Κ. Μητσοτάκης: Στον αγιασμό σχολείου στην Παλαγία Εβρου που είχε υποστεί ζημιές από τη φωτιά

Στον Έβρο βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιώντας την επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή αλλά αναβλήθηκε λόγω των πλημμυρών.

 

Χθες το βράδυ μίλησε με τον δήμαρχο Σουφλίου και σήμερα, προτού συναντηθεί με φορείς της Αλεξανδρούπολης και προχωρήσει σε αυτοψία των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, βρέθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Παλαγίας Έβρου προκειμένου να παραστεί στον αγιασμό για το νέο σχολικό έτος. Μαζί του ήταν ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

Κάνοντας λόγο για ένα  νέο ξεκίνημα «το οποίο καλούμαστε όλοι να κάνουμε, μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι, όχι μόνο για τον Έβρο αλλά συνολικά για όλη μας την πατρίδα», ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μικρό θαύμα» την αποκατάσταση των ζημιών που είχε υποστεί το Δημοτικό Σχολείο Παλαγίας Έβρου μετά τις πυρκαγιές.

«Καταφέραμε και πετύχαμε, δουλεύοντας όλοι μαζί, ένα μικρό θαύμα, καθώς μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες ένα σχολείο το οποίο ήταν πρακτικά κατεστραμμένο ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για τους μαθητές μας, για τους δασκάλους τους, καλύτερο από ό,τι ήταν πριν», είπε.

«Και θέλω, καταρχάς, να ευχαριστήσω ξεχωριστά όλες και όλους όσοι δούλεψαν για να μπορέσουμε σήμερα να είμαστε εδώ και να κάνουμε τον αγιασμό σε αυτό το σχολείο το οποίο τόσο αγαπάτε, στις υπηρεσίες του Δήμου, στους γονείς πρώτα και πάνω απ’ όλα -που ξέρω πόσο πλάτη βάλατε για να μπορούμε να είμαστε σήμερα εδώ. Αλλά και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον κ. Ξιφαρά, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που τον κάλεσα στο τηλέφωνο ζητώντας του να λειτουργήσει το σχολείο μέσα σε λίγες εβδομάδες κατάφερε και έφερε εις πέρας, σε συνεργασία με το Δήμο, αυτήν την αποστολή και είμαστε σήμερα εδώ και μπορούμε και κάνουμε αυτόν τον αγιασμό», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους πολίτες στην προσπάθεια να «να γιατρέψουμε τις πληγές μας».  «Θέλω να γνωρίζετε ότι σε όλη αυτήν την προσπάθεια θα σταθούμε δίπλα σας. Και εδώ, για το σχολείο, το οποίο θα γίνει πολύ καλύτερο από ό,τι ήταν πριν. Από ό,τι κατάλαβα παιδιά θέλετε ακόμα ένα γήπεδο μπάσκετ να το φτιάξουμε, έτσι δεν είναι; Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, το χρειαζόμαστε κι αυτό, ένα 5×5. Για να ακούσω, τι άλλο θέλουμε;», συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλά σχέδια για το σχολείο και ήδη σε συνεργασία και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με τον ιδιωτικό τομέα, μέσα στους επόμενους μήνες το σχολείο θα γίνει πραγματικά πολύ καλύτερο.

Αναφέρθηκε επίσης στην αποκατάσταση της περιοχής γύρω από την Παλαγία. «Αλλά εκτός από αυτά τα οποία θα κάνουμε στο σχολείο, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε γύρω από το σχολείο. Και θέλω να σας ενημερώσω ότι ήδη οι σχετικές μελέτες αποκατάστασης της περιοχής γύρω από την Παλαγία έχουν ήδη δρομολογηθεί. Έχουμε το κόστος. Έχουμε ήδη βρει και τους σχετικούς χορηγούς, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, τα αντιδιαβρωτικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν και μετά όλοι μαζί να βοηθήσουμε τη φύση, η οποία πολύ γρήγορα, είμαι σίγουρος, θα κάνει τη δουλειά της για να πρασινίσει ξανά αυτό το πολύ όμορφο μέρος. Το ίδιο φυσικά θα κάνουμε για όλο τον Έβρο», είπε.

Τέλος, αναφερόμενος στις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θέλω, αγαπητά μου παιδιά και αγαπητοί δάσκαλοι και γονείς, σήμερα η σκέψη μας να πάει σε ένα άλλο μέρος της Ελλάδος το οποίο, δυστυχώς, δοκιμάζεται ακόμα περισσότερο από ό,τι δοκιμαστήκατε εσείς. Στη Θεσσαλία, όπου δυστυχώς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχασαν τα σπίτια τους μέσα από μια καταστροφική πλημμύρα όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα μας».

«Αλλά θέλω να ξέρετε ότι όσο μεγάλες και αν είναι οι αντιξοότητες, όσο μεγάλες και αν είναι οι δυσκολίες δεν το βάζουμε ποτέ κάτω, έτσι δεν είναι; Ποτέ κάτω. Πάντα ανασκουμπωνόμαστε, πάντα κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία και ξαναχτίζουμε καλύτερα, όχι απλά ξαναχτίζουμε, ξαναχτίζουμε καλύτερα αυτά τα οποία η μανία της φύσης κατέστρεψε», πρόσθεσε.

Κ. Πιερρακάκης: Το σχολείο αυτό σήμερα γίνεται ένα σύμβολο για όλη τη χώρα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήρισε σύμβολο για όλη τη χώρα το συγκεκριμένο σχολείο.

«Η πολιτεία βρέθηκε δίπλα σας, η πολιτεία θα είναι δίπλα σας, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Και βέβαια, το σχολείο αυτό σήμερα γίνεται ένα σύμβολο για όλη τη χώρα, πως έπειτα από αντιξοότητες, έπειτα από δυσκολίες, ακόμα κι έπειτα από καταστροφές, πάντα καταφέρνουμε να βελτιωθούμε, πάντα γινόμαστε καλύτεροι, πάντα καταφέρνουμε να ξανασηκωθούμε», σημείωσε.

«Σήμερα έχουμε την χαρά να κάνουμε τον αγιασμό σε ένα πολύ καλύτερο, πολύ ομορφότερο σχολείο από αυτό που αφήσατε τον Ιούνιο και θα γίνει ακόμα ομορφότερο», δήλωσε η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Παλαγίας, Δήμητρα Βουρδόγλου, και πρόσθεσε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς, κ. Πρωθυπουργέ, που με την ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη για τον Έβρο μας, δώσατε τάχιστα, ο ίδιος προσωπικά, λύση στη χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης του σχολείου μας».