Ο Τσίπρας ενεργοποιείται για να αποτρέψει διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ - Συναντήθηκε και με Τεμπονέρα, τι αποφάσισαν

Συνεχίζει τις επαφές με όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, ανήσυχος για την πορεία του κόμματος μετά τις διαρκείς αποχωρήσεις.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του κ. Τσίπρα στην Αμαλίας, όπου νωρίτερα είχε δει τον Στέφανο Κασσελάκη το πρωί της Πέμπτης (16/11) και στη συνέχεια με τον Νάσο Ηλιόπουλο, ενώ προ ημερών είχε συνάντηση σε ταβέρνα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ο Τεμπονέρας παραμένει για να δώσει τη «μάχη» στο Συνέδριο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με τον Διονύση Τεμπονέρα τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τεμπονέρας θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, για να δώσει τη μάχη στο συνέδριο του κόμματος. Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι επίσης σε επαφή με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Οι παρεμβάσεις Τσίπρα

Μετά τις διαρκείς αποχωρήσεις από το κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας παρότι δημοσίως παραμένει σιωπηλός, δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις. Έτσι ξεκίνησε ένα μπαράζ συναντήσεων με τους Γαβριήλ Σακελλαρίδη και Νάσο Ηλιόπουλο, από την πλευρά Αχτσιόγλου, όσο και με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη.

Με την «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου να είναι πλέον εκτός ΣΥΡΙΖΑ, την ομάδα των «6+6» της Εφης Αχτσιόγλου να παραμένει στο κόμμα -μέχρι να… φύγει- και να κατακεραυνώνει τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να τοποθετηθεί επίσημα, ξεκίνησε μια προσπάθεια, όπως αναφέρουν από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, να διατηρηθεί η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτη συνάντηση Τσίπρα, το δείπνο με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης ο Στέφανος Κασσελάκης προκάλεσε αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με τη δήλωση-αιχμή πως τα 37 δισ. «μαξιλάρι» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ό,τι πιο μνημονιακό, με στελέχη του κόμματος να εξαπολύουν μύδρους εναντίον του. Και ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ γινόταν μύλος, ήρθε η είδηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σε δείπνο με τον άλλοτε στενό του συνεργάτη Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στον εξωτερικό χώρο ταβέρνας στη Νέα Σμύρνη, σε κοινή θέα.

Το δείπνο των δύο προκάλεσε συζητήσεις και συνδέθηκε με την ανησυχία που προκάλεσαν στον κ. Τσίπρα οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, η αποχώρηση στελεχών και η διάσπαση. Επίσης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης υπήρξε υποστηρικτής της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για ένα διάστημα σκεφτόταν να κατέβει ο ίδιος υποψήφιος. Με δεδομένο ότι η Έφη Αχτσιόγλου και ομάδα 7 βουλευτών διερευνούν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από το κόμμα, η συγκεκριμένη συνάντηση προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού απέναντι στα τεκταινόμενα στο κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε, μέσω πηγών από το περιβάλλον του, να υποβαθμίσει τη σημασία και τη σημειολογία της συνάντησης. Το δείπνο με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο, ούτε και συνδέεται με την πολιτική, ανέφεραν.

«Ο πρώην πρωθυπουργός συναντά κατά καιρούς φίλους και πρώην συνεργάτες. Τι πιο φυσιολογικό. Ας μη τα συνδέουμε όλα με την πολιτική επικαιρότητα», αναφέρουν άνθρωποι κοντά στον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τετ α τετ με Κασσελάκη και οι οδηγίες από τον Τσίπρα

Οι ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ κινητοποίησαν την ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία ζήτησε ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας ανταποκρίθηκε θετικά και δέχθηκε χθες το απόγευμα τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό του γραφείο.

Πηγές από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα τόνισαν μετά τη συνάντηση των δύο, η οποία ήταν η πρώτη μετά την εθιμοτυπική της εκλογής του νέου προέδρου, πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία του για τη συνεχή ένταση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόσθεταν, μάλιστα, πως ο Αλέξης Τσίπρα τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο όμως και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Ενότητα που μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος, που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.

Η σημερινή συνάντηση με τον Νάσο Ηλιόπουλο

Τελευταία χρονικά συνάντηση του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή με τον Νάσο Ηλιόπουλο, στέλεχος της ομάδας Αχτσιόγλου, στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Λεωφόρο Αμαλίας.

Όπως φαίνεται, οι κινήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσαν να μεταφραστούν ως μία προσπάθεια να αποφευχθεί μία δεύτερη, μεγαλύτερη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ.