ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσακαλώτος προανήγγειλε αποχώρηση - «Δεν μπορεί να υπάρξει πια περηφάνεια στο κόμμα»

Στον κινηματογράφο «Τριανόν» βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας (6/11) σύσσωμη η Ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον επικεφαλής της Ευκλείδη Τσακαλώτο, να προαναγγέλλει ουσιαστικά την αποχώρησή του από το κόμμα.

 

Ο κ. Τσακαλώτος σε μια κατάμεστη αίθουσα, με κόσμο που είχε γεμίσει και τους διαδρόμους, στο κλείσιμο της παρέμβασής του δήλωσε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο πια να υπάρξει περηφάνεια σε αυτό το κόμμα, μια φράση που ερμηνεύτηκε ως «αποχαιρετισμός».

Στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων: «Δε χρειάζεται να είσαι πολιτικός επιστήμονας για να καταλάβεις ότι ένα κόμμα που δεν συζητά καν για τη φορολογία δεν μπορεί να είναι ένα αξιόπιστο κόμμα. Έχουμε μια διεύρυνση χωρίς πολλές σκέψεις για το ποιοι θα έρθουν πόσο μάλλον τι θα κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους όταν έρθουν, έχουμε όργανα που δεν πολυσυνεδριάζουν μπορεί να ήταν ένα τεράστιο λάθος που μας κόστισε πάρα πολύ.

Ως αγγλομαθής, δεν έχω βρει καν καλή μετάφραση για την παράταξη, είναι τόσο ξένη σαν έννοια που δεν μπορώ να το περιγράψω. Μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχεις ένα κόσμο αριστερό πατριωτικό που ψάχνει συμμαχίες. Μπορεί συγχρόνως να ισχυρίζεσαι ότι θέλεις να φτιάξεις τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, οπου όλοι αυτοί να είναι μέσα στο κόμμα σου. Ποτέ δεν κατάλαβα πώς μπορείς να τα ισχυρίζεσαι και τα δύο.

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι θέλουμε να είμαστε σε ένα κόμμα που έχει μόνο τις ιδέες τις δικές μας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πλουραλιστικό κόμμα. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει.

Όπως ξέρετε κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος και στο τέλος στην ομιλία μου είπα ό,τι είτε χάσω είτε κερδίσω, είπα ότι θέλω να φέρω πίσω την περηφάνεια στους αριστερούς. Εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει περηφάνεια σε αυτό το κόμμα».

Βέλη και κατά του Αλέξη Τσίπρα

Οι δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου έρχονται να ταράξουν ακόμη περισσότερα τα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αμφισβητεί έντονα τη λειτουργία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ πλέον αναμένεται η αντίδραση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

Ο κ. Τσακαλώτος μεταξύ άλλων μίλησε για «κυβερνητισμό» και «αρχηγισμό» στρέφοντας βέλη και κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσακαλώτος εξάλλου μίλησε επίσης για το έλλειμμα αξιοπιστίας που έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί την προηγούμενη τετραετία, αλλά δεν αντιμετωπίστηκε.
Αναφέρθηκε σε ζητήματα αύξησης δαπανών για την παιδεία και την υγεία για τα οποία δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε βάθος χρόνου, στη ΔΕΘ του 2022, αλλά στο προεκλογικό πρόγραμμα δεν αναφερόταν κάποιος συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας.

Άσκησε κριτική και για το ότι έγινε αντιπολίτευση με σκάνδαλα και στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι στις πολιτικές του.

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως «…δεν έχει καν αριστερή τάση. Δεν έχει στρατηγική παρά μόνο τακτική».