Νέο κεφάλαιο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο Στ. Κασσελάκης

Το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στο χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος περιλαμβάνει σοβαρές προκλήσεις και στοιχήματα που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτα απ’ όλα θα απαιτηθούν ειδικοί χειρισμοί για την επούλωση των πληγών που άφησε η εμπόλεμη κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, ώστε να πάψει να πλανάται η απειλή μιας νέας διάσπασης στο χώρο της αριστεράς.

Το σύνθημα των οπαδών της Ε. Αχτσιόγλου έξω απ’ την Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής «δεν είστε νικητές, να ακουστεί καλά, δεν θα ξεμπερδέψετε με την αριστερά» ερμηνεύτηκε ως ένα προμήνυμα για ρεβάνς εντός των τειχών το επόμενο διάστημα. Το ερώτημα είναι εάν κάτι τέτοιο θα επιχειρηθεί απ’ το μπλοκ των ηττημένων στο συνέδριο του κόμματος πριν το τέλος του χρόνου ή νέος αρχηγός θα βρεθεί με μεμονωμένες ή οργανωμένες διαφοροποιήσεις στελεχών και εντός του κοινοβουλίου. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες είχαν αναπτυχθεί σενάρια περί «απόσχισης» ενός τμήματος της Κ.Ο του κόμματος, που διαφωνούσε με την προοπτική το κόμμα να περιέλθει στα χέρια του Σ. Κασσελάκη. Προς ώρας λειτουργεί «ενωτικά» και «συνθετικά» η μη αντικατάσταση του Σ. Φάμελλου στην θέση του επικεφαλής της Κ.Ο, αφού ο Σ. Κασσελάκης δεν θα βρίσκεται στην Βουλή, ενώ δεν αποκλείεται να επιστρατευτεί και ο Α. Τσίπρας προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα της Κ.Ο του κόμματος.

Ο ίδιος ο Σ. Κασσελάκης, στις πρώτες του δηλώσεις έδειξε πως θέλει να προχωρήσει ενωτικά, λέγοντας πως στους πολέμους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα. Αλλά στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος.

Το κατά πόσο αυτό θα επιβεβαιωθεί δεν εξαρτάται μόνο απ’ τα ανοίγματα του ιδίου σε μια διαδικασία σύνθεσης, αλλά και απ’ την ανταπόκριση που θα βρει στο στρατόπεδο των «ηττημένων». Το γεγονός πως το «γενικό πρόσταγμα» για την ανασυγκρότηση του κόμματος φαίνεται να το έχουν αναλάβει πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν έρθει σε ανοιχτή ρήξη με τις δυνάμεις της «Ομπρέλας», όπως οι Ν. Παππας και Π. Πολάκης, ίσως να ανοίξει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ενδεχομένως η επιλογή ενός νέου προσώπου για τη θέση του Γραμματέα της Κ.Ε του κόμματος, που θα αναλάβει θεσμικά την ανασυγκρότηση της οργανωμένης κοινωνικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, να βοηθήσει ουσιαστικά στην αποτροπή «φυγόκεντρων» τάσεων».

Ήδη στο παρασκήνιο υπάρχουν πληροφορίες πως για την διεκδίκηση της θέσης του Γραμματέα της Κ.Ε ενδιαφέρεται ο Δ. Τεμπονέρας, που προέρχεται απ΄ την τάση ΡΕΝΕ.

Είναι θέμα χρόνου ο Σ. Κασσελάκης να δώσει δείγματα γραφής και σε σχέση με το πως θα αντιμετωπίσει και τον άλλον σημαντικό παίκτη στο χώρο της κεντροαριστεράς, δηλαδή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη.

Ο τελευταίος εμφανίζεται να μην ανησυχεί για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο οι επιτελείς του Σ. Κασσελάκη θεωρούν πως με τη νίκη του στέρησε απ’ το ΠΑΣΟΚ τις κρυφές ελπίδες που είχε ο Ν. Ανδρουλάκης να πάρει τα ηνία στο χώρο της κεντροαριστεράς. Αυτό βέβαια θα κριθεί στην πρώτη μεγάλη εκλογική δοκιμασία που θα αντιμετωπίσει ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι στην κάλπη των ευρωεκλογών.