρόνο θα συγκροτήσουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η νέα ΚΟ θα αριθμεί 11 βουλευτές, δηλαδή θα έχει μεγαλύτερη δύναμη από τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.

Σήμερα το πρωί οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος προσήλθαν στη Βουλή για να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και να του παραδώσουν τις επιστολές ανεξαρτητοποίησης των «εννιά».

Λίγο αργότερα η ανεξαρτητοποίησή τους ανακοινώθηκε στη Βουλή:

Οι 9 βουλευτές που αποχώρησαν σήμερα

 1. Σία Αναγνωστοπούλου
 2. Έφη Αχτσιόγλου
 3. Νάσος Ηλιόπουλος
 4. Δημήτρης Τζανακόπουλος
 5. Μερόπη Τζούφη
 6. Οζγκιούρ Φερχάτ
 7. Θεανώ Φωτίου
 8. Αλέξης Χαρίτσης
 9. Ζεϊμπέκ Χουσείν

Τα 57 μέλη της ΚΕ που αποχώρησαν σήμερα

 1. ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
 2. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΣΟΣ
 3. ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ ΖΩΗ
 4. ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
 5. ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ
 6. ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
 7. ΑΜΠΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
 8. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ
 9. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ
 10. ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ ΒΑΛΙΑ
 11. ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑ
 12. ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗΣ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ
 13. ΒΑΡΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
 14. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ (ΒΙΚΥ)
 15. ΒΕΡΕΛΗ ΒΑΣΩ
 16. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΕΛΙΖΑ)
 17. ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 18. ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
 19. ΖΑΒΟΓΙΑΝΝΗ ΗΡΩ
 20. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ
 21. ΘΕΟΧΑΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΙΤΗ)
 22. ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
 23. ΚΑΛΑΜΑΡΗ ΜΑΡΙΑ
 24. ΚΑΛΕΣΗ ΕΛΙΖΑ
 25. ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΡΙΑ
 26. ΚΑΡΑΤΣΙΟΥΜΠΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 27. ΚΑΡΛΑΥΤΗ ΣΤΕΛΛΑ
 28. ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ
 29. ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
 30. ΚΙΟΥΡΗ ΧΑΡΑ
 31. ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ
 32. ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
 33. ΚΟΥΤΑ ΑΝΝΑ
 34. ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
 35. ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
 36. ΜΗΤΣΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
 37. ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
 38. ΝΑΤΣΙΚΑ ΑΓΛΑΙΑ
 39. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
 40. ΠΑΝΔΗ ΣΟΦΙΑ
 41. ΠΑΠΠΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
 42. ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
 43. ΡΟΔΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 44. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
 45. ΣΔΡΑΛΗ ΕΛΕΝΗ
 46. ΣΙΑΝΟΥ ΦΩΤΕΙΝΉ
 47. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
 48. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 49. ΤΖΟΥΦΗ ΜΕΡΟΠΗ
 50. ΤΟΠΑΛΙΑΝ ΓΙΑΝΝΗΣ
 51. ΤΡΑΥΛΟΥ ΟΛΓΑ
 52. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΧΑΡΙΣ
 53. ΦΕΡΧΑΡΤ ΟΖΓΚΙΟΥΡ
 54. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ
 55. ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ
 56. ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ
 57. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η επιστολή αποχώρησης με βαριές αιχμές των 9 βουλευτών και των 48 στελεχών

Νωρίτερα, οι 9 βουλευτές μαζί με ακόμη 48 στελέχη, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, κάποιοι εξ αυτών μάλιστα και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, είχαν ενημερώσει τους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βασιλειάδη και Ράνια Σβίγκου για την αποχώρησή τους από το κόμμα, με μια επιστολή με βαριές αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, για τον οποίο ανέφεραν ότι εκλέχθηκε μεν δημοκρατικά, αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά.

«Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος», αναφέρουν. Κάνουν λόγο για αυταρχική συμπεριφορά στην ΚΕ και αναφέρονται ξανά σε πρακτικές «εσωτερικού εχθρού» και «Πέμπτης Φάλαγγας».

Όσον αφορά τις δικές τους κινήσεις, αναφέρουν ότι «κρατάμε την επίγνωση ότι η σύγχρονη Αριστερά είναι αυτή που συγκρούεται και σχεδιάζει, που μιλά συγκεκριμένα και αναλαμβάνει την ευθύνη της άσκησης πολιτικής, που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων στο σήμερα. Η δική μας Αριστερά δεν περιορίζεται στη θέση της συνεπούς αντιπολίτευσης. Είναι η Αριστερά που διεκδικεί την κυβέρνηση. Λέει αυτό που πιστεύει και πιστεύει αυτό που λέει», και προσθέτουν: «Δική μας φιλοδοξία είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών. Όχι μόνοι και μόνες μας».

Πρώτα ΚΟ, μετά νέο κόμμα

Στόχος των 11 ανεξάρτητων βουλευτών είναι σε πρώτη φάση η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με επικρατέστερο όνομα για επικεφαλής αυτό του Αλέξη Χαρίτση. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, κατά πληροφορίες, αφού συνεδριάσει η νέα ΚΟ, που σχηματίστηκε από τη διάσπαση, και λάβει τη σχετική απόφαση. Πρώτος στόχος και πρώτη εμφάνιση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Σκοπός των αποχωρησάντων η δημιουργία νέου κόμματος που θα κατέβει στις ευρωεκλογές. Θεωρείται δεδομένο ότι επικεφαλής αυτού του νέου κόμματος θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου.

Ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε η ανεξαρτητοποίηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφασή μου είναι καθαρά πολιτικοί και όχι προσωπικοί. Αφορούν σε πολιτικές επιλογές καθώς και σε ζητήματα συλλογικής λειτουργίας, ύφους και ήθους, που με καθοριστική ευθύνη της νέας ηγετικής ομάδας οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια επιτάχυνση της καθοδικής του πορείας και σε μια εντεινόμενη διαλυτική κρίση. Τον απομακρύνουν δραστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ που συνδιαμορφώσαμε, γνώρισε ο ελληνικός λαός και τον οποίο υπηρέτησα για δεκαετίες, αναλαμβάνοντας ασφαλώς και το δικό μου μερίδιο ευθύνης για τα λάθη και τις αδυναμίες μας», αναφέρει.