Δείπνο Κ. Μητσοτάκη με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ

Άτυπο δείπνο με τους ηγέτες βαλκανικών χωρών και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, με θέμα τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων διοργανώνεται σήμερα στην Αθήνα κατόπιν πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Στην Αθήνα θα βρεθούν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν θα φθάσει στην χώρα μας και θα λάβει μέρος στο δείπνο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανέφεραν πληροφορίες σε ξένα μέσα ενημέρωσης, οι οποίες μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν επιβεβαιωθεί από ελληνικής πλευράς.

Στο δείπνο δεν θα εκπροσωπηθεί η Αλβανία γεγονός που καταδεικνύει την κρίση που διέρχονται οι σχέσεις των δύο χωρών λόγω της υπόθεσης του Φρέντη Μπελέρη για την οποία ο Πρωθυπουργός έχει ενημερώσει και τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ είχε θέσει το ζήτημα και στον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα κατά την συνάντηση που είχαν στις αρχές Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η Αθήνα δεν προσκάλεσε τον κ. Ράμα και έστειλε πρόσκληση στον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας ο οποίος δεν θα δώσει το παρών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η διμερής συνάντηση που θα έχει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, καθώς θα πραγματοποιηθεί στην σκιά της υπόθεσης των Κροατών χούλιγκανς, αλλά και των προκλητικών δηλώσεων του Προέδρου της Κροατίας από τις οποίες πάντως είχε πάρει αποστάσεις ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σήμερα και αύριο σειρά διμερών επαφών στο Μαξίμου.
Συγκεκριμένα θα συναντηθεί στις 11 με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto, στις 13.00 με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ion-Marcel Ciolacu και στις 15:00 με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković.

Αύριο Τρίτη θα έχει διμερείς συναντήσεις στις 9 με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu, στις 10 με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatović και στις 10:45 με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti.

Στο αποψινό δείπνο θα είναι επίσης παρόντες ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovacheski και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη “σηματοδοτεί τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019 και μετά”.

Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα σημειώνουν πως η συμπλήρωση 20 χρόνων από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και η πρόσκληση του πρωθυπουργού στους ηγέτες της περιοχής “είναι μια ευκαιρία να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις”.

ΣΥΡΙΖΑ

Αυστηρή κριτική στην πολιτική του κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων ασκεί πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως αναμένει ότι το άτυπο δείπνο δεν θα αποτελέσει “άλλη μια ευκαιρία δημοσίων σχέσεων αλλά θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Ελλάδας υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων σε συνέχεια της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης και της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπό τις προϋποθέσεις που τέθηκαν τον Ιούνιο 2019 από την ΕΕ με παρέμβαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”.

Με αφορμή εξάλλου την ενδεχόμενη παρουσία του κ. Ζελένσκι επισημαίνει ότι ορθώς θα αναδείξει την ανάγκη τερματισμού της παράνομης ρωσικής εισβολής, τη σημασία που έχει ο απόλυτος σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου και την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στα κράτη όπου οι πάγιες αρχές αυτές παραβιάζονται, προσθέτει όμως πως “αναμένουμε ότι θα δοθούν μηνύματα και για το Κυπριακό και στο δείπνο θα παρίσταται και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας – ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο”

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

“Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να αναδείξει τη σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, τη στιγμή που αποσιωπά συστηματικά ότι η προοπτική αυτή – και μαζί η ελπίδα για ειρήνη και σταθερότητα- ξεπάγωσε το 2018 και υπάρχει σήμερα χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών, αποτελεί μνημείο υποκρισίας.

Αναδεικνύει την άρνηση του κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει την ιστορική αυτή πρωτοβουλία υπέρ της χώρας και την επιλογή του να καθοδηγείται από επικοινωνιακές προτεραιότητες και τις εσωκομματικές ισορροπίες της ΝΔ.

Κυρίως, όμως, αποτυπώνει το έλλειμμα στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα την έλλειψη μιας συνεκτικής στρατηγικής για τα Βαλκάνια προς όφελος των συμφερόντων της Ελλάδας.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος ευρωπαίος Πρωθυπουργός που από τη μία καλεί την ΕΕ να προχωρήσει στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας (και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων) σε λιγότερο από δέκα χρόνια, ενώ από την άλλη αρνείται να κυρώσει ακόμα και 3 τεχνικές συμφωνίες με τη γειτονική χώρα.

Είναι ο Πρωθυπουργός που από τη μία, σήμερα, δεν προσκαλεί τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας λόγω της υπόθεσης Μπελέρη αλλά από την άλλη, πριν λίγους μήνες, έκανε φιέστες μαζί του στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας, ανταλλάσσοντας προεκλογικές φιλοφρονήσεις.

Αναμένουμε, τουλάχιστον, ότι το αυριανό άτυπο δείπνο δεν θα αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία δημοσίων σχέσεων αλλά θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Ελλάδας υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων σε συνέχεια της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης και της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπό τις προϋποθέσεις που τέθηκαν τον Ιούνιο 2019 από την ΕΕ με παρέμβαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, αν όντως αύριο παραστεί στο δείπνο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας προκειμένου ορθώς να αναδείξει την ανάγκη τερματισμού της παράνομης ρωσικής εισβολής, τη σημασία που έχει ο απόλυτος σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου και την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στα κράτη όπου οι πάγιες αρχές αυτές παραβιάζονται, αναμένουμε ότι θα δοθούν μηνύματα και για το κυπριακό και στο δείπνο θα παρίσταται και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας – ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να υπερασπιστεί τις πάγιες θέσεις της χώρας μας μακριά από τη λογική της πιστής και δεδομένης συμμάχου των ΗΠΑ”.