Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο MED9: Η Ευρώπη να αποφασίζει ποιος μπαίνει στην ΕΕ και όχι οι διακινητές

Σε τρία σημεία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ολοκλήρωση της Συνόδου ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου MED 9, στη Μάλτα. Για το μεταναστευτικό δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε ότι πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη και όχι οι διακινητές να αποφασίσουν ποιοι θα μπαίνουν στην ΕΕ και ποιοι όχι.

«Είναι πιο ασφαλές να μπορέσουν τα κράτη να διασφαλίσουν ότι οι βάρκες δεν θα ξεκινούν από τις ακτές προς τη Μεσόγειο για να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία και στη θέσπιση κριτηρίων για τους αιτούντες άσυλο. «Να έχουμε κοινή γραμμή», είπε και σημείωσε πως πρέπει «να παρέχουμε και τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να έρθουν να βοηθήσουν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ευρώπης αλλά με τους δικούς μας όρους».

«Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με όσα ειπώθηκαν από την Ιταλίδα Πρωθυπουργό, Georgia Meloni, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Emmanuel Macron, όσον αφορά στο να επικεντρωθούμε στο σχέδιο δράσης 10 σημείων που συνέταξε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού προβλήματος και, στο τέλος της ημέρας, την ανάγκη να καθορίσουμε με δικούς μας όρους ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς είναι κάτι που έγκειται σε εμάς, ως κυρίαρχα κράτη αλλά και ως μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, να ασκήσουμε ένα δικαίωμα το οποίο δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε σε διακινητές. Διότι αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα: οι διακινητές είναι αυτοί που αποφασίζουν ποιος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

 

 

Πρέπει να είμαστε πολύ αποτελεσματικότεροι, διασφαλίζοντας ότι μη αξιόπλοα σκάφη δεν θα αποπλέουν από τις ακτές των γειτονικών χωρών και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, σε ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι. Πρέπει να συνεργαστούμε περισσότερο με τις χώρες διέλευσης, κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε, για παράδειγμα, με την Τουρκία. Πρέπει να επικεντρωθούμε στους επαναπατρισμούς και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους. Τέλος, φυσικά, πρέπει να εστιάσουμε στις νόμιμες οδούς για μετανάστευση. Από τη στιγμή που επιδεικνύουμε μεγαλύτερη επαγρύπνηση για την προστασία των συνόρων μας, πρέπει ως αντίβαρο να προσφέρουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους που μπορούν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μας βοηθήσουν να στηρίξουμε την οικονομική μας ανάπτυξη, αλλά με ασφαλή τρόπο και -το ξαναλέω- με τους δικούς μας όρους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την κλιματική κρίση, ο Κυριάκους Μητσοτάκης αφού ευχαρίστησε όλους τους ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο για την υποστήριξή τους στην Ελλάδα τόνισε ότι την ανάγκη άμεσης δράσης καθώς «η κλιματική κρίση επηρεάζει τη Μεσόγειο με δυσανάλογο τρόπο». «Eυχαριστώ όλους για τη βοήθεια στην Eλλάδα, ήταν πολύ δύσκολο καλοκαίρι, φωτιές και οι χειρότερες πλημμύρες. Οι πολίτες μας πρέπει να είναι σίγουροι ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί», είπε ο πρωθυπουργός.

 «Χαίρομαι που συμφωνείτε με το περιεχόμενο της επιστολής που σας έστειλα που λέει ότι πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μίλησε για πιο ολοκληρωμένη συνεργασία και σε θέματα πρόληψης, «προκειμένου να διασφαλίστεί ότι «υπάρχει μια λογική ισορροπία μεταξύ της φιλόδοξης αλλά μακροπρόθεσμης ατζέντας για τον μετριασμό των επιπτώσεων και των άμεσων αναγκών μας για προσαρμογή».

Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για μια ισορροπημένη προσέγγιση, ιδίως αν εξετάσουμε τα ευρωπαϊκά χρήματα που είναι διαθέσιμα για την άμεση ανακούφιση από τις καταστροφές., πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι «αυτές οι καταστροφές δεν επηρεάζουν μόνο τις χώρες μας στην Ευρώπη, αλλά και τις χώρες της Νότιας Γειτονιάς. Όταν μια καταστροφή πλήττει μια χώρα που έχει σημαντικά προβλήματα όσον αφορά στη λειτουργία του κράτους, η καταστροφή πολλαπλασιάζεται. Η ίδια καταιγίδα που κόστισε τη ζωή σε λιγότερους από 20 ανθρώπους στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στη Λιβύη. Αυτή είναι η διαφορά στο τι προκαλεί η κλιματική αλλαγή όταν πλήττει μια καλά οργανωμένη χώρα έναντι μιας χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα».

Δημοσιονομική ευελιξία για να υπερασπιστούμε την αυτονομία μας

Για την οικονομική διακυβέρνηση τόνισε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που επιτάσσουν δημοσιονομικές προσαρμογές που οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση. «Να επιστρέψουμε στην πρόταση της Επιτροπής που δίνει ευελιξία στα κράτη να μπορούμε να διαμορφώνουμε τη δική μας δημοσιονομική προσαρμογή και να έχουμε επενδύσεις για να υπερασπιστούμε την αυτονομία μας», είπε μεταξύ άλλων.

Πιστεύω ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο πλαίσιο της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εκτιμούμε ότι ήταν ιδιαίτερα ισορροπημένη σε ό,τι αφορά την αυξημένη ευελιξία αλλά και την ιδιοκτησία, ώστε τα κράτη-μέλη να εκπονούν τη δική τους δημοσιονομική «διαδρομή» για να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Και, ασφαλώς, πρέπει να δημιουργήσουμε χώρο για τις κρίσιμες επενδύσεις που χρειαζόμαστε ώστε να προστατεύσουμε τη στρατηγική αυτονομία μας, είτε πρόκειται για την άμυνα είτε μιλάμε για σημαντικές συλλογικές επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση. Διότι διαφορετικά θα βρεθούμε σε μία θέση όπου άλλες χώρες ή άλλες μεγάλες ομάδες κρατών θα κάνουν αυτές τις επενδύσεις, ενώ εμείς θα υφιστάμεθα περιορισμούς από τους δημοσιονομικούς κανόνες που επιβάλλουμε στους εαυτούς μας σε μία συγκυρία όπου πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ευχήθηκε τα καλύτερα στην Κύπρο για την επόμενη συνάντησή τους και είπε ότι η σημερινή σύνοδος ήταν επιτυχής και παραγωγική μορφή συνεργασίας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η χώρα μας τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, «αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους», πολιτική που -όπως υπογράμμισε- έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.

Οι άξονες της παρέμβασης του πρωθυπουργού

  • “Η Ε.Ε. να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με τρόπο συντεταγμένο και προληπτικά και όχι όταν υπάρχει κρίση”
  • “Η πολιτική ενεργητικής αποτροπής της Ελλάδας φέρνει αποτελέσματα”
  • “Προσδοκούμε σε περαιτέρω συνεργασία με την Τουρκία”

Στην παρέμβασή του για το Μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της MED9, , ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, «και όχι όταν υπάρχει κρίση», όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους, πολιτική που, όπως υπογράμμισε, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική, επιδιώκει, ωστόσο, τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών.

Ν. Χριστοδουλίδης: Έμφαση στην πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στον άξονα συνεργασιών Ελλάδας και Κύπρου τόσο στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όσο και στον τουρισμό και την υγεία. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε έμφαση στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης και τόνισε ότι πρέπει η ΕΕ να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σε κάθε σημείο με διορισμό εκπροσώπου στην Κύπρο.

Τζ. Μελόνι: Αν δεν έχουμε στρατηγικές λύσεις, όλες οι χώρες θα επηρεαστούν

«Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες που υποφέρει περισσότερο και πιστεύουμε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά καθώς δεν είναι πρόβλημα μιας μόνο χώρας. Αν δεν έχουμε στρατηγικές λύσεις, όλες οι χώρες θα επηρεαστούν», τόνισε μεταξύ άλλων η πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Κ. Μητσοτάκης σε Ε. Μακρόν: Η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων – Τι είπαν για την κλιματική κρίση

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τις χώρες του νότου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας (5 και 6 Οκτωβρίου) στη Γρανάδα.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μακρόν για τη συνδρομή της Γαλλίας στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι και επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, στο πνεύμα της επιστολής που έχει ήδη απευθύνει στους ηγέτες της MED9.

Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο MED9: Η Ευρώπη να αποφασίζει ποιος μπαίνει στην ΕΕ και όχι οι διακινητές

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μεταναστευτικό και στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης.

Συζητήθηκαν ακόμα οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

H ΕΕ υπό την πίεση του μεταναστευτικού – Σαφή ευρωπαϊκή απάντηση ζητούν οι χώρες «πρώτης γραμμής» Ελλάδα και Ιταλία

Με την άφιξη των πρώτων μεταναστών εδώ και μία εβδομάδα στη Λαμπεντούζα συνέπεσε η Σύνοδος των 9 μεσογειακών και νοτιοευρωπαϊκών κρατών στη Μάλτα αυξάνοντας την πίεση να βρεθεί λύση στην κρίση.

Παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ οι 9 ηγέτες συζήτησαν μέτρα, όπως η αύξηση των περιπολιών στη Μεσόγειο, οι συμφωνίες με τρίτες χώρες και οι επενδύσεις στους νότιους γείτονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις προκλήσεις που προσθέτει στη μετανάστευση η κλιματική αλλαγή.

Επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και η άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλά κράτη-μέλη δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία. Η Πολωνία απειλεί ότι θα διατηρήσει το βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία προβλέπει την υποδοχή μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η απειλή της Βαρσοβίας ήρθε μια μέρα μετά το συμβούλιο των υπουργών Eσωτερικών, στο τέλος του οποίου η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια και θα υιοθετηθεί η συμφωνία για μετεγκατάσταση μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία. Όποια χώρα δεν θέλει μετανάστες θα πληρώνει για όσους της αναλογούν.

Τη μεταρρύθμιση καθυστερεί και η Ιταλία που παραμένει εξοργισμένη με τη Γερμανία για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο. Αυτές οι οργανώσεις δεν μπορεί να γίνονται μαγνήτης μεταναστών είπε ο Ταγιάνι στην Μπέρμποκ, η οποία του απάντησε ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότησή τους γιατί σώζουν ζωές.

Η Γερμανία, που ετοιμάζεται για κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία, ενισχύει πάντως τις κοινές περιπολίες με την Πολωνία και την Τσεχία στα σύνορα και δημιουργεί δύναμη κρούσης με τις δύο χώρες για την πάταξη των διακινητών.