Βαρβιτσιώτης: «Το πλοίο δεν έπρεπε να φύγει, αλλά να σταματήσει και να επιστρέψει - Εμείς το καλέσαμε πίσω»

Τη θλίψη του για την εν ψυχρώ δολοφονία του 36χρονου στο Blue Horizon εξέφρασε πριν από λίγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δηλώνοντας σοκαρισμένος από το εν λόγω περιστατικό.

«Νιώθω φρίκη γι’ αυτό που συνέβη και σε καμία περίπτωση αυτή η συμπεριφορά δε συνάδει με τις αρχές της ναυτικής παράδοσης, το ναυτικό δίκαιο και τους άγραφους κανόνες στη θάλασσα. Πρόκειται για κάτι απαράδεκτο και φρικαλέο γεγονός», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης πριν από λίγο στον Real fm και στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή.

Οι υπεύθυνοι έχουν οδηγηθεί και απολογούνται ενώπιον του ανακριτή

Όπως είπε οι υπεύθυνοι έχουν οδηγηθεί και απολογούνται ενώπιον του ανακριτή, καθώς η τακτική δικαιοσύνη επιλήφθηκε άμεσα της υπόθεσης.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπήρχαν άνθρωποι του λιμενικού στο σημείο την ώρα του συμβάντος και γιατί δεν παρενέβησαν ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι «υπήρχε άνθρωπος του λιμενικού και εφόσον εκείνη τη στιγμή είχε τελειώσει η επιβίβαση αυτό που έκανε ήταν να ρυθμίσει την κυκλοφορία. Δεν είχε στραμμένα τα μάτια του στο πλοίο. Άκουσε τη φασαρία, αμέσως πήγε προς το σημείο, προσπάθησε να δει και να καταλάβει τι έγινε και με τη συνδρομή του καβοδέτη ανέσυραν τον άνθρωπο και ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ.

Yπαρχος και ο αξιωματικός θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει τον καπετάνιο και να μη φύγει το πλοίο

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το πλοίο απέπλευσε κανονικά σαν μην συνέβη τίποτα ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «ο ύπαρχος και ο αξιωματικός θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει αμέσως τον καπετάνιο και να μη φύγει το πλοίο και να αναγκαστούμε να το καλέσουμε πίσω. Από το στιγμή που είχαν λυθεί οι κάβοι για λόγους ασφαλείας το πλοίο έπρεπε να αποπλεύσει. Αλλά από τη στιγμή που βγήκε από τη μπούκα έπρεπε να σταματήσει και να επιστρέψει κάτι που δεν έκανε».

Ανέφεραν το περιστατικό στον πύργο ελέγχου του Πειραιά με ήπιο τρόπο

Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε ότι το πλοίο διένυσε μεγάλη απόσταση. «Το περιστατικό αναφέρθηκε στον πύργο ελέγχου του Πειραιά με έναν πιο ήπιο τρόπο απ’ ότι ήταν το περιστατικό και αφού υπήρξαν οι καταγγελίες ότι τον άνθρωπο έσπρωξαν μέλη του πληρώματος ζητήθηκε η επιστροφή του πλοίου και να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η ασφαλής αποβίβαση και επιβίβαση είναι ευθύνη του πλοιάρχου και του πληρώματος.

Βαρβιτσιώτης: Ο 36χρονος ήταν στο πλοίο, προσπάθησε να ανέβει ξανά

Νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αποκάλυψε σήμερα πως ο 36χρονος που βρήκε τραγικό θάνατο στο λιμάνι του Πειραιά είχε επιβιβαστεί νωρίτερα στο Blue Horizon, ωστόσο κάποια στιγμή βγήκε από το πλοίο και όταν πήγε να ξαναμπεί σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM 90,1 και τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη είπε: «Ο 36χρονος είχε επιβιβαστεί, αποβιβάστηκε μόνος του και προσπάθησε να επανεπιβιβαστεί. Η πληροφόρηση που έχω είναι πως μόνος του αγνόησε τις προτροπές του πληρώματος να μην αποβιβαστεί, αφού είχε επιβιβαστεί και στη συνέχεια προσπάθησε να μπει την τελευταία στιγμή. Εισιτήριο είχε.
Όσα συνέβησαν στο Blue Horizon προκαλούν σοκ και φρίκη», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.