Έμεινε με 36 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ - Έφυγε η ομάδα Αχτσιόγλου, το απόγευμα η παρέμβαση Κασσελάκη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις καθώς το προδιαγεγραμμένο διαζύγιο της ομάδας της Εφης Αχτσιόγλου με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη επισημοποιήθηκε σήμερα με την ανεξαρτητοποίηση 9 βουλευτών, τη διάσπαση του κόμματος και τoν σχηματισμό νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε λίγη ώρα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου οπότε και αναμένονται οι πρώτες κινήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα, μετά την αποχώρηση των εννέα βουλευτών της ομάδας Αχτσιόγλου.

Παράλληλα θα ανακοινωθεί η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τη μορφή του Πολιτικού Κέντρου, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει από τους εννιά βουλευτές που αποχώρησαν να παραδώσουν τις έδρες τους, κάτι που έκανε και μετά την αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακλώτου και της Πέτης Πέρκα, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση οι βουλευτές θα κρατήσουν τις έδρες τους και θα συγκροτήσουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα με 11 βουλευτές.

Οι 7 βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου μαζί με τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 48 ακόμη στελέχη-μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αποχώρησαν σήμερα με ένα κείμενο γεμάτο με βαρείς χαρακτηρισμούς για τον Στέφανο Κασσελάκη για τον οποίο ανέφεραν ότι εκλέχθηκε μεν δημοκρατικά, αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του απάντησε ότι θα τους κρίνει η Ιστορία. «Καθώς φαίνεται, η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής. Η Ιστορία θα κρίνει».

Φυλλορροεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απομένει πλέον με Κοινοβουλευτική Ομάδα 36 βουλευτών, μόλις τέσσερις περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ.

Από την Κεντρική Επιτροπή έχουν αποχωρήσει μέχρι τώρα 104 από τα 302 μέλη.

Από την Πολιτική Γραμματεία που συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα έχουν αποχωρήσει 18 από τα 42 μέλη.

Στην Ευρωβουλή, από τους 6 ευρωβουλευτές που εξέλεξε πριν από πέντε χρόνια, απομένει τώρα με δύο. Ο Αλέξης Γεωργούλης διεγράφη και αποχώρησαν το τελευταίο διάστημα οι Στέλιος Κούλογλου, Πέτρος Κόκκαλης και Δημήτρης Παπαδημούλης.

Κανείς, εν τω μεταξύ, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο και νέων αποχωρήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι αναμένεται μεγάλη έξοδος στελεχών και από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Χθες υπήρξε μαζική αποχώρηση στελεχών από τον Τομέα Δικαιωμάτων, ανάμεσα στους οποίους και γνωστά στελέχη όπως ο Πάνος Λάμπρου και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.