Περιφερειακές εκλογές - Θεσσαλία: Δημοσκόπηση της Interview δείχνει ντέρμπι ανάμεσα σε Αγοραστό και Κουρέτα

«Ντέρμπι» δείχνει νέα δημοσκόπηση για τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Θεσσαλία, όπου αναμετρώνται ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός με τον υποψήφιο Δημήτρη Κουρέτα.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία Interview για λογαριασμό του onlarissa.gr, δείχνει «ντέρμπι» ανάμεσα στον Κώστα Αγοραστό και τον Δημήτρη Κουρέτα, με τον περιφερειάρχη να διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 705 ατόμων στην περιοχή της περιφέρειας Θεσσαλίας, στο διάστημα από 10 έως 13 Οκτωβρίου 2023, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, μέλος της ESOMAR, και κατατέθηκε όπως ορίζει η νομοθεσία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Περιφερειακές εκλογές 2023 β’ γύρος -Θεσσαλία: Οριακό προβάδισμα Κ. Αγοραστού στην πρόθεση ψήφου

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο Κώστας Αγοραστός συγκεντρώνει ποσοστό 43,1%, έναντι 39% του Δημήτρη Κουρέτα, ποσοστά που απέχουν από την εκλογική αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής κατά +2% για τον κ. Αγοραστό και κατά +5% για τον κ. Κουρέτα.

Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο αρκετά υψηλό 17,9%.

Το ποσοστό της αποχής αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, που στην εκτίμηση ψήφου δίνει ποσοστά από 49% έως 54% στον κ. Αγοραστό και από 43% έως 48% στον κ. Κουρέτα.

Στην ανάλυση της ψήφου ανά κομματική προέλευση, εντύπωση προκαλεί η υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ που επιλέγουν τον κ. Αγοραστό, η οποία ανέρχεται σε 80,7%.

Ο πολιτικός αναλυτής της Interview, Δημήτρης Βασιλειάδης, σημειώνει τα εξής:

«Οι καταστροφές στη Θεσσαλία έχουν πολιτικό κόστος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία στη Θεσσαλία αφήνουν το αποτύπωμά τους και σε αυτήν την αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής.

Ένας αήττητος περιφερειάρχης και απόλυτα σίγουρος για τον περίπατο που επρόκειτο να κάνει, μέχρι πριν τις πλημμύρες, υποχρεώνεται τώρα να πάει σε μία ακόμα αναμέτρηση, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον αντίπαλο του να του κάνει τη ζωή δύσκολη.

Το σχετικό προβάδισμα της δημοσκόπησης δεν δίνει αέρα νίκης, δίνει όμως μια ισχυρή πιθανότητα ότι τελικά ο νυν περιφερειάρχης θα πάρει ακόμα μια θητεία.

Η υψηλή συσπείρωση της ΝΔ στο πρόσωπό του είναι το ”κλειδί” αυτής της αναμέτρησης.

Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές η ΝΔ κέρδισε όλους τους νομούς της Περιφέρειας και μάλιστα κάποιους με μεγάλη διαφορά. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν παράπονα από τη διαχείριση της επόμενης μέρας των καταστροφών, στο ενδεχόμενο να κερδίσει κάποιος την Περιφέρεια από άλλον χώρο ο κ. Αγοραστός συγκεντρώνει περίπου το 85% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Αντίθετα, οι κεντροαριστεροί και αριστεροί ψηφοφόροι δείχνουν μια ισχυρή προτίμηση στην υποψηφιότητα του κ. Κουρέτα.

Μια αναμέτρηση λοιπόν στη Περιφέρεια Θεσσαλίας που υπό κανονικές συνθήκες θα είχε λήξει από την πρώτη Κυριακή, εξελίσσεται τελικά σε ένα ντέρμπι δύο αντιπάλων και αντίπαλων παρατάξεων, με το πρόσημο για την τελική επικράτηση να είναι θετικό για τον κ. Αγοραστό. Η κάλπη βέβαια έχει πάντα τον τελευταίο λόγο».