Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Η ακτινογραφία των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ - Πού ανέβηκε, πού έπεσε

Το ΠΑΣΟΚ διακηρύσσει ότι είναι δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση μετά τα αποτελέσματα του α’ γύρου σε περιφέρειες και δήμους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε χθες ότι το ΠΑΣΟΚ «συνεχίζει τη σταθερά ανοδική του πορεία. Είναι ξεκάθαρα με μεγάλη διαφορά η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση» για να προσθέσει ότι ο μεγάλος στόχος είναι ένας: «Η παράταξή μας, η δημοκρατική παράταξη, να είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τη Νέα Δημοκρατία». Μάλιστα, ο Ν. Ανδρουλάκης άφησε την μπηχτή του κατά του ανοίγματος που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης για «νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο», λέγοντας πως «Η αγωνία μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία να έχει έναν αξιόπιστο, αξιόμαχο, ισχυρό αντίπαλο. Και αυτό δεν θα επιτευχθεί με σόου. Αυτό θα επιτευχθεί με αγώνα καθημερινό, με πολιτικό πρόγραμμα συγκροτημένο, με θέσεις μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν».

Κύκλοι της Χ. Τρικούπη, κάνοντας «ταμείο» για τον πρώτο γύρο, εξέφραζαν την ικανοποίησή τους λέγοντας πως το κόμμα έδειξε τη δυναμική του. Επιλέγοντας να αναδείξουν συγκεκριμένες πτυχές των αποτελεσμάτων της Κυριακής, στο ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ως παραδείγματα τους 3 μεγάλους δήμους, όπου:

  • Δήμος Πειραιά: Ο Γιάννης Μώραλης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που είχε υποστηριχτεί σταθερά από το κόμμα από το 2014, επανεκλέχτηκε δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή.
  • Δήμος Αθηναίων: Ο Χάρης Δούκας έκανε την ανατροπή παρότι ανακοινώθηκε πριν από ενάμιση μήνα σχεδόν και πέρασε στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Κ. Μπακογιάννη.
  • Δήμος Θεσσαλονίκης: Ο Στέλιος Αγγελούδης επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πήγε στον δεύτερο γύρο απέναντι στον νυν δήμαρχο Κ. Ζέρβα.

Σύμφωνα με τη Χ. Τρικούπη επίσης, σε σχέση με το 2019, στο ΠΑΣΟΚ κερδίζουν ή είναι σε τροχιά νίκης σε πολλαπλάσιους δήμους. Ενδεικτικά πρόκειται για τους δήμους Μυτιλήνης, Συκεών-Νεάπολης, Καλλιθέας, Αγίου Δημητρίου, Ιλίου, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Πετρουπόλεως, Ρεθύμνου, Σερρών, Χανίων, Καβάλας, Ιωαννιτών, Θέρμης, Βέροιας, Αιγάλεω, Ηρακλείου, Αττικής, Ιεράπετρας κ.λπ.

Τα σημεία που επιλέγει να φωτίσει το ΠΑΣΟΚ είναι έτσι, ωστόσο αν ρίξει κάποιος ωστόσο, μια πιο διεισδυτική ματιά στον χάρτη των αποτελεσμάτων, βγάζει επίσης ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ανεβάσει τα ποσοστά του, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, σε 5 περιφέρειες: Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, ενώ έχει πεσμένα ποσοστά στις υπόλοιπες 8.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

  • Στην Αττική, όπου ήταν και το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ (σε όλα τα αστικά κέντρα για την ακρίβεια) πήγε στο 13,31% από 7,71% των εθνικών καλπών του Ιουνίου, προσθέτοντας περίπου 40.000 ψήφους. Ωστόσο, στις περιφερειακές εκλογές του 2019 ο Γιάννης Σγουρός είχε έρθει τρίτος με ποσοστό 17,4% μόλις 2,3% πίσω από την δεύτερη Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δύο μήνες νωρίτερα, στις εθνικές εκλογές του Μαΐου είχε λάβει πανελλαδικά 8,1%. Τώρα, με το ΠΑΣΟΚ να έχει συγκεντρώσει στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 11,84%, ο Γ. Σγουρός ήρθε τέταρτος στην περιφέρεια Αττικής με ποσοστό 13,31%.
  • Στην Κρήτη, το ΠΑΣΟΚ από 21,37% εκτινάχθηκε στο 78,26% με την σαρωτική επικράτηση του Σταύρου Αρναουτάκη. Πλην όμως, ο κ. Αρναουτάκης προέρχεται μεν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά είχε ευρεία στήριξη, τόσο επίσημα από τη ΝΔ, όσο και από τοπικές δυνάμεις όλων των αποχρώσεων.
  • Στη Θεσσαλία ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα αθροιστικά να ανέβει το ποσοστό από το 13,27% των εκλογών του Ιουνίου στο 34,1%. αν δει κανείς τα αθροιστικά ποσοστά των εθνικών εκλογών στους νομούς της περιφέρειας Θεσσαλίας, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 13,27% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,25%.
  • Στη Δυτική Μακεδονία το ΠΑΣΟΚ από το 14,47% των εθνικών εκλογών ανέβηκε στο 21,48%. Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου που στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει το 2019 που στηρίχθηκε μόνο από το ΠΑΣΟΚ 15,26% ενώ ο Θ. Καρυπίδης που είχε το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 24,25%. Αθροιστικά το 2019 οι δύο υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωναν 39,51% ενώ στις εκλογές της Κυριακής η υποψήφια των δύο κομμάτων μόνο 21,48%.
  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (επανεξελέγη από τον α’ γύρο ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Φάνης Σπανός) ο Λουκάς Αποστολίδης, που επέλεξε να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ έλαβε ποσοστό 6,84%, σχεδόν το μισό από όσο είχε λάβει η Κατερίνα Μπατζελή (11,35%) το 2019.
  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ Δαμιανός Καγγελίδης έλαβε 8,96%, ενώ το 2019 ο τότε υποστηριζόμενος από το κόμμα Κώστας Σιμιτσής είχε πάρει 11%.
  • Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Κουρέτας (στέλεχος ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης Έρευνας το 2016), που ανακοινώθηκε πρώτα από το ΠΑΣΟΚ και ακολούθως στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει τη μάχη στον δεύτερο γύρο με τον κ. Αγοραστό.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, (εξελέγη ο Νεκτάριος Φαρμάκης από τον α’ γύρο με ποσοστό κοντά στο 60%) ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Σκιαδαρέσης ήταν δεύτερος. Ωστόσο , τα ποσοστά του (13,1%) ήταν πολύ χαμηλότερα για τον χώρο σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές του 2019, όταν ο Απόστολος Κατσιφάρας είχε λάβει ποσοστό άνω του 32%.
  • Στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Νικηφόρος Παπανικόλας επίσης είναι δεύτερος. Πλην όμως, στο Νότιο Αιγαίο το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 13,48% στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και στις αυτοδιοικητικές έφτασε το 15,21%. Ωστόσο ο υποψήφιος που είχαν κατεβάσει από κοινού ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ το 2019, Μανώλης Γλυνός είχε πάρει ποσοστό 33% ενώ τώρα ο μεν Νικηφόρος Παπανικόλας του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 15,1% και μαζί με την υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Καραγιάννη (10,92%) αθροίζουν σχεδόν 26%.
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου: Εκεί το ΠΑΣΟΚ υπέστη μεγάλη μείωση των ποσοστών του της τάξης (μεσοσταθμικά) του 8%. Μάλιστα σε ορισμένους νομούς έπεσε και κάτω από το μισό, όπως στην Κορινθία (από 13,66% τον Μάιο έπεσε στο 5,92%) στην Αργολίδα (από 15,01% στο 8,2%), στη Λακωνία (από 15,21% στο 6,87%) πλην Αρκαδίας, όπου «κράτησε» χάνοντας περίπου 500 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, (επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο ο Απ. Τζιτζικώστας) ο Χρήστος Παπαστεργίου είναι δεύτερος με 10,61% ενώ το 2019, ο ίδιος είχε λάβει 7,22%.