Τραγωδία Τεμπών: Στη Βουλή η συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή

Αρχίζει στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης του ΚΚΕ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής που θα αναζητήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών αλλά και τη συνολικότερη κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Η πρόταση του ΚΚΕ αναμένεται να λάβει το πράσινο φως  για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει όλες τις πτυχές του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Την πρόταση εκτός από το ΚΚΕ έχουν ήδη προαναγγείλει ότι θα στηρίξουν η ΝΔ, η Πλεύση Ελευθερίας και πιθανότατα η Ελληνική Λύση, γεγονός που θα οδηγήσει σε υπερψήφιση της πρότασης με ευρεία πλειοψηφία που θα υπερβεί τους 120 βουλευτές, με βάση το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος, που δίνει το δικαίωμα στην μειοψηφία να συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή.

Η συζήτηση αναμένεται πάντως σε υψηλούς τόνους, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στις ποινικές ευθύνες των προσώπων που σχετίζονταν με την υλοποίηση της σύμβασης 717 και στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε το αίτημα του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα αφορά τους πρώην υπουργούς Μεταφορών, Χ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή. Τις επόμενες ώρες αναμένεται και αντίστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ζητά η έρευνα να ξεκινά από το 2010, όταν και συστάθηκε η πρώτη επιτροπή του υπουργείου Μεταφορών για τη σύμβαση.

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν το ΚΚΕ ότι με την πρόταση του γίνεται δεκανίκι της κυβέρνησης, αφού όπως υποστηρίζουν θα συγκαλυφθούν και δεν θα αποκαλυφθούν οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ στη συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένονται και τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί.