Κυπριακό, ελληνοτουρκικά και κλιματική κρίση τα σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Κυπριακό, ελληνοτουρκικά και κλιματική κρίση θα τεθούν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, 00:45 ώρα Ελλάδος.

Άλλωστε, και κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, συμφωνήθηκε πλήρης συντονισμός και των δύο πλευρών, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση στις διαρκείς και πάγιες θέσεις της Ελλάδας περί μη αποδοχής οποιασδήποτε λύσης που θα προβλέπει δύο κράτη στην Κύπρο. Θέση που επανέλαβε ο πρωθυπουργός και στη διάρκεια της συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο.

Το ίδιο κλίμα αποτυπώνει και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Μαρινάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ αμυντικά, γεωπολιτικά, διπλωματικά και λειτουργεί πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Το θετικό κλίμα της χθεσινής συνάντησης μετέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες ο οποίος μίλησε για μία «παραγωγική συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν», ενώ πρόσθεσε ότι «συμφωνήσαμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλιμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα, σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας. Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη».