Συνάντηση Μαργαρίτη Σχοινά - Κασσελάκη στις Βρυξέλλες

Τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, συνάντησε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στεφανος Κασσελάκης.

Ο κ. Κασσελακης υπογράμμισε τη σημασία που έχει η προώθηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συμφώνου μετανάστευσης, που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, στη μείωση των βαρών των χωρών πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα, στην προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλου και στην αντιμετώπιση των διακινητών.

Τόνισε ότι ειδικά σε περίοδο κρίσης, η αλληλεγγύη στη φιλοξενία προσφύγων πρέπει να είναι υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη και να βασίζεται σε σημαντικό αριθμό ετήσιων μετεγκαταστάσεων, αλλιώς δεν έχει αξία για τις χώρες πρώτης υποδοχής. «Πρέπει να κατοχυρώνονται νόμιμες και ασφαλείς οδοί με δίκαιη κατανομή στις χώρες της ΕΕ, όπως και ένας αποτελεσματικός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, σημείωσε, «η νέα Συμφωνία πρέπει να προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών αλλά, κυρίως, στην προστασία των συνόρων με σεβασμό του διεθνούς δικαίου από τα κράτη μέλη, ώστε να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα στην Λαμπεντούζα, στην Πύλο και στο Φαρμακονήσι». Τόνισε ότι στην ανωτέρω κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και ο διάλογος για την αναθεώρηση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Μετά τη συνάντηση, ο Μαργαρίτης Σχοινάς προχώρησε στις εξής δηλώσεις μέσω Twitter: «Με χαρά υποδέχθηκα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Στέφανο Κασσελάκη στην πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες. Συζήτηση για τις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις και για την ανάγκη μιας συνολικής, συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση και το άσυλο».