Χριστοδουλάκης: «Το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών δεν το εκχωρούμε πολιτικά και ιδεολογικά σε κανέναν»

Το θέμα της εγκληματικότητας και της αστυνόμευσης, ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με αφορμή τα αιματηρά επεισόδια της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αρτέμιδα που οδήγησαν στον θάνατο 6 ατόμων τουρκικής καταγωγής και αποδίδονται σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ συμμοριών, αλλά και μία σειρά περιστατικών σοβαρής και βαριάς εγκληματικότητας στην περιοχή, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την αύξηση της εγκληματικότητας.

Τόνισε το διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, καθώς τα τελευταία 6 χρόνια υπάρχουν εκτεταμένες συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων και σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Επεσήμανε στον υπουργό τις ανακοινώσεις της Ένωσης Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, που καταγγέλλει την πρακτική αδυναμία αστυνόμευσης σε μία εκτεταμένη γεωγραφικά περιοχή, την κακή συντήρηση των οχημάτων, την εξάντληση των υπηρετούντων αστυνομικών από τις συνεχόμενες νυχτερινές βάρδιες, και την υποστελέχωση των υπηρεσιών κατά περίπου 50%, σε σχέση με την οριζόμενη οργανική τους δύναμη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μάθει από τον υπουργό ποιες θα είναι οι ενέργειες του ώστε να στελεχώσει τα αστυνομικά τμήματα, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έξαρσης της εγκληματικότητας και να ενισχυθούν οι νυχτερινές περιπολίες στην περιοχή, χωρίς να φτάνουν οι αστυνομικοί στα όρια της εξάντλησης.

Στη δευτερολογία του, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης τόνισε το διαχωρισμό ανάμεσα στην καταστολή και τις συλλήψεις από τη μία, και στην πρόληψη και την αποτροπή της εγκληματικότητας από την άλλη, δηλώνοντας πως η εξιχνίαση των εγκλημάτων μπορεί να εισφέρει στο αίσθημα της Δικαιοσύνης, αλλά η πρόληψη και η αποτροπή τους είναι αυτές που εμπεδώνουν την πραγματική ασφάλεια στον κόσμο.

Επιπλέον ρώτησε να μάθει πόσοι αστυνομικοί από τις υπηρεσίες των επισήμων και της φύλαξης ευπαθών προσώπων θα κατευθυνθούν προς τα τμήματα της περιοχής, βάσει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, αν υπάρχουν πρωτοβουλίες για αλλαγή του μηχανισμού απόσπασης αστυνομικών από την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Αττικής σε άλλα τμήματα του λεκανοπεδίου και κατά πόσο θα χρησιμοποιηθούν και όσοι ανήκαν οργανικά στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

Υπενθύμισε, δε, ότι εξαιτίας της πληθυσμιακής αύξησης της περιοχής χρειάζεται ένα νέο σχέδιο, οργανωτικό και επιχειρησιακό, το οποίο μέχρι σήμερα το Υπουργείο φαίνεται πως δεν διαθέτει.

«Το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών δεν το εκχωρούμε πολιτικά και ιδεολογικά σε κανέναν. Για εμάς είναι η καρδιά της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας μας», τόνισε.