Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη Μητσοτάκη με Τσέφεριν και Μαρινάκη, Αλαφούζο, Μελισσανίδη, Νταβιντιάν

Μέτρα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA και τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ.

Τέσσερα από αυτά τα μέτρα θα ληφθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ άλλα δύο θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Όπως αποφασίστηκε λοιπόν, τα άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα είναι:

  • Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.
  • Η Αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο, καθώς θα ελέγχει τους οργανωμένους φιλάθλους και ειδικά στις θύρες αυτές που έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ο έλεγχος μεταπίπτει από τους security των ΠΑΕ στην Αστυνομία. Όπως είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός, στο μέτρο αυτό «συμφώνησαν και οι τέσσερις ΠΑΕ (σ.σ.: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ). Αντιλαμβάνονται κι αυτοί ότι ο έλεγχος βίας μπορεί να ξεφεύγει από τις δυνατότητές τους». Μάλιστα, όταν κρίνεται απαραίτητο, θα υπάρχει και απροειδοποίητος έλεγχος της Αστυνομίας σε θύρες οργανωμένων.
  • Θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών.
  • Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τους «Big 4» -κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια ειλικρινής και εποικοδομητική συζήτηση- θα τοποθετηθούν ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα.

Τα δύο μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο αν παραστεί ανάγκη είναι:

  • Κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών. «Ενδεχομένως να προχωρήσουμε και σε κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
  • Οικειοθελής αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά η πολιτεία μπορεί να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο να κόψουμε τις ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». Τόνισε πάντως ότι «είμαι σίγουρος ότι δεν θα φτάσουμε εκεί».

Θα βρεθούν οι ένοχοι της δολοφονίας του Μιχάλη

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα βρεθούν οι ένοχοι της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή, ενώ έστειλε μήνυμα, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Κροάτη πρόεδρο κάνοντας λόγο για άστοχες δηλώσεις, τονίζοντας ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν δέχεται υποδείξεις.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η σημερινή πρωτοβουλία συνοδεύει την οδύνη για τον χαμό ενός ανθρώπου στον βωμό της τυφλής οπαδικής βίας. Η συμπαράστασή μας στην οικογένεια του Μιχάλη είναι η δράση κατά της οπαδικής βίας».

Πρόσθεσε ότι η οπαδική βία «μέχρι και τις σχέσεις των κρατών επηρεάζει. Σήμερα που η Ελλάδα φιλοξενεί τον τελικό του Super Cup θα έπρεπε να σηματοδοτεί μόνο την ειρηνική σύμπραξη οπαδών από όλες τις χώρες. Όμως μιλάμε για εγκληματικές ομάδες -έχει δίκιο ο Αλεξάντερ- που ταξιδεύουν την Ευρώπη με πρόσχημα το ποδόσφαιρο και κάνουν επιδρομές θανάτου».

Παραδέχθηκε ότι «ούτε η πρόληψη, ούτε οι κανονισμοί λειτουργούν πάντοτε όπως πρέπει», και έριξε το… μπαλάκι σε «οπαδούς, διοικήσεις και ΜΜΕ» που δεν «προωθούν πάντοτε την ειρηνική σύμπραξη».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν τα «αφεντικά» των ομάδων φέρνοντας τους προ των ευθυνών τους. «Τα κενά πρέπει να καλυφθούν. Δεν θα πετύχουμε το στόχο μας, αν δεν βοηθήσουν και οι πρόεδροι. Και ειδικά των μεγάλων ΠΑΕ που ήρθαν εδώ κι έχουν χρέος να προστατέψουν το προϊόν και τις επενδύσεις τους».

Η βία έχει μεταφερθεί από τα γήπεδα στους δρόμους

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «δεν είναι μόνο στα γήπεδα. Η βία έχει μεταφερθεί από τα γήπεδα στους δρόμους. Υποτίθεται ότι είναι οπαδικό κίνητρο, αλλά είναι άλλοθι. Εχει ενίοτε και πολιτικά χαρακτηριστικά. Είναι δημόσιος κίνδυνος μεταμφιεσμένη σε αθλητικά γεγονότα» και πρόσθεσε ότι έγιναν επιχειρησιακά λάθη από την Αστυνομία στο συμβάν της Νέας Φιλαδέλφειας.

Κλείνοντας, έστειλε μήνυμα ενότητας λέγοντας πως «τα παιδιά της κερκίδας είναι παιδιά της γειτονιάς. Δεν είναι στρατοί συμφερόντων. Είναι παιδιά που αγαπούν την ομάδα τους. Δεν διανοείται να χάνεται ζωή. Το οφείλουμε στη μνήμη Μιχάλη, Αλκη και σε όλους αυτούς που αγαπούν ποδόσφαιρο και τα σπορ και ειδικά το ποδόσφαιρο που είναι χαρά και διασκέδαση. Δεσμευόμαστε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Από αριστερά: Γιώργος Κοσμάς (CEO της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Αλαφούζος, Αλεξάντερ Τσέφεριν, Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Οικονόμου, Γιάννης Βρούτσης, Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος, Γιάννης Μπρατάκος, Αρτούρ Νταβιντιάν (εκπρόσωπος ΠΑΟΚ)

Τσέφεριν: Καρκίνος του ποδοσφαίρου, όχι οπαδοί

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά των δολοφόνων που ντύνονται τον οπαδικό μανδύα.

«Είναι καταπληκτικό που βρισκόμαστε εδώ, αλλά παράλληλα και δύσκολο λόγω των θλιβερών επεισοδίων» είπε αρχικά και κλιμάκωσε την επίθεσή του στους οργανωμένους «στρατούς» εγκληματιών. «Είμαστε λυπημένοι κι εξαγριωμένοι λόγω των συμβάντων της παράλογης βίας. Εξαγριωμένοι γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για εγκληματική βία.

Φτάσαμε σε σημείο που πρέπει να πούμε φτάνει πια, και αυτό θα σταματήσει. Η βία είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης, όχι μόνο της Ελλάδας. Πρέπει να συνεργαστούμε όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ζητώ απ’ τον πρωθυπουργό να βοηθήσει σ’ αυτό.

Να μας βοηθήστε να εξαφανίσουμε τον καρκίνο από το ποδόσφαιρο κι από την κοινωνία. Εδώ (σ.σ.: στην Ελλάδφα) τα ΜΜΕ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Υπό κανέναν όρο δεν πρέπει να στηρίζετε τη βία. Βοηθήστε μας».

Κλείνοντας ξεκαθάρισε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Δεν είναι πολιτική δήλωση, είναι η πραγματικότητα αυτή».

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις Μητσοτάκη και Τσέφεριν:

Η σύσκεψη με τους «Big 4»

Νωρίτερα το πρωί, στις 11 π.μ., πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA και τους εκπροσώπους ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ.

Το «παρών», εκτός από τον πρωθυπουργό και τον Αλεξάντερ Τσέφεριν, έδωσαν οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης,
ΠΑΕ Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, και ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, ενώ τον ΠΑΟΚ και τον ιδιοκτήτη του, Ιβάν Σαββίδη, εκπροσώπησε ο Αρτούρ Νταβιντιάν.

Από κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιάννης Μπρατάκος, Άκης Σκέρτσος και Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.